Cum folosești corect dușul vaginal și ce beneficii are

Cum folosești corect dușul vaginal și ce beneficii are

Redactor Andreea Baluteanu

Conform WebMD, între 20% și 40% dintre femei folosesc în mod constant un duș vaginal în America, procentul fiind mai ridicat în rândul adolescentelor. Cu toate acestea, experții avertizează că acest procedeu, deși are beneficii reale atunci când e realizat în mod corect, poate presupune riscuri imense când nu este executat ca atare.

Află din rândurile de mai jos care este modalitatea corectă de a realiza un duș vaginal și care sunt atuurile acestuia. De asemenea, descoperă și riscurile la care ești predispusă dacă apelezi la acest procedeu fără să fii pregătită și informată așa cum trebuie în vederea realizării sale!

Ce este dușul vaginal și ce presupune

Deși vaginul are capacitatea de a se curăța singur, multe femei preferă „să îl ajute” în această misiune prin intermediul dușului vaginal sau al spălăturilor vaginale. Ce presupune acest procedeu?

În general, femeile realizează acasă un mix de apă și un cumul de alte ingrediente (oțet, bicarbonat de sodiu, ceai sau infuzie de mușețel etc.), pe care îl introduc într-o sticlă sau un recipient dotat cu pompiță și care este pulverizat apoi în interiorul vaginului. În comerț există și produse special concepute pentru dușurile vaginale, care pot conține agenți antiseptici, dar și parfum.

Problema este că, atunci când apelezi prea des la dușurile vaginale și, mai grav, folosești în acest sens amestecuri realizate „după ureche” sau la sfatul unor persoane neavizate, riști să îți compromiți sănătatea. Poți resimți senzații de arsură, mâncărime sau usturime, declanșate de faptul că intervenția ta dezechilibrează populația de bacterii bune din interiorul vaginului. Îți vom prezenta în rândurile de mai jos principalele riscuri la care te supui.

Pericolele dușurilor vaginale

Medicii ginecologi nu recomandă dușurile vaginale executate cu mixuri preparate la domiciliu. Trebuie să înțelegi că vaginul este un mediu extrem de delicat, cu un echilibru perfect conturat în mod natural, dar foarte ușor de perturbat. Zona ta intimă conține o întreagă floră de bacterii bune, microorganisme care previn infecțiile și care este dată peste cap de substanțele pe care le introduci prin intermediul spălăturilor.

Iată care sunt pericolele la care te expui în cazul efectuării unui duș vaginal executat incorect!

Probleme în timpul sarcinii. Se pare că femeile care folosesc în mod frecvent dușurile vaginale acasă au dificultăți în a rămâne însărcinate. Însă și cele care dezvoltă o sarcină riscă avorturi spontane, nașteri premature sau alte complicații.

Infecții vaginale. Așa cum am spus, vaginul e un mediu perfect echilibrat, capabil să lupte singur cu infecțiile. Atunci când introduci substanțe agresive în interiorul său, printr-un procedeu incorect, nu faci decât să tulburi acest mediu. Populația de bacterii bune va fi decimată, ceea ce crește riscul de infecții.

Boala inflamatorie pelvină. Reprezentată de infecția organelor reproductive feminine, această afecțiune este în general provocată de o boală cu transmitere sexuală. Dar se pare că și dușurile vaginale executate incorect pot crește riscul de dezvoltare a bolii.

Cervicită. Inflamația colului uterin este provocată tot de BTS-uri, dar, din nou, riscul crește dacă faci dușuri vaginale în mod regulat.

Există și beneficii ale dușurilor vaginale?

Dușurile vaginale sunt un subiect controversat tocmai pentru că, în majoritatea cazurilor, nu sunt efectuate în mod corect. Femeile apelează la substanțe adesea agresive (oțetul, sarea), folosesc instrumente pe care nu le igienizează și mizează prea des pe spălăturile vaginale.

Însă, atunci când dușul este folosit așa cum trebuie, în urma consultării medicului tău ginecolog, beneficiile sunt cât se poate de reale. Femeile care procedează ca atare menționează că se simt mult mai curate și mai proaspete în urma dușului și că senzația le îmbunătățește viața sexuală și încrederea în ele.

De asemenea, dușurile vaginale (din nou, executate corect) pot avea și rezultate pozitive în cazul infecțiilor. Folosește însă un produs de calitate, atent conceput de specialiști, și discută întotdeauna cu medicul tău dacă ai un istoric de complicații ale sănătății intime.

Cum execuți corect un duș vaginal

Care este calea spre utilizarea dușului vaginal ca la carte? Folosirea unui produs special conceput în acest sens. Renunță la soluțiile pregătite acasă, mai ales dacă ți se pare că rețeta acestora ridică semne de întrebare.

Dacă vrei să realizezi un duș vaginal în mod corect, apelează la Multi-Gyn Vaginal Douche Combipack. Pachetul conține un irigator vaginal și 10 tablete efervescente pentru o igienă vaginală impecabilă. Irigatorul este reprezentat de o canulă cu valvă și un recipient cu gât flexibil, singurul cu acest design din cadrul Uniunii Europene, care respectă perfect anatomia feminină. Nu trebuie să îți faci nicio grijă în legătură cu riscurile dușului vaginal, deoarece, spre deosebire de ceea ce folosești acasă, dispozitivul medical are catalogarea Clasa 1 conform directivei EC 93/42/EEC, fiind acceptat și pe plan internațional.

Cum îl folosești? Alege o poziție care ți se pare confortabilă, fie pe toaletă, fie sub duș sau în cadă, dar ține cont de faptul că lichidul de curățare trebuie să se scurgă singur. Umple flaconul cu apă călduță până în dreptul suprafeței cu nervuri. Rupe tableta cu mâinile uscate și introdu-o în flacon, înșurubează canula și așteaptă să se dizolve complet tableta. Introdu ușor canula în vagin, într-o poziție confortabilă, și presează o singură dată recipientul cu mâna, astfel încât lichidul să curețe vaginul. Clătește apoi flaconul și aplicatorul cu apă caldă, nu fierbinte, și cu săpun. Folosește dușul o dată pe săptămână sau de 2 ori pe zi, timp de 5 zile, în caz de disconfort vaginal sau de infecție. Discută în prealabil cu medicul tău.

Tabletele Multi-Gyn Vaginal Douche Combipack conțin doar ingrediente vegetale blânde cu zona ta intimă și exclud conservații și parfumul. Extractele bio active din plante curăță și îngrijesc vaginul în mod ideal. Produsul este disponibil pe Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.