Poți avea parte de uscăciune vaginală în sezonul rece? Află ce spun specialiștii!

Redactor Andreea Baluteanu

Sănătatea intimă este, în continuare, unul dintre subiectele-tabu ale societății. Chiar și prietenele cele mai bune coboară glasul tainic atunci când discută despre acest aspect și până și femeile cele mai comunicative și curajoase dau dovadă uneori de pudoare din aceste puncte de vedere.

Iar acest fapt a dus la propagarea a numeroase mituri. Unul dintre ele? Că anotimpul rece poate provoca uscăciunea vaginală. Află de mai jos dacă această afirmație este adevărată și ce trebuie să faci în acest caz!

Suferi de uscăciune vaginală pentru că e frig?

Până la urmă, frigul ne poate usca părul și pielea, așa că afirmația că produce aceleași efecte negative vaginului nu pare deloc nefondată. În realitate, experții spun că nu este cazul să îți faci griji. Până la urmă, vaginul a fost „așezat” de Mama Natură înăuntrul corpului nostru și protejat de abilitatea organismului de a-și controla singur temperatura.

femeie igiena intima

La rândul său atât de independent, vaginul se curăță singur și este protejat și lubrifiat de pereții vaginali umezi. În momentul în care intervin însă factori din extern, poate apărea uscăciunea vaginală.

Bineînțeles, există cauze care stau la baza uscăciunii vaginale și care sunt mai preponderente pe timp de iarnă, dar legătura cu frigul este doar indirectă. Vezi mai jos despre ce e vorba!

Cauzele uscăciunii vaginale: pe cine trebuie de fapt să dai vina?

Uscăciunea vaginală nu vine nici pe departe de la sine. De fapt, explică specialiștii, principalul factor care o provoacă este descreșterea cantității de estrogen, ce menține pereții vaginali lubrifiați. Astfel, subțierea pereților vaginali poate avea loc după menopauză, după o sarcină, în cazul îndepărtării chirurgicale a ovarelor, după sau în timpul radioterapiei sau chimioterapiei.

Iată și alte cauze care pot sta la baza uscăciunii vaginale:

 • viață sedentară (risc cu care ne confruntăm mai ales în timpul iernii);
 • dietă dezechilibrată;
 • stres;
 • infecții cu candidoză;
 • medicamente pentru alergii;
 • medicamente contra depresiei;
 • dușuri interne;
 • lipsa preludiului.

Simptomele uscăciunii vaginale

Am văzut care sunt cauzele uscăciunii vaginale, dar cum îți dai seama că suferi de ea? Desigur, pe lângă senzația de uscăciune care este practic definitorie pentru această afecțiune.

Iată care sunt și alte semne că te regăsești printre numeroasele femei care experimentează uscăciune vaginală:

 • senzație de disconfort sau mâncărimi vaginale;
 • durere sau disconfort în timpul sexului;
 • necesitatea frecventă de a urina;
 • recurența infecțiilor urinare;
 • senzație de arsură;
 • secreții vaginale cu sânge (în cazuri rare).

Cum scapi de uscăciunea vaginală

Dacă bănuiești că te confrunți cu uscăciune vaginală, sfatul nostru este să te adresezi medicului tău ginecolog. Acesta va ști mai bine decât oricine să îți prescrie medicamente, geluri sau creme care să rezolve problema.

Iată ce mai poți face!

Practică sport! Astfel te asiguri că nu te vei confrunta cu o scădere a producției de estrogen.

Mănâncă sănătos, cu accent pe fructe și legume proaspete!

Folosește lubrifianți pe bază de apă în timpul sexului și nu uita de preludiu!

Ai grijă la igienă! Nu recurge la produse cosmetice cu substanțe agresive și parfum în zona vaginului; delicatețea acestei regiuni cere mult mai multă blândețe.

De mare folos îți va fi și Multi-Gyn Liquigel, ce ameliorează rapid uscăciunea vaginală și stimulează umiditatea naturală. Prevenind iritațiile, produsul este un excelent lubrifiant, optimizând starea țesutului vaginal. Mai mult, Multi-Gyn Liquigel e natural, sigur și protejează flora vaginului, alte atuuri de luat în considerare. Produsul nu afectează eficiența prezervativelor și este disponibil la Vavian Pharma.  

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.