Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Cea mai bună plantă împotriva stresului

Marţi, 21.01.2020

Stresul a devenit deja o constantă în viața noastră: iată una dintre afirmațiile cele mai predilecte ale societății moderne. Zi de zi, an de an, pe măsură ce evoluăm sau acumulăm tot mai multe posesiuni, cerem tot mai mult de la noi, expunându-ne tot mai agresiv la stres. Astfel crește și nivelul de radicali liberi din corp, ceea ce duce la îmbătrânire prematură, la boli și la diminuarea longevității.

La fel de grav e că și atunci când căutăm ajutor, apelăm tot la pilule, medicamente și suplimente sintetice. În schimb, tot mai mulți cercetători sunt de părere că ar trebui să ne îndreptăm spre natură, care ne oferă cele mai bune răspunsuri la stres. Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos și cum te poți vindeca de bolile prezentului!

Ashwagandha, răspunsul naturii la stres

Provenită din deșerturi, crescând pe câmpii, dar și în munții Indiei, Ashwagandha e utilizată de mai bine de 6000 de ani atât la gătit, dar și în ritualurile religioase sau pentru rolul său de vindecătoare de boli. Planta mai este numită și „cireșul de iarnă” și reprezintă unul dintre cele mai lăudate ingrediente din medicina tradițională indiană, protejând și alinând mintea, corpul și spiritul.

Se consideră că proveniența Ashwagandha este legată de limba sanscrită, respectiv de cuvântul ashvagandha, ce poate fi tradus prin „miros de cal”. Nu te lăsa însă descurajată de această comparație nedreaptă: extractele de plantă nu miros nici pe departe a „transpirație de cal” și, chiar dacă ar fi așa, la câte beneficii au, noi am fi capabile să suportăm orice.

Primele mențiuni ale uluitoarei Ashwagandha apar în Rig Veda, unul dintre cele mai vechi texte religioase din lume. Conținând principiile Ayurveda și reamintindu-ne de ce India este considerată leagănul unuia dintre cele mai competente sisteme de vindecare antice din lume, Rig Veda stipulează proprietățile extraordinare ale Ashwagandha, considerată un tonic cu statut mai important decât Rasayana, ce susține longevitatea, sănătatea și te ajută să faci față stresului.

Pe lângă interpretările antice, Ashwagandha a fost însă studiată și de medicina modernă, iar rezultatele au fost pe măsură. Iată mai jos care sunt principalele proprietăți ale celei mai bune plante împotriva stresului!

3 roluri ale Ashwagandha

De la susținerea sistemului nervos la prevenirea îmbătrânirii premature și, firește, lupta împotriva stresului, iată ce minuni poate face Ashwagandha!

Susține funcțiile cognitive. Odată cu trecerea timpului, în loc să ne liniștim, devenim mai agitați, mai tulburați, mai stresați. Iar aici intervine Ashwagandha, despre care specialiștii susțin că e un aliat împotriva tuturor problemelor lumii moderne, fie că e vorba despre stres, anxietate, supraîncărcare sau probleme mentale, emoționale ori fizice.

Astfel, Ashwagandha este un nootropic, respectiv o substanță care îmbunătățește funcțiile cognitive, memoria, creativitatea și motivația. Cu ajutorul Ashwagandha, nu numai că sistemul nervos funcționează la capacitate maximă, dar este stimulată și detoxificarea la nivelul acestuia.

Mai mult, nootropicele sunt naturale, protejându-te astfel de efectele adverse pe care le presupun medicamentele sintetice și reacționând mult mai bine cu organismul tău.

Ajută organismul să lupte împotriva stresului. Nu numai că stresul și anxietatea te afectează direct, dar ele determină organismul să elibereze hormoni pentru a face față, crescând astfel nivelul de cortizol și consolidând un teritoriu propice pentru apariția a diverse boli, inclusiv a cancerului.

Din fericire, natura ne sare în ajutor prin adaptogeni, plantele care ajută organismul să se adapteze la stres și să îi facă față cu brio, printre care se numără și Ashwagandha. Protejând de efectele stresului, planta previne și instalarea maladiilor degenerative, așa cum sunt Alzheimer și Parkinson, și reduce nivelul de cortizol din organism cu efecte asemănătoare antidepresivelor și medicamentelor antianxietate de pe piață, dar fără efecte adverse.

Previne îmbătrânirea prematură. Îmbătrânirea e un fenomen natural, dar ceea ce nu e deloc normal e să înaintăm prematur în vârstă. Din nefericire, obiceiurile, stilul de viață și alimentația perioadei contemporane ne îmbătrânesc înainte de vreme.

Mai mult, chiar și atunci când înaintăm în viață în concordanță cu anii din buletin, tot ne confruntăm cu fenomene care nu sunt normale din punct de vedere natural, așa cum este depresia. Conform Institutului Național pentru Îmbătrânire, depresia se întâlnește frecvent la populația vârstnică, dar nu este o componentă normală a procesului de îmbătrânire. Factorii ei cei mai predilecți sunt stresul cauzat de schimbările de viață, decesul unei persoane iubite, tranziția de la perioada de job la cea de pensie sau o boală gravă, toate acestea accentuând senzația de tristețe și supărare sau cauzând boli psihice.

Firește că va exista o perioadă de tranziție odată cu îmbătrânirea prin care vom trece toți, dar, în timp ce unele persoane se adaptează și ating echilibrul, altele nu reușesc. Aici pot interveni și anumite boli fizice, precum cele cardiace, accidentele vasculare, unele forme de cancer și chiar efectele adverse ale medicamentelor utilizate, ce pot instala depresia. Trebuie luat în considerare și faptul că printre simptomele acestor probleme se pot număra și confuzia sau problemele de atenție, ce pot fi interpretate greșit în rândul vârstnicilor ca semne ale bolii Alzheimer sau ale unor maladii ale creierului.

Și European Scientific Journal nuanțează că îmbătrânirea crește riscul de depresie, mai ales în rândul femeilor, care sunt mult mai predispuse decât bărbații la aceste probleme. Din fericire, ne este oferită și soluția, specialiștii afirmând că abordarea ayurvedică, bazată pe plante precum Ashwagandha, reduce stresul, anxietatea, îmbătrânirea prematură, oboseala sau problemele de imunitate.

Studiile întăresc aceste idei. O cercetare din Phytomedicine a arătat că extractele de Ashwagandha reduc nivelul de stres cu efecte comparabile cu alte medicamente prescrise în acest sens și fără efecte adverse.

Nu în ultimul rând, și Jurnalul African de Medicină Tradițională, Complementară și Alternativă a ajuns la aceeași concluzie, că extractele de Ashwagandha pot să diminueze sau să prevină alterarea funcțiilor creierului la persoanele care suferă de Alzheimer, boala Huntington sau Parkinson.

Dar, așa cum am spus, Ashwagandha e minunată și pentru prevenirea îmbătrânirii premature. Planta conține un cumul important de antioxidanți care luptă contra radicalilor liberi, asigură vigoare, rezistență, forță musculară și longevitate. De asemenea, reducând nivelul de radicali liberi care atacă celulele, putem conchide că Ashwagandha apără și de boli.

Acest proces a fost cel mai bine exprimat în publicația Frontiers in Neuroscience: „Deteriorarea oxidativă provocată de radicalii liberi joacă un rol important în apariția și avansarea mai multor afecțiuni, dar și a procesului de îmbătrânire. Degradarea provocată de radicalii liberi ține de mai multe mecanisme, printre care activitățile enzimatice antioxidante și antioxidanții pasivi din corp”.

Prin urmare, Ashwagandha te ajută nu doar să lupți cu stresul, ci promulgă vindecarea în corp, conturează armonia și echilibrul, duce la sănătate și la fericire, susținând mintea, trupul și spiritul. Așa cum spune Ayurveda, care afirmă că sănătatea de azi își are rădăcinile în trecut, Ashwagandha a trecut testul timpului, fiind venerată de mai bine de 6000 de ani și dovedind și azi, prin studii, că este unul dintre cei mai potenți vindecători ayurvedici.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock, Pexels

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!