Vrei să schimbi lumea? Începe cu tine!

Redactor Andreea Baluteanu

Nimeni nu a spus-o mai bine ca Rumi, poetul și înțeleptul persan cu a cărui filozofie începem de-abia acum să rezonăm așa cum trebuie: „Ieri eram inteligent, așa că mi-am dorit să schimb lumea. Astăzi sunt însă înțelept, așa că mă schimb pe mine însumi”.

Însă, atunci când lumea pare a fi o încurcătură uriașă fără cale de salvare, cum anume poți începe să te schimbi pe tine? Privind în interior, așa cum îți vom arăta în rândurile de mai jos!

Când lumea pare să fie sub asediu, privește în sinea ta…

Nu vom nega că anul 2020 a fost extrem de dificil pentru multe dintre noi. De la provocările de pe plan medical până la dezastrele naturale, nu putem uita nici de conflictele rasiale care au măcinat lumea. E ușor, în aceste condiții, să te supui temerilor, disperării sau să cazi pradă mâniei ce ți se pare atât de justificată. Însă aceste emoții, deși întemeiate, nu fac decât să te îndepărteze de la ceea ce ești tu cu adevărat, de la claritatea mentală, de la compasiunea și iubirea care abundă în sinele tău.

femeie sufla in papadie

Mai ales în condiții de haos, te poți simți încurajată să privești în interiorul tău ca să înțelegi ce prejudecăți sau ce înclinații negative ai chiar și tu. În ultima perioadă, oamenii s-au îndepărtat tot mai mult de sinele lor, fiind predispuși la o condiționare impusă de ceilalți, și anume socializarea, despre care mulți specialiști afirmă că face parte din „transa culturală”. Însă, ca să schimbi lumea, trebuie să te întorci către tine, să lași să lumineze strălucirea inimii tale, deoarece separarea, rasismul, conflictele nu pot mocni decât în întuneric. Așa vei înțelege că suntem cu toții aceiași, unul, indiferent de ce culoare avem la piele, în ce religie credem sau cu cine votăm.

Un superb articol publicat în revista Greater Good Magazine sublinia că: „Noua știință a prejudecăților sugerează că fiecare avem prejudecăţi - și toți avem instrumente prin care le putem ține sub control”. Dacă nu ești de acord, examinează-ți mintea și sufletul și încearcă să înțelegi dacă ești cu adevărat liberă de prejudecăți. Astfel, vei reuși să îți regăsești umanitatea, propria bunătate de care te simțeai îndepărtată și îi vei privi pe toți cu compasiune. Este ceea ce reliefa și Courtesy E. Martin, autor al „The New Better Off: Reinventing the American Dream”, care afirma că: „Recunoaștem faptul că în contextul în care nu putem scăpa de cultura în care am crescut, o putem transforma”.

Prin interogarea sinelui, vei reuși să identifici acele prejudecăți care palpită încă în sufletul tău. Există unele întrebări pe care ți le poți pune pentru a fluidiza acest proces, care te vor ajuta să vezi unde anume te situezi din punct de vedere emoțional și mintal. Pregătește-te să simți și un oarecare disconfort sau durere, deoarece este posibil să nu fii 100% încântată de ceea ce descoperi.

Iată care sunt aceste întrebări la care e bine să găsești răspuns:

„Care este cea mai timpurie amintire a mea legată de conștientizarea identității mele rasiale? 

Cum ar fi fost diferită viața mea dacă m-aș fi născut având o altă rasă sau o altă clasă socială? 

Ce privilegii am în comparație cu ceilalți? 

Mă simt confortabil discutând despre propriile mele prejudecăți culturale? 

Mă simt în largul meu discutând cu o persoană de altă rasă decât mine? 

Pot să conștientizez diferențe sau mai degrabă îmi este mai la îndemână să le ignor?”

Ce mai trebuie să înțelegi? Că ai nevoie de acceptare și de iertare, atât atunci când îți adresezi întrebările, dar și când dezvălui răspunsul la ele. E posibil să realizezi lucruri pe care nu le-ai conștientizat în trecut sau să pricepi că o cauză importantă a suferințelor tale sunt propriile convingeri și temeri. În realitate, nu există nicio separare între noi și ceilalți, insistă mulți specialiști în spiritualitate, cu toții suntem unul.

Și iată ce frumos nuanțează această idee filmulețul de mai jos!

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.