7 vitamine și minerale de care corpul tău are nevoie în perioada de caniculă

Redactor Andreea Baluteanu

Vara e în toi, răsfățându-ne cu vreme caldă și seri mai lungi, cu natură spectaculoasă, dar și cu zile cu caniculă și cu numeroase provocări la adresa sănătății. Dacă disconfortul termic este greu de suportat, pentru mulți dintre noi, canicula nu e doar deranjantă, ci se poate dovedi chiar….ucigașă. Astfel, în urma valului de căldură din 2003, mai mult de 50000 de oameni au murit numai în Europa.

Tocmai de aceea, e musai să abordezi perioadele de caniculă cu toată seriozitatea din lume. Pune accent mai ales pe o alimentație echilibrată, cu fructe și legume proaspete, care să te hidrateze, dar să îți ofere și necesarul de vitamine și minerale. Iată de ce ai nevoie în rândurile de mai jos!

Vitamine și minerale care te ajută să faci față caniculei

Canicula deshidratează, provoacă disconfort termic, dar poate fi fatală pentru persoanele care suferă de sensibilitate crescută la căldură sau de afecțiuni neurologice ori cardiovasculare.

femeie mananca pepene

Tocmai de aceea, specialiștii recomandă să iei toate măsurile necesare pentru a face față acestor provocări la adresa sănătății tale. Îți spunem în rândurile de mai jos care sunt vitaminele și mineralele de care ai nevoie pe timp de caniculă!

Vitamina C

Unul dintre cei mai importanți nutrienți este practic un campion al sănătății pe timp de caniculă. Sunt numeroase modalitățile prin care vitamina C te ajută atunci când temperaturile zboară în termometre. Astfel, nutrientul reduce riscul de epuizare cauzată de căldură, participă la procesele ce coboară temperatura corpului și susține organismul în procesul de aclimatizare. Dar vitamina C e minunată pe timp de vară și grație capacității de a reduce fenomenul alergiilor, dar și de a neutraliza radicalii liberi și de a repara daunele produse de expunerea la soare.

Vitamina E

Precum vitamina C, și E-ul are proprietăți antioxidante, luptând contra radicalilor liberi care atacă și mai potent organismul pe timp de vară. De asemenea, nutrientul poate alina severitatea simptomelor alergiilor (cu precădere a celor respiratorii) și a astmului, care lovesc violent în timpul sezonului cald.

Vitamina D

Iată o relație mai mult decât interesantă: dacă vitamina D este produsă în urma expunerii la soare, ea își și face datoria, ajutându-ne pe timp de caniculă. Proprietățile anti-inflamatorii ale vitaminei D sunt la rândul lor utile în cazul alergiilor sezoniere, potențate pe timp de caniculă.

Vitamina A

Persoanele cu niveluri bune de vitamina A sunt mai puțin predispuse la a face cancer, nuanțează experții, acest nutrient fiind esențial pentru a reduce riscul de melanom. De asemenea, vitamina protejează pielea de radiațiile solare, de hiperpigmentare și de riduri, la rândul lor consecințe negative ale caniculei și temperaturilor ridicate.

Potasiu și magneziu

Știi care este cel mai important proces prin care organismul te ajută să supraviețuiești pe timp de caniculă? Transpirația! Reglând temperatura corpului, eliminarea apei prin intermediul glandelor sudoripare face ca zilele fierbinți să fie mai ușor tolerate de către corp. Însă prin transpirație sunt eliminate și minerale, precum potasiul și magneziul, motiv pentru care acesta sunt extrem de importante pe timp de caniculă.

Fier

Fierul contribuie la producția globulelor roșii, la transportul oxigenului la țesuturi și organe, dar și la energizarea întregului organism. Practic fierul este esențial unei bune funcționări a fiecărui organ în parte. Vital în orice anotimp, fierul este însă obligatoriu pe timp de vară deoarece simptomele lipsei sale (oboseală, slăbiciune musculară, stare de amețeală și de leșin, confuzie) sunt acutizate de către caniculă.

Mai ales dacă suferi de deficit de fier, asigură-te că apelezi la un supliment pe timp de vară. Recomandarea noastră este Vitoral Ferrum capsule gelatinoase moi. Suplimentul alimentar conține o combinație de sulfat fier monohidrat (14 mg Fe) și un complex de vitamine și minerale: Vitamina C (24 mg Vit.C); Vitamina B6 (5 mg Vit.B6); Vitamina B9 (400 μg Vit.B9); Vitamina B12 (10 μg Vit.B12); oxid de zinc (12 mg Zn); sulfat de cupru (1mg Cu). Produsul susține funcționarea sănătoasă și armonioasă a organismului mai ales pe timp de caniculă, iar doza recomandată este de o capsulă pe zi, cu o cantitate suficientă de lichid. Vitoral Ferrum capsule gelatinoase moi este disponbil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.