Beneficiile dormitului cu dopuri de urechi: de ce să începi și tu să faci asta

Beneficiile dormitului cu dopuri de urechi: de ce să începi și tu să faci asta

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă până acum aveai impresia că numai femeile ai căror soți sforăie zgomotos sau cele excesiv de sensibile ar trebui să folosească dopuri de urechi, e posibil să îți schimbi cât de curând opinia. În realitate, aceste aliate ale unui somn liniștit ar trebui să intre în arsenalul de dormit al fiecăreia dintre noi, mai ales dacă locuiești într-o zonă zgomotoasă.

Desigur, ritmul accelerat al vieții din societatea contemporană a transformat până și cele mai liniștite cartiere în locuri cu risc de poluare acustică: dacă te-ai trezit în toiul nopții din cauza manevrelor unui motociclist îndrăzneț, știi la ce ne referim.

Prin urmare, purtatul dopurilor de urechi pare a fi soluția actuală pentru un somn liniștit. Află care sunt beneficiile lor și de ce ar trebui să apelezi și tu la ele!

De ce să dormi cu dopuri de urechi

Chiar dacă nu ești genul de persoană care se trezește la cel mai mic zgomot, suntem sigure că ai parte de momente când somnul îți e tulburat, în toiul nopții. Fie că este vorba despre trafic, sforăitul iubitului sau scâncetele celui mic, sigur poți identifica și tu cel puțin o sursă de deranj.

Partea și mai proastă este că experții consideră că, indiferent de cât de repede adormi înapoi, efectele nu sunt de neglijat. Se pare că inclusiv întreruperile de câteva secunde ale somnului pot provoca daune pe termen lung. Iar specialiștii sunt de părere că, în cazul odihnei, calitatea e cel puțin la fel de importantă precum durata.

Ca să te convingem și mai mult de importanța unui somn liniștit, află care sunt riscurile ce pot interveni în cazul în care nu ai parte de el pe termen lung, conform unui studiu din 2006:

  • creșterea tensiunii;
  • infarct;
  • diabet;
  • accident vascular cerebral;
  • obezitate;
  • depresie.

Printre alte efecte ale întreruperii constante a somnului se numără, de asemenea, creșterea nivelului de inflamație din corp și o imunitate drastic scăzută, două dintre condițiile esențiale pentru instalarea majorității bolilor, inclusiv a cancerului.

Atunci când afli că un obiect atât de banal precum dopurile de urechi te pot feri de aceste pericole, cum ai putea să le ignori impactul?

Există pericole ale dormitului cu dopuri de urechi?

Dopurile de urechi sunt concepute de specialiști pentru a fi folosite fără probleme, ceea ce înseamnă că, atât timp cât le utilizezi în mod corect, nu ai motive de îngrijorare.

Însă, în momentul în care te abați de la recomandările creatorilor lor, ești „abonată” la câteva riscuri deloc de neglijat. În primul rând, experții estimează că, în timp, dopurile de urechi pot contribui la împingerea depunerilor de ceară în interiorul urechii, ceea ce poate cauza, printre altele, pierderea temporară a auzului sau fenomenul de tinitus. Pentru a evita acest fenomen, folosește produse speciale pentru dizolvarea cerumenului sau mergi la orelist.

În al doilea rând, dopurile pot provoca infecții ale urechii. Din nou, acumularea cerii favorizată de dopuri poate contribui la apariția acestui fenomen, dar și bacteriile adunate pe dopuri pot interveni în acest sens. Soluția: curăță dopurile zilnic.

Care sunt cele mai bune dopuri pentru urechi și cum să le folosești

Dopurile de urechi pot fi cheia unui somn liniștitor, ale cărui beneficii sunt atât de prețioase: energie, sporirea atenției și a concentrării, o sănătate mai bună, contracararea îmbătrânirii premature și, per total, o viață mai lungă și mai armonioasă. Dat fiind faptul că dopurile favorizează o odihnă profundă, putem afirma că aceste beneficii se suprapun și utilizării lor.

În al doilea rând, am văzut că riscurile asociate folosirii lor pot fi ușor contracarate, ceea ce ne determină să afirmăm că dopurile reprezintă o soluție la care ar trebui să apelezi și tu.

În ceea ce privește cea mai bună variantă, dopurile din spumă sunt considerate a fi soluția ideală din punctul de vedere al raportului dintre calitate și preț. Se dovedesc moi și extrem de confortabile, ceea ce le face ideale pentru persoanele care au un somn ușor. Iar prețul lor este, așa cum am spus, avantajos.

Va trebui însă să le cureți frecvent, o dată la două zile, ca să te asiguri că ești ferită de atacul bacteriilor ce se pot înmulți pe suprafața lor. Spală-le cu apă caldă și săpun de mâini delicat și usucă-le bine înainte de folosire.

Cum le utilizezi?

  1. Modelează dopul cu degetele, până ce acesta are forma perfectă pentru urechea ta.
  2. Menține dopul apăsat între degete și introdu-l apoi în canalul auditiv. Nu împinge prea tare, ci oprește-te în momentul în care sunetele sunt blocate.
  3. Așteaptă ca dopul să se ajusteze după forma canalului auditiv și bucură-te de un somn de calitate.

Dopurile de spumă de la Quies sunt concepute din spumă moale, fiind extrem de confortabile. Pot bloca zgomote de până la 35 de decibeli, ceea ce înseamnă că sforăitul iubitului tău nu te va mai deranja. Ai la dispoziție 3 perechi colorate, pe care le vei găsi ușor în așternuturi în cazul în care îți ies din ureche pe timpul nopții.

Produsul este disponibil pe Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.