Perioada din an în care ai cel mai mare risc de îmbolnăvire

Perioada din an în care ai cel mai mare risc de îmbolnăvire

Lorena Teacă

În majoritatea cazurilor, oamenii răcesc în sezonul rece, motiv pentru care iarna este asociată automat cu gripa și răceala. Cercetătorii de la Universitatea din Columbia confirmă acest aspect, însă au descoperit cu ajutorul unui studiu faptul că multe alte boli își fac apariția în anumite perioade ale anului.

Femeie răcită cu șervețel la nas

Prin urmare, în urma unor analize amănunțite a numărului îmbolnăvirilor în funcție de etapele anului, cercetătorii au descoperit faptul că varicela se declanșează cel mai adesea în mijlocul primăverii, iar gonoreea sau poliomielita apar în lunile de vară. Pe de altă parte, hepatita B prezintă cele mai urâte simptome la sfârșitul verii și al toamnei, iar infecțiile precum herpesul genital își fac simțită prezența în primăvară și vară, pe timpul iernii făcându-se aproape uitate.

Pe de altă parte, bolile pot fi apărea și în funcție de starea vremii, febra având punctul culminant în timpul perioadelor ploioase, în timp ce hepatita A apare cu preponderență în timpul sezonului uscat.

Mâinile unui medic care ia tensiunea unei femei

Martinez, unul dintre cercetătorii studiului, a completat: “Este nevoie de multă muncă pentru a înțelege cauzele care conduc la sezonalitatea bolilor și pentru a descoperi cum pot fi influențate acestea, pentru a preveni focarele de infecții”.

Acest studiu poate ajuta ca persoanele din domeniul medical să informeze populația asupra acestor corelații între anotimpuri și boli, pentru ca oamenii să se poată pregăti corespunzător din timp, pentru a putea evita pe cât posibil aceste afecțiuni.

Surse foto: iStock, Unsplash

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Care este cel mai mare defect al tau?
Incepe quiz
Care este cel mai mare defect al tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.