Beneficiile vitaminei D care îți pot salva viața

Beneficiile vitaminei D care îți pot salva viața

Redactor Andreea Baluteanu

Începem să fim din ce în ce mai conștienți de beneficiile pe care le are vitamina D, în principal din cauza faptului că tot mai mulți dintre noi prezentăm deficiențe îngrijorătoare. Iar acest fapt e mai mult decât explicabil: în condițiile în care nivelul de radiații a crescut suntem obligate practic să folosim constant protecție solară, ceea ce blochează producția acestei vitamine prețioase.

Iar vitamina D a căpătat o reputație extraordinară de salvatoare de vieți în ultima perioadă. Vezi mai jos care sunt beneficiile sale ce îți decid practic starea de sănătate, dar și cum să faci pentru a preveni deficitul de vitamina D.

8 beneficii ale vitaminei D care arată cât de importantă e

Descoperă mai jos care sunt rațiunile pentru care mulți specialiști consideră vitamina D ca fiind cea mai importantă!

E garanția unei sarcini armonioase și a unui bebeluș sănătos

Se pare că femeile însărcinate care au un nivel scăzut de vitamina D (nu neapărat deficiență) se supun riscului de preeclampsie (hipertensiune arterială și proteine în exces în urina femeilor însărcinate), naștere prematură, cezariană. Altfel spus, conform studiilor, prezența vitaminei D te poate feri de complicații la naștere. De asemenea, vitamina D poate îmbunătăți și imunitatea copiilor, previne obezitatea în cazul acestora, precum și bolile de plămâni.

Ar putea preveni diabetul

Una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale societății actuale este diabetul. Din nou, vitamina D l-ar putea preveni, corelația fiind acum realizată cu nivelul suficient al acestei substanțe nutritive în primii ani de viață. Conform unei cercetări, copiii care prezentau în primul an de viață concentrații ridicate de vitamina D aveau un risc cu 88% mai mic de a face diabet în următorii 30 de ani.

Reduce riscul de cancer

Dacă nu ești încă sigură de faptul că vitamina D îți salvează viața, află că ea te protejează și de cancerul la sân. Se pare că femeile care s-au expus suficient la soare în anii tinereții aveau un risc mult mai mic de a face cancer la sân decât cele care prezentau niveluri mici de vitamina D. Cercetarea a fost publicată în American Journal of Epidemiology și poate reprezenta un punct important în lupta împotriva acestei boli.

De asemenea, vitamina D poate reduce și riscul de cancer de colon, de prostată și pancreatic.

Menține sănătatea inimii

Da, cancerul ne ucide mai repede, însă bolile cardiovasculare fac mai multe victime. Vitamina D e esențială în sănătatea inimii, specialiștii afirmând inclusiv că poate repara daunele care au fost provocate sistemului cardiovascular de tensiunea ridicată sau de diabet. De asemenea, este cheia pentru artere sănătoase și scade riscul de moarte prematură în cazul persoanelor care suferă deja de boli cardiovasculare.

Previne demența și Alzheimer

Sănătatea creierului e la rândul său o arie importantă de acțiune pentru vitamina D. Conform unui studiu desfășurat în 2014, oamenii cu deficiențe ale acestei vitamine prezentau un risc de două ori mai mare de a dezvolta Alzheimer sau demență.

Te apără de răceală și de gripă

Epidemia actuală, soldată cu atât de multe decese, ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă. Deși vitamina C e considerată eroina sistemului imunitar, nici vitamina D nu ar trebui ignorată. Un studiu ne-a atras atenția asupra faptului că adulții cu niveluri potrivite de vitamina D se supuneau unui risc mult mai mic de a dezvolta infecții respiratorii.

Te ferește de depresie

Poate cea mai cumplită boală a societății moderne este depresia, care lovește cu atât mai violent cu cât rămâne încă nedetectată. Vitamina D participă la secreția de serotonină, îmbunătățind astfel dispoziția. Există inclusiv cazuri de femei diagnosticate cu depresie moderată spre severă care s-au vindecat după ce au fost tratate de deficiență de vitamina D.

Îmbunătățește echilibrul

În cazul în care ți se pare că acest beneficiu nu e prea important, ține cont de faptul că o căzătură poate pune capăt vieții unui bătrân, de exemplu. Însă un nivel suficient de vitamina D sprijină mobilitatea și echilibrul, cu precădere în cazul seniorilor.

Pe lângă aceste beneficii care practic îți salvează viața, vitamina D protejează împotriva bolilor autoimune, întărește oasele, ușurează simptomele afecțiunilor digestive, inclusiv ale sindromului de colon iritabil, calmează migrenele, protejează de autism și de scleroza multiplă, te apără de infarct și de atacurile de astm. Putem afirma, fără teamă că ne înșelăm, că vitamina D e garanția unei vieți sănătoase și armonioase.

Cele mai bune surse de vitamina D

Cum toți suntem expuși mai mult sau mai puțin la deficienţe, iată care sunt cele mai bune surse de vitamina D, care îți pot salva viața.

Soarele

Cea mai bună sursă de vitamina D rămâne expunerea la soare, deoarece, grație acesteia, putem obține niveluri suficiente în mod natural. Nu sunt necesare mai mult de 10-15 minute de relaxare sub razele călduțe, zilnic. Bineînțeles, nu aplica SPF și alege ore în care soarele e mai puternic, între 11 și 16. Lunile recomandate sunt aprilie-august, deoarece vitamina D este stocată în țesuturi și utilizată apoi în perioada rece.

Surse alimentare

Alimentele cu cel mai ridicat conținut de vitamina D sunt ficatul de vită, brânza, ouăle și peștele gras. Pe lângă acestea, mai poți consuma suc de portocale și cereale fortificate cu această vitamină esențială.

Suplimente

Mai ales în lunile reci, când soarele e străin, suplimentele cu vitamina D îți pot salva viața. Recomandarea noastră este Vitoral D Spray Oral pentru Adulți cu gust proaspăt de mentă, care conține o combinație de vitamina D3 și vitamina K2, ce susțin absorbția calciului și sănătatea sistemului osos, protejându-te și de afecțiunile despre care ți-am vorbit mai sus. Produsul nu conține coloranți artificiali, gluten, grăsimi, sare, drojdie sau lactoză, fiind potrivit inclusiv pentru vegetarieni și vegani. Vitoral D Spray Oral pentru Adulți este disponibil online, la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.