De ce să nu pui niciodată o bucată de lămâie în băutură

De ce să nu pui niciodată o bucată de lămâie în băutură

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă am primi o monedă de câte ori cineva ne-a recomandat să ne începem ziua cu un pahar de apă rece și o bucată de lămâie, cu siguranță am fi bogate. Ce să mai spunem despre feliile decorative din cocktail-urile cu care ne servește barmanul acela chipeș sau de plăcerea de a degusta un mojito rece ca gheața, cu un lime înotând în el voios, pe malul unei mări exotice?

Orice ai spune, feliile de citrice în băuturi sunt una dintre cele mai disponibile imagini amintind de vacanță. Doar prepară-ți o asemenea băutură sau comandă una la barul tău preferat și te vei simți garantat ca în cele mai bune momente ale vieții tale. Iar după, e foarte probabil să te îmbolnăvești! Nu ne crezi? Află mai jos de ce!

De ce să îți savurezi de acum încolo băutura fără lămâie

Dacă ții la sănătatea ta, poți să îți iei la revedere de la cocktailurile decorate cu felii de lămâie, de la apa cu un strop de lime sau chiar de la răcorosul mojito alintat cu citrice. Motivul este simplu: tocmai ți-ai îmbogăţit cultura de bacterii din organism cu specii noi, dăunătoare și deloc timide.

felii de lamaie in bauturaâ

Și, din păcate, acum nu vorbește latura noastră paranoică! Totul pornește de la un studiu efectuat în 2007, în care cercetătorii au plecat de la un subiect de studiu aparent fun: băuturile decorate sau asezonate cu felii ori bucăți de lămâie. Pentru rezultate cât mai exacte, ei au frecventat 21 de restaurante, dar concluziile la care au ajuns nu au fost la fel de distractive precum cercetarea în sine. Se pare că, luând mostre de pe feliile de citrice, au descoperit 25 de specii diferite de microbi, cu potențialul de a provoca infecții în corp! Deși procentul în care aceste microorganisme se puteau dovedi dăunătoare nu a fost stabilit cu exactitate, amenințarea rămâne!

Care este principala sursă de îngrijorare? În primul rând, băuturile servite la bar: feliile de lămâie sunt manevrate, tăiate și apoi abandonate într-un recipient, de unde sunt aruncate la repezeală în cocktailul sau limonada ta. Prin urmare, bucățile de citrice sunt contaminate, pe rând, cu microbi din contactul cu pielea, fragmente din derm, secreții ale căilor respiratorii și (rămâi calmă!) materii fecale. Da, poate că barmanul tău preferat e frumos de pică, dar aspectul său fizic nu garantează că e și prieten la cataramă cu igiena. Ceea ce înseamă că poate „a uitat” să se spele pe mâini după ce a mers la toaletă sau a dat mâna cu un amic mai mult sau mai puțin dubios.

Desigur, nici nu vom lua în considerare ideea că citricele incluse în băuturi nu ar fi spălate înainte de a fi tăiate, pentru că preferăm să ne păstrăm credința în restaurantul nostru preferat (sau dorința de a mai ieși vreodată din casă).

batura cu lamaie

Există, însă, și o cale de scăpare, deși destul de redusă. Experții sunt de părere că băuturile care conțin alcool pur (atenție, nediluat, deci vodka ta cu suc de portocale nu se pune la socoteală) pot ucide bacteriile, dar nu și virusurile.

Iar specialiștii sunt în continuare toleranți și admit că, dacă ești foarte atentă, poți comanda în continuare băutura ta preferată cu lămâie de la bar. Ai, însă, grijă ca barmanul să nu atingă marginea paharului cu degetele și fii consecventă și cu privire la gradul de infectare al barului (dacă ai putea arunca o privire asupra cârpei pe care o folosește ca să îl șteargă, ar fi ideal). Iar dacă observi cea mai mică neregulă, nu ezita să trimiți înapoi băutura. Cu alte cuvinte, fii pregătită să te transformi într-un Sherlock Holmes feminin și urât de cei din jur!

Bineînțeles, există oricând varianta de rezervă: îți deguști băuturile preferate cu lămâie acasă, în intimitatea propriului cămin, unde știi că poți curăța așa cum trebuie fructul! Iar atunci când ieși în oraș, ai grijă să specifici că nu îți dorești felii de citrice care să orneze licoarea ta magică, totul în numele igienei.

Tu ce părere ai? Vei ține cont de aceste reguli, de acum încolo?

Surse foto: Pexels.com

Articolul urmator
Este sau nu recomandat să mănânci după ora 18:00? Mihaela Bilic dă verdictul
Este sau nu recomandat să mănânci după ora 18:00? Mihaela Bilic dă verdictul
Ce bautura esti?
Incepe quiz
Ce bautura esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.