8 beneficii surprinzătoare ale fierului pentru sănătatea ta

8 beneficii surprinzătoare ale fierului pentru sănătatea ta

Sorina Corneanu

Fierul este esențial pentru dezvoltarea și funcționarea normală a organismului uman, iar corpul are nevoie de el pentru a produce globule roșii. Corpul uman este capabil să conserve pană la 25% din acesta pentru utilizare ulterioară, în special în cazurile în care dieta este necorespunzătoare, ceea ce reprezintă un sprijin pentru reducerea riscului de anemie.

Deficitul de fier provoacă oboseală cronică, slăbiciune corporală și poate conduce la anemii severe. De asemenea, poate crește riscul de afecțiuni ale pielii și ale unghiilor. 

Cele mai importante beneficii ale fierului pentru sănătatea ta

Formarea hemoglobinei. Hemoglobina este vitală deoarece corpul uman tinde să piardă cantități semnificative de sânge în diferite moduri. Femeile, de exemplu, pierd o cantitate considerabilă de sânge în fiecare lună în timpul menstruației, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care femeile sunt mai susceptibile de a suferi de anemie decât bărbații.

Îmbunătățește funcția creierului. Poate nu te așteptai, dar fierul este foarte benefic pentru buna funcționare a creierului, deoarece alimentarea cu oxigen a organismului uman este ajutată de fier și creierul utilizează aproximativ 20% din oxigenul din sânge. Un flux adecvat de sânge în creier poate stimula activitatea cognitivă și poate contribui la crearea de căi neuronale noi pentru a preveni tulburările cognitive, cum ar fi demența și boala Alzheimer.

Tratează anemia. Fierul este esențial în tratamentul anemiei prin deficit de fier. Fierul se găsește în leguminoase, lămâi, boabe de soia, cereale integrale, legume cu frunze verzi, pâine, spanac, broccoli sau fructe uscate. E important de menționat că produsele alimentare cu un conținut bogat de vitamina C pot ajuta la absorbția fierului de către organism. 

alimente bogate in fier

Întărește sistemul imunitar. Fierul joacă un rol esențial  în asigurarea rezistenței sistemului imunitar. Astfel, organismul este suficient de puternic pentru a lupta împotriva bolilor și infecțiilor. Celulele roșii din sânge sunt necesare pentru a furniza oxigen țesuturilor, organelor și celulelor deteriorate. Fără fier, hemoglobina nu ar putea fi formată, ceea ce ar conduce la un sistem imunitar slăbit și expus infecțiilor.

Oferă energie. Dacă te simți lipsită de energie, dar nu găsești o explicație plauzibilă pentru starea ta, e bine să știi că deficitul de fier poate fi cauza. O alimentație săracă în fier poate duce la lipsă de energie și la senzația de oboseală cronică. 

femeie obosita

Tratează insomnia. Dacă suferi de insomnie, dar nu ai găsit încă explicația potrivită, ia în calcul și deficitul de fier. Absența fierului din organism și numărul scăzut de celule roșii din sânge pot duce la fluctuații ale tensiunii arteriale, care pot favoriza insomnia.

Fierul este util  în tratamentul insuficienței renale și al altor afecțiuni cronice ale sistemului digestiv sau renal. În plus, fierul ajută la menținerea stabilității temperaturii corporale.

Ajută la menținerea sănătoasă a musculaturii. Fierul este un element vital pentru sănătatea musculară. Prezent în țesuturile musculare, acesta ajută la furnizarea de oxigen necesar pentru contracția mușchilor. Fără acesta, mușchii își pierd tonusul și elasticitatea și apare slăbiciunea musculară, principalul semn al instalării anemiei.

Beneficiile fierului pentru organism sunt strâns legate de o stare bună de sănătate generală. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, deficiența de fier este o problemă globală de sănătate, ajunsă la „proporții epidemice”. Este cea mai răspandită deficiență nutritivă din țările în curs de dezvoltare și industrializate și cea mai frecventă cauză de anemie.

Pentru menținerea nivelului optim de fier în organism, încearcă Feroglobin Fizz, supliment alimentar cu fier, vitamina C, vitamina B12, vitamina B6, care contribuie la reducerea oboselii și extenuării. Feroglobin FIZZ este o formulă efervescentă care se absoarbe ușor, blândă cu stomacul.

tablete fier

Feroglobin Fizz, produs disponibil pe VavianPharma.ro. Preț 28 de lei

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.