7 adevăruri cinice pe care poveștile copilăriei ni le-au oferit

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Poveștile au un impact atât de important asupra copiilor, încât ar fi aproape surprinzător să găsim copii care nu citesc niciodată basme în copilăria lor. Te-ai gândit vreodată că aceste povești expun adevăruri despre viață și oferă primele informații despre valorile morale ale societății în care trăim? Dar, uneori, acestea sunt atât de cinice încât suntem uimiți că nu le-am observat înainte.

Iată câteva exemple de luat în seamă!

Femeile trebuie să fie frumoase, iar bărbații nu: Ricky of the Tuft (basm francez)

O regină avea un fiu urât, dar o zână a alinat-o și i-a spus că este foarte deștept și o va ajuta pe femeia cu care se va căsători să fie și ea inteligentă.

O altă regină avea două fiice - una dintre ele era foarte frumoasă, iar cealaltă era urâtă. Aceeași zână i-a spus reginei că fata frumoasă va fi foarte proastă, dar va avea puterea de a face oamenii să facă ce vrea.

În ciuda frumuseții sale, prințesa mai mare este atât de proastă încât oamenii tindeau să favorizeze compania surorii ei mai mici, cea urâtă, dar inteligente. Băiatul urât s-a îndrăgostit de prințesa urâtă și promis să o facă mai inteligentă dacă va fi de acord să se căsătorească cu el. Totuși, nu există nicio transformare magică pentru băiat, deoarece autorul relatează că devine "frumos" atunci când prințesa se obișnuiește cu aspectul său. Iar sora urâtă și mai mică este uitată. Chiar dacă a reușit să impresioneze oamenii cu personalitatea ei, povestea acționează în continuare ca și cum sora drăguță ar fi cea care are dreptul să fie eroina.

Deci, acest basm ne învață că oricât de proastă ar fi o femeie, dacă este atrăgătoare, viața ei va fi una bună. Și poate avea și alte trăsături pozitive, cum ar fi inteligența, care i-au fost oferite, în loc să lucreze efectiv pentru aceste obiective.

 Fă o greșeală și oamenii nu o vor uita niciodată: Diamante și broaște (basm francez)

O văduvă avea două fiice. O iubea pe cea mai mare, care semăna cu ea, și o trata pe cea mai mică, ce semăna cu tatăl ei, ca pe o servitoare în propria ei casă.

Într-o zi, sora cea mică a mers să ia apă. Acolo, a întâlnit o bătrână și i-a dat să bea ceva. În schimb, bătrâna i-a făcut un cadou: de fiecare dată când fata deschidea gura, cădeau flori și diamante. Când a auzit, sora cea mare a încercat să se întâlnească și ea cu zâna - și de data aceasta zâna se deghizează ca o doamnă rafinată, iar fata, care o cauta pe bătrână, a fost nepoliticoasă cu ea. Ca pedeapsă, ori de câte ori vorbea, din gura ei cădeau șerpi și broaște.

Îngrozită, mama a urmărit-o pe sora cea mică afară din casă, iar în timp ce alerga, fata a întâlnit un prinț în pădure. Dându-și seama că o fată care scoate bijuterii pe gură este o zestre mai bună decât orice prințesă, s-a căsătorit cu ea.

Sora cea mare a fost alungată și a murit singură. Autorul nu i-a dat nici măcar bietei fete șansa de a îndrepta lucrurile. Morala ar fi că în viață, ce dai aia primești și că trebuie să fii foarte atent la toate acțiunile tale.

Pentru a avea succes, trebuie să ascunzi adevărul - Motanul încălțat (basm francez)

Motanul încălțat i-a amenințat pe oameni, astfel încât să-l mintă pe rege, pentru ca proprietarul său să arate mai bine. Mai târziu, același motan a păcălit un căpcăun să devină șoarece. Apoi pisica a mâncat căpcăunul și i-a furat toată averea. Deci, amenințând și mințind, pisica și-a atins obiectivele.

Nu e nevoie să faci sacrificii în numele iubirii și să te aștepți ca oamenii să aprecieze - Mica Sirenă (basm danez)

O sirenă l-a salvat pe prinț și s-a îndrăgostit de el. A vrut să devină om, așa că a făcut o înțelegere cu o vrăjitoare și a primit picioare în schimbul vocii sale. A băut o poțiune și l-a întâlnit pe prinț, care s-a îndrăgostit de ea. Însă prințul s-a căsătorit cu o altă femeie, iar sirena s-a aruncat în mare. Mesajul este simplu: nu sacrifica nimic în numele iubirii, în speranța că cel pe care îl iubești va aprecia asta.

Femeile se maturizează mai repede decât bărbații - Peter Pan (basm englezesc)

Wendy, spre deosebire de Peter și de frații ei, nu a vrut să rămână în Neverland pentru totdeauna - și a acceptat faptul că a crescut. Unii au văzut acest lucru ca pe un simbol al conflictului interior dintre maturizare și a se agăța de copilărie. De asemenea, așa cum au observat unii oameni, Wendy se aștepta în mod evident ca Peter să aibă o relație cu ea. Dar Peter a rămas blocat în copilărie și nu i-a oferit lui Wendy ceea ce dorea.

Numai frigul, foamea și amenințările pot schimba un om: Regele Thrushbeard (basm nemțesc)

O prințesă respinsese toți pretendenții la inima ei, pentru că nu îi plăcea aspectul lor. Tatăl fetei și-a pierdut răbdarea și i-a poruncit să se căsătorească cu primul om sărac pe care îl întâlnește. S-a dovedit a fi bărbatul la care râvnise cel mai mult prințesa. Mirele a închis-o pe prințesă într-o cabană înfricoșătoare, a făcut-o să muncească precum o sclavă și chiar să facă vaze, pe care mai apoi să le vândă în piață - totul în încercarea de a o transforma într-o soție ascultătoare. Deci, povestea ne învață că unii oameni pot fi schimbați, dar numai cu forța, oricât de brutal pare acest lucru.

Întotdeauna este cineva mai puternic decât tine: Omul din turtă dulce (basm englez)

Omul din turtă dulce a scăpat de mai mulți urmăritori, dar a ajuns să fie mâncat de o vulpe. Ideea este că, oricât de puternic și deștept ești, există întotdeauna cineva mai bun decât tine.

Desigur, dacă personajele de basm ar fi toate amabile și fericite, acest lucru nu ar fi bun pentru copii: nu ar învăța să fie puternici. Dar profesorii și psihologii încă nu au ajuns la un consens cu privire la cât de mult ar trebui să știe copiii la vârste fragede.

Surse foto: Getty

Articolul urmator Sfaturi dure pentru relații pe care terapeutul nu ți le poate spune în față

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.