Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Cum îți dai seama că ai suferit un dezechilibru al florei vaginale

Redactor Andreea Baluteanu

Flora vaginală este una dintre cele mai delicate zone din corpul nostru, funcționând cu un echilibru care pare de multe ori să atârne pe muchia unui cuțit. Funcționând în general cu un pH cuprins între 3,8 și 4,5, vaginul poate fi ușor destabilizat de factori despre care îți vom vorbi mai jos.

Dezechilibrele vaginale pot conduce la infecții periculoase, dintre care vaginoza bacteriană sau candidoza sunt cele mai răspândite. Află de mai jos cum să îți dai seama dacă ai suferit un dezechilibru al florei vaginale și ce poți face în această situație.

Ce conține flora vaginală și care este rostul său

Populată de bacterii bune și bacterii rele aflate într-un echilibru perfect, atunci când e sănătoasă, flora vaginală reprezintă un exemplu a miracolului care este corpul nostru. Importante sunt, firește, bacteriile bune, dintre care cele mai răspândite sunt lactobacilii. Aceste microorganisme protejează de microbii din spațiul extern, dar și de proliferarea bacteriilor rele din interiorul vaginului.

vagin

Lactobacilii produc de asemenea acid lactic și peroxid de hidrogen. De ce este acest lucru important? Deoarece acidul lactic contribuie la menținerea florei vaginale echilibrate, în timp ce peroxidul de hidrogen perturbă dezvoltarea bacteriilor rele. Cu alte cuvinte, echilibrul este perfect!

Cauzele dezechilibrelor vaginale

La un moment dat însă, acest echilibru ar putea să înceapă să aibă de suferit. Îți spunem mai jos care sunt principalii factori ce pot determina acest fenomen:

 • sexul neprotejat: poate aduce din exterior bacterii periculoase;
 • antibioticele: medicamentele nu fac „discriminare” și distrug atât populațiile de bacterii bune, dar și pe cele rele;
 • dușurile interne: conform Healthline, circa 20% dintre femei continuă să își curețe vaginul cu diverse produse sau substanțe, deși medicii insistă că astfel încurajează dezvoltarea bacteriilor periculoase;
 • tampoanele: odată inserate în vagin, pot perturba echilibrul cu bacterii periculoase.

De asemenea, există și factori de risc care pot acutiza preponderența dezechilibrelor vaginale. Iată-i pe cei mai importanți:

 • fumatul;
 • schimbările hormonale din sarcină, menstruație sau de la menopauză;
 • stresul;
 • înotul în piscine sau sauna;
 • purtarea lenjeriei sintetice;
 • folosirea produselor de igienă intimă sau a balsamurilor de rufe bogate în iritanți.

Semne că suferi de un dezechilibru vaginal

Vaginul tău a ajuns într-o situație disperată? Va avea grijă să îți comunice că nu îi este bine prin simptomele de mai jos:

 • miros vaginal neplăcut (zona intimă poate mirosi a pește):
 • secreții vaginale abundente de culoare albă, gri sau verzuie;
 • mâncărimi în zona intimă;
 • senzație de usturime atunci când urinezi;
 • disconfort în timpul actului sexual.

Dacă ești de părere că te situezi într-una dintre situațiile de mai sus, nu apela la remedii populare. E de preferat să consulți un ginecolog care să îți ofere soluții testate pentru problemele tale.

Cum poți preveni dezechilibrele vaginale

Știi cum se spune, e mai important să previi decât să tratezi. Vezi mai jos care sunt cele mai potrivite măsuri pentru a evita dezechilibrele vaginale.

Protejează-te atunci când faci sex. Folosind prezervativul, previi dezechilibrele vaginale.

Ia probiotice. Acestea pot restaura flora vaginală, așa că e musai să adaugi iaurtul pe lista de alimente.

Evită dușurile interne. Compromit pH-ul vaginului și nu trebuie adoptate decât la recomandarea medicului.

Îngrijește zona intimă cu un produs dedicat. Renunță la săpunurile și la gelurile de duș agresive, soluția trebuie personalizată acestei regiuni delicate.

Recomandarea noastră este Multi-Gyn Intiskin spray, care calmează mâncărimile, iritațiile și arsurile din zona intimă. Ameliorând disconfortul, calmând pruritul și senzația de arsură, eliminând mirosurile neplăcute și răsfățându-te cu mirosul plăcut și răcoritor, Multi-Gyn Intiskin spray îți va dărui liniște și fericire în zona intimă. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta