Dietele sănătoase previn pierderile de auz la femei

Dietele sănătoase previn pierderile de auz la femei

Redactor Andreea Baluteanu

Am fost obișnuite să privim dieta ca pe un factor restrictiv, care are un singur scop: acela de a ne scăpa de kilogramele nedorite. Cu toate acestea, pe măsură de societatea devine tot mai concentrată pe un stil de viață sănătos, nutriționiștii au pus bazele unor diete care nu ne ajută doar să slăbim, dar au și numeroase alte beneficii, demne de luat în calcul. 

Printre aceste efecte pozitive, prevenirea pierderilor de auz ne interesează cu precădere odată cu înaintarea în vârstă. Iar cercetătorii sunt extrem de optimiști în legătură cu ponderea pe care o alimentație sănătoasă o are în susținerea sănătății urechii. Află care sunt cele mai recomandate diete din acest punct de vedere, în rândurile de mai jos!

3 diete care ne protejează auzul

Dietele nu mai vizează de mult timp doar scăderea în greutate, ci au efecte semnificative și în reducerea glicemiei, a tensiunii, în susținerea sistemului nervos sau pentru o digestie mai bună. De curând, oamenii de știință au ajuns însă la concluzia că ele mai prezintă un beneficiu necunoscut până acum: previn pierderile de auz asociate mai ales cu înaintarea în vârstă.

Iar dacă acest fapt nu ți se pare la fel de îngrijorător precum cancerul sau bolile de inimă, află că alterarea auzului e un fenomen predilect. La americani, conform National Institutes of Health, afectează aproximativ unul din trei americani cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani. Îmbătrânirea urechii e cu siguranță unul dintre factori, dar la acesta se mai adaugă și stilul de viață (în special fumatul, unul dintre inamicii urechii sănătoase), medicamentația, traiul în medii toxice sau expunerea la sunete puternice pe o perioadă îndelungată.

Din fericire, există soluții, iar una dintre acestea este reprezentată de dietele sănătoase. Conform specialiștilor, cele mai recomandate sunt în număr de trei: dieta mediteraneeană, dieta DASH și dieta AHEI (Alternative Healthy Eating Index – Index alternativ al alimentației sănătoase).

Considerat a fi cel mai bun stil de viață cu putință, dieta mediteraneeană e inspirată de alegerile gastronomice ale popoarelor ce trăiesc în regiunea Mării Mediteraneene, în special ale italienilor. Cu o rată extrem de redusă de boli cardiace sau de cancer, aceștia promovează o alimentație bazată pe legume proaspete, nuci, fructe, cereale integrale, ulei de măsline, pește și vin, dar în cantități moderate.

Principiile sunt asemănătoare și în cazul dietei DASH, ce recomandă consumul de legume, fructe, nuci, carne slabă, pește și lactate low fat, limitând sau excluzând complet sodiul, zahărul și grăsimile.

Nu în ultimul rând, pornind de la studiile nutriționiștilor, AHEI susține o alimentație  bogată în legume și fructe, alături de cereale integrale, și blamează sarea, zahărul și grăsimea de origine animală.

În ceea ce privește studiul care a ajuns la aceste concluzii, trebuie să știi că este vorba despre o cercetare desfășurată în parametri mai mult decât optimi. Oamenii de știință au format o echipă condusă de Gary C. Curhan și Sharon G. Curhan, doctori la Brigham and Women's Hospital, care au analizat răspunsurile primite de la femeile intervievate în cadrul studiului Nurses’ Health Study II, desfășurat între 1991 și 2013.

Cercetarea a inclus nu mai puțin de 71.000 de femei cu vârste cuprinse între 27 și 44 de ani, la data intervievării, și a fost finanțată de National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD) și National Cancer Institute (NCI).

Studiul a adresat întrebări legate de obiceiurile alimentare de-a lungul anilor, dar și despre prezența sau absența unor probleme auditive. În urma analizei efectuate, s-a constatat că femeile care adoptau dieta mediteraneeană, DASH, AHEI sau alte variante ale acestora aveau cu 30% mai puține riscuri de a-și pierde auzul decât cele care promulgau un stil de viață cu totul diferit.

Firește, mai există și alți factori de luat în calcul. Conform estimărilor, femeile ce urmau diete sănătoase erau și mai predispuse la a dubla aceste alegeri cu o înclinație spre mișcare, în timp ce restul de respondente fumau, erau sedentare și prezentau o tensiune ridicată, la rândul lor considerente care puteau influența pierderea auzului. Cu alte cuvinte, deși joacă un rol important, dieta nu este singura semnificativă din acest punct de vedere.

5 sfaturi pentru a apăra sănătatea urechilor

Așa cum am văzut, dietele de mai sus sunt soluții solide pentru a menține sănătatea urechilor. Dublează aceste măsuri cu sfaturile de mai jos și vei auzi limpede și la vârste înaintate!

Folosește dopuri de urechi atunci când te afli în medii zgomotoase. Ești în club, la un concert sau lucrezi într-un mediu cu sunete stridente? Apelează la dopuri - urechile tale îți vor fi recunoscătoare!

Dă muzica mai încet. Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, circa un miliard dintre tinerii și adulții planetei riscă să aibă probleme auditive din cauza muzicii ascultate la căști. Folosește regula 60/60 ca să preîntâmpini această problemă: micșorează volumul la 60% (sau mai jos) și nu asculta mai mult de o oră pe zi. De asemenea, prioritizează căștile externe în locul celor interne.

Fă sport! Mișcarea pompează sânge în tot organismul, inclusiv în ureche, ceea ce îi susține funcționarea sănătoasă. Joggingul, cardio, ciclismul sunt ideale din acest punct de vedere.

Ține stresul sub control. Tensiunea resimțită atunci când ești stresată poate pune presiune și pe urechi, ceea ce riscă să declanșeze probleme auditive de la cele mai fragede vârste.

Curăță așa cum trebuie urechea! Spray-ul auricular cu elemente marine DOCUSPRAY e soluția pentru o ureche sănătoasă! Acesta curăță delicat și eficient urechea, menținând echilibrul ei natural, dovedindu-se ideal pentru întreținerea regulată, nontraumatică, și facilitând eliminarea fără riscuri a cerumenului din urechi. Cu o compoziție bazată pe elemente marine, DOCUSPRAY e recomandat și pentru purtătorii de proteze auditive, ceea ce îi certifică siguranța. Produsul este disponibil pe Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.