STUDIU: oamenii care au probleme cu vederea sunt mai inteligenți

STUDIU: oamenii care au probleme cu vederea sunt mai inteligenți

Redactor Alexa Galgau

Există o preconcepție conform căreia oamenii care au probleme cu vederea și poartă ochelari sunt niște „tocilari”. Studiile recente vin cu o concluzie uimitoare referitoare la persoanele care nu văd bine: se pare că ele sunt, într-adevăr, mai inteligente decât restul.

Află cum au ajuns oamenii de știință la această concluzie și de ce ar trebui să fii mândră dacă porți ochelari!

femeie cu ochelari scriind la calculator

Probleme cu vederea = IQ mai mare?

Dacă atunci când erai copil ai avut de suferit din cauza problemelor de vedere și în continuare trebuie să porți ochelari (deși acum aceștia nu mai sunt batjocoriți, ci au devenit un accesoriu șic), avem o veste bună pentru tine: de fiecare dată când cineva mai face gluma răsuflată cu „aragaz cu patru ochi”, poți să îi spui despre un nou studiu care atestă faptul că oamenii care au probleme cu vederea sunt mai inteligenți decât restul!

Cercetătorii de la University Medical Center din Gemania au găsit o legătură între problemele cu vederea (mai exact, miopia) și atingerea unui nivel înalt de educație. Pentru acest studiu interesant, publicat în jurnalul Ophtalmology, cercetătorii au examinat mai bine de 4600 de germani cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani care aveau miopie. Circa 53% dintre oamenii care terminaseră o facultate trăiau cu această problemă de vedere, în vreme ce doar 24% dintre cei care nu terminaseră liceul aveau miopie. Cu alte cuvinte, persoanele care învață mult și stau literalmente cu ochii în cărți toată ziua sunt și cele care au o predispoziție către această afecțiune.

Cercetătorii au mai studiat și 45 de caracteristici genetice care cauzează miopia, dar au descoperit că toți factorii luați în considerare sunt mult mai slabi decât cel al anilor petrecuți în băncile școlii.

femeie cu ochelari in mana

Un studiu publicat de British College of Optometrists arată că persoanele care poartă ochelari sunt adesea percepute ca fiind mai inteligente, mai profesioniste, având șanse mai mari să primească un job datorită acestei percepții asupra lor. De altfel, există multe studii care arată că avem încredere mai mare, din punct de vedere profesional, în persoanele care poartă ochelari, dar cu siguranță poți observa această tendință de a-i cataloga pozitiv și în viața de zi cu zi.

Deși cercetările arată că, într-adevăr, oamenii cu ochelari au adesea și studii superioare (cu siguranță și-au slăbit vederea după atâtea cărți citite pentru facultate), aceasta nu este nicidecum o regulă și nu trebuie să tragem imediat concluzia că o persoană care are probleme cu vederea este superioară în vreun fel.

Află și dacă miopia se vindecă!

Articolul urmator
10 motive pentru care bărbații optimiști trăiesc mai mult timp
10 motive pentru care bărbații optimiști trăiesc mai mult timp
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult
Incepe quiz
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.