9 remedii perfecte pentru a scăpa de stres și depresie

Redactor Andreea Baluteanu

Stresul se numără printre dușmanii tăcuți care ne ucid încet, dar sigur. Tensiunea constantă în care trăim și presiunea la care ne supunem considerându-ne intangibili duc la simptome de anxietate și chiar depresie, care se accentuează tot mai mult pe zi ce trece.

În loc să apelăm la pilule minune, noi îți recomandăm remedii naturiste, care luptă contra stresului și a depresiei. Iată 9 astfel de recomandări în rândurile de mai jos!

Stres, anxietate, depresie? 9 remedii care te pot ajuta

Înainte de a-ți vorbi despre remediile contra stresului, a anxietății și a depresiei, ținem să accentuăm faptul că acestea sunt complementare medicației prescrise de doctor. Dacă suferi de afecțiunile de mai sus, nu renunța la tratamentul recomandat de specialist. Poți include însă liniștită și aceste remedii naturale, însă după ce ai purtat o discuție cu doctorul tău pentru a te asigura că nu există anumite interacțiuni nedorite.

femeie stresata

Ceaiurile sunt preferatele noastre! Simpla idee de a le degusta în grădină, citind cartea preferată sau uitându-te la un serial este „dătătoare” de relaxare. Iar atunci când conjugi aceste sentimente și cu potențialul binefăcător al ceaiurilor, remediile au proprietăți pozitive de nebănuit! Iată ce să savurezi dacă suferi de stres, depresie sau anxietate!

Ceai de lavandă

Are un miros, o aromă și o culoare atât de liniștitoare, încât nu e de mirare că luptă atât de acerb contra depresiei. Ceaiul de lavandă are efecte calmante, fiind utilizat de secole în Ayurveda contra depresiei și a anxietății și aprobat chiar și de autoritățile medicale din Germania ca tratament contra acestor afecțiuni.

Dar această plantă minune este susținută și de către studii! În cadrul unui studiu realizat în Germania, s-a constatat că un supliment pe bază de ulei de lavandă avea efecte la fel de eficiente precum un medicament contra anxietății și depresiei, dar fără efecte adverse. De asemenea, ceaiul de lavandă e recunoscut pentru faptul că îmbunătățește calitatea somnului și că induce relaxarea profundă.

Ceai de roiniță

Mai puțin cunoscut decât ceaiul de lavandă, cel de roiniță poate fi însă la fel de eficient. Conform specialiștilor, acest remediu cu aromă mentolată poate reduce simptomele de depresie și anxietate acționând la nivel chimic în creier. Astfel, roinița poate stimula activitatea neurotransmițătorilor GABA (acidul gamma-aminobutiric), ce potențează relaxarea, scăzând în același timp concentrațiile de cortizol sau „hormonul stresului”.

Ceai de mușețel

Iată remediul preferat de mamele și bunicile noastre pentru a calma nervii și a induce relaxarea. Mușețelul e minunat consumat mai ales înainte de culcare, dar oamenii de știință consideră că e la fel de util pentru a calma simptomele ușoare spre moderate de anxietate. La fel ca roinița, mușețelul are efect chimic, conținând apigenină, respectiv un antioxidant care produce o stare de liniște și de relaxare.

Ceai verde

Unul dintre cele mai cunoscute sortimente de ceaiuri din lume, recunoscut pentru efectele benefice asupra stării de sănătate în general, ceaiul verde se remarcă grație multitudinii sale de efecte pozitive. Impresionant este mai ales faptul că, deși are proprietăți energizante, relaxează în același timp. Inducând un efect natural de calmare, ceaiul verde conține l-teanină, ce reduce anxietatea resimțită de sistemul nervos.

Ceaiul de fructul pasiunii

Iată un ceai exotic cu proprietăți universale! Fructul pasiunii e folosit din cele mai vechi timpuri contra anxietății, dar și a convulsiilor și a isteriei, fiind considerat un leac general valabil. Însă acest dar al naturii se face util și pentru îmbunătățirea calității somnului și instaurarea unei stări de liniște și calm. Efectele sale au fost demonstrate și în cazul unui studiu efectuat pe 41 de pacienți, în care s-a arătat că ceaiul de fructul pasiunii îmbunătățea nivelurile neurotransmițătorului GABA.

Ceaiul de valeriană

Apreciat de secole grație efectului său de îmbunătățire a somnului, ceaiul de valeriană are de asemenea efect și contra anxietății sau a simptomelor de depresie. Un studiu realizat pe 64 de femei arăta de asemenea că valeriana administrată oral reducea și panica de dinaintea operațiilor chirurgicale.

Având o aromă potentă, ceaiul de valeriană poate fi mai dificil de consumat. O linguriță de miere poate face însă minuni!

femeie consuma ceaiuri

Ceaiul de mentă

Lista de beneficii aduse de acest ceai magic e aproape interminabilă. Nu numai că îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv, dar se pare că ceaiul de mentă poate diminua efectele devastatoare ale anxietății, depresiei sau stresului cronic. De asemenea, acest remediu popular pentru multiple afecțiuni deține și proprietăți anti-inflamatoare, așa că reduce efectele negative ale stresului asupra corpului și liniște sistemul nervos.

Ceaiul de Busuioc sfânt

Ne reîntoarcem la remedii cu aromă exotică, atât de apreciate în Ayurveda. Busuiocul sfânt este una dintre plantele ce stau la baza acestui sistem medical, fiind folosit ca tratament contra depresiei, dar și pentru îmbunătățirea memoriei, a calității somnului, dar și pentru contracararea efectelor negative ale stresului. Maeștrii Ayurveda nu mai contenesc să laude acest ceai, povestind cum hrănește mintea, sufletul și trupul.

Ceai de ginseng

Dacă mai sus am invitat mințile luminate din Ayurveda să ne învețe cum să facem față stresului și anxietății, acum dăm cuvântul specialiștilor din medicina antică chineză. Lăudat de secole, ginsengul reduce oboseala, un simptom asociat depresiei și anxietății, protejează de stres, îmbunătățește dispoziția, dar și acuitatea memoriei și funcționarea sistemului nervos.

Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți te apără de stres și depresie!

Esențială pentru funcționarea normală a sistemului nervos, pentru menținerea sănătății psihice și reducerea oboselii, vitamina B este atât de importantă în lupta contra stresului, anxietății și depresiei.

Studiile au arătat că deficiențele de vitamina B pot provoca o predispoziție pe termen lung spre afecțiunile de mai sus. Tocmai de aceea, mai ales dacă ești vegetariană, e recomandat să incluzi în alimentație un supliment.

Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți e un supliment alimentar cu gust de portocală și xilitol ce are la bază un complex de vitamine B. Agită bine înainte de fiecare utilizare și consumă 4 pufuri pe zi. Produsul ideal pentru vegetarieni, vegani, celiaci și diabetici este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.