6 plante pentru un creier mai sănătos și pentru o gândire limpede

Redactor Andreea Baluteanu

Acum mai bine de un sfert de milion de ani, strămoșii noștri au început să sedimenteze o inteligență unică, cea care le-a permis să se concentreze nu numai pe scopurile lor practice, precum supraviețuirea, dar și pe meditația asupra sensului existenței. Atingând probleme complexe, aceștia au pus baza a ceea ce este umanitatea azi.

Însă a mai trecut mult timp pentru ca specia să înceapă să înțeleagă modul în care funcționează creierul, cum se desfășoară procesele de gândire și care este legătura cu trupul. Ayurveda este prima care a pus accent pe aceste preocupări, descoperind și plantele care hrănesc creierul, susțin procesele de gândire, scad stresul și îmbunătățesc memoria.

Mai jos, noi am adunat informații prețioase despre modalitatea de funcționare a creierului, dar și despre plantele care îl pot hrăni. Vezi care sunt aceste miracole din natură și cum te pot ajuta să duci o existență fericită!

Cum funcționează creierul și cum îl poți hrăni

Se spune că neuroștiința, la nivelul său elementar, a început odată cu meditațiile lui Siddhartha Gautama, ce urma să devină iluminatul Buddha. Tot atunci, părintele grec al medicinei, Hippocrate, descria creierul ca fiind sediul gândirii, al senzațiilor, al emoției și al cunoașterii. De partea cealaltă, Aristotel spunea că locul creierului e în inimă, iar, mai târziu, în secolul XX, înțeleptul indian Ramana Maharshi conchidea că inima e sediul simțirii propriului eu.

femeie creier

Pentru a ne ajuta să cunoaștem lumea înconjurătoare, pe noi înșine sau să învățăm și să înțelegem, creierul se folosește de nutrienți și de biochimicale. Iar prima care a perceput acest fapt este Ayurveda, ce încurajează folosirea plantelor nealterate ca hrană pentru creier.

Institutul American de Studii Vedice” sublinia faptul că, pentru a produce schimbările uimitoare din corp și din minte, creierul secretă chimicale puternice, iar procesul este influențat de plante, alimente, impresii, exerciții de respirație, dar și de mantre și meditație, precum și de practicile de yoga. Este vorba despre o ecologie a creierului, după cum nuanțează Ayurveda, care menține o stare de bine perpetuă.

Rolul plantelor este subliniat și de o cercetare din Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, care arată că plantele ayurvedice precum Ashwagandha, Turmericul, Brahmi, Shankhpushpi, Gotu Kola şi Guggul încetinesc procesul de îmbătrânire și susțin memoria. Fitochimicalele din plante sunt folosite însă și pentru a contracara tendința spre uitare ce apare la vârstnici, dar și pentru a ameliora toate funcțiile cognitive. Spre deosebire de medicamentele cu același scop, plantele nu produc efecte adverse, ci au o abordare holistică, acționând sinergic, în tot corpul.

Cele mai bune plante nootropice pentru creier

Plantele nootropice sunt cele care susțin funcționarea creierului, memoria, creativitatea și motivația. Iată-le pe cele recomandate de Ayurveda!

  1. Ashwagandha. O plantă adaptogenă care reduce stresul, Ashwagandha te ajută să fii într-o formă fizică bună, îmbunătățește sănătatea mentală și aduce fericire. De asemenea, ea stimulează funcțiile creierului, scade glicemia și cortizolul și contracarează anxietatea și depresia.
  2. Turmericul. Unul dintre cele mai cunoscute condimente orientale, turmericul îmbunătățește imunitatea, susține activitatea creierului, protejează neuronii și stimulează dezvoltarea lor. Esențial este și faptul că turmericul conține curcumină, care poate îndepărta unele acumulări de proteine ce pot afecta memoria.
  3. Bacopa este folosită mai ales pentru învățare și memorie, fiind de ajutor în tulburările de amintire, în dificultățile cognitive și în stările de anxietate și incapacitate de concentrare. După cum spunea medicul de familie Svetlana Kogan, Bacopa clarifică și chakrele și limpezește mintea, fiind de ajutor persoanelor care suferă de oboseală cronică.
  4. Shankhpushpi e remarcabilă grație efectelor pozitive asupra memoriei și funcției sale de tonic al creierului. Conținutul de antioxidanți și flavonoizi conferă o stare de calm, îmbunătățeste concentrarea, crește capacitatea de a raționa și de a soluționa probleme și susține abilitățile cognitive.
  5. Gotu Kola susține la rândul său funcționarea creierului și conferă energie, fără a conține însă cafeină. Dat fiind faptul că această plantă este consumată de către elefanți, în Orient este considerată un stimul pentru longevitate, fiind folosită și pentru reducerea oboselii mentale, a anxietății, depresiei, pierderilor de memorie și pentru contracararea insomniilor. De asemenea, planta poate crea noi celule nervoase, un efect extraordinar, nuanțat de cercetările moderne.
  6. Guggulul reduce stresul oxidativ grație capacității sale antioxidante, prevenind îmbătrânirea prematură. Prima dată a fost recomandată în anii 60 de către G.V.Satyavati, un cercetător indian ce o folosea pentru problemele cardiovasculare. Azi, Guggulul e utilizat inclusiv în scopuri antiinflamatorii.

femeie creier

Există vreo diferență între minte și creier?

Una dintre cele mai vechi și mai provocatoare întrebări din știință este următoarea: există vreo diferență între minte și creier? Știința occidentală e de părere că mintea e un artefact al creierului, dar Ayurveda crede că mintea afectează creierul, dar nu este legată de el. Dar ambele concepții subliniază că un creier sănătos asigură o gândire limpede, poftă de viață, înclinația spre fericire, spre bucurie și capacitatea de a raționa și de a ne aminti lucrurile care contează, precum și abilitatea de a învăța și de a memora.

Meditația, plantele Ayurvedice, sportul, alimentația corectă, toate acestea îmbunătățesc funcționarea creierului, și este de datoria ta să ai grijă de acest organ, pentru o viață fericită și împlinită.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.