Vitamine și minerale de care orice femeie are nevoie după 25 de ani

Vitamine și minerale de care orice femeie are nevoie după 25 de ani

Redactor Andreea Baluteanu

Specialiștii atrag atenția că nevoile noastre de vitamine și minerale se schimbă în funcție de perioada de viață în care ne aflăm. E natural, dacă stai să te gândești: atunci când ești în creștere, vei avea nevoie de doze cu totul diferite de susbtanțe nutritive în comparație cu etapele înaintate de vârstă, când te confrunți cu scăderea tonusului muscular sau cu erodarea oaselor.

Azi ne vom ocupa de femeile tinere, cele de peste 25 de ani. Îți prezentăm în rândurile de mai jos cumulul de vitamine și de minerale de care ai nevoie în această perioadă pentru a duce o viață sănătoasă și echilibrată. Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos!

5 vitamine și minerale care te vor ajuta după 25 de ani

Ai trecut de adolescență și ești acum un adult în toată puterea cuvântului. În a doua jumătate a celor „20 de ani”, principala preocupare a corpului tău va fi să se pregătească pentru a da viață. Fie că un bebeluș se află sau nu acum în planurile tale, natura își urmează cursul și caută să stabilească cele mai bune condiții pentru ca tu să poți procrea. Însă organismul are nevoie de vitamine și minerale în acest sens, dar și pentru a răspunde tuturor nevoilor tale, pentru a susține producția de energie, pentru a menține sângele sănătos și oasele puternice.

Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos: pe ce substanțe nutritive trebuie să mizezi neapărat acum!

Acid folic

Ți-am spus că principala funcție a corpului tău, aflat la vârsta reproducerii, este să dea viață. Desigur, asta nu înseamnă că nu va continua să te pună pe tine pe primul plan, dar se va ocupa în același timp să creeze cele mai bune condiții pentru momentul în care îți vei dori să devii mămică. După 25 de ani, trebuie să fii mai concentrată ca oricând pe a-ți administra dozele recomandate de acid folic, fie că aștepți sau nu un bebe. Nu uita că una dintre principalele funcții ale vitaminei B9, cum mai este cunoscut acidul folic, este să contribuie la formarea celulelor noi. Specialiștii estimează că ai nevoie de circa 400 de micrograme de acid folic pe zi și de 600 de micrograme dacă ești însărcinată. Cele mai bune surse de acid folic sunt avocado, legumele verzi, arahidele și orezul sau cerealele fortificate.

Calciul și vitamina D

Împreună, vitamina D și calciul sunt superaliați pentru sănătatea oaselor tale. Este un aspect primordial, deoarece este cunoscut faptul că femeile sunt mai predispuse la probleme din acest punct de vedere și la erodarea mai rapidă a densității masei osoase. Calciul este principalul component al oaselor, în timp ce vitamina D contribuie la o mai bună absorbție a mineralului. Ai nevoie de 1.000 de miligrame de calciu pe zi și de 15 micrograme de vitamina D. Pentru a le căpăta pe amândouă, consumă lapte și cereale fortificate. Calciul se mai regăsește și în legumele cu frunze verzi sau în sucul de portocale, iar vitamina D se află „la ea acasă” în somon, anșoa și ton. Petrece timp și la soare, afară, pe cât posibil, pentru a spori producția acestei vitamine.

Complexul de B-uri

Considerate unele dintre cele mai importante vitamine pentru sănătatea sistemului nervos, B-urile (riboflavina, niacina, acid pantotenic, biotina, acidul folic, vitaminele B6 și B12 și tiamina) sunt utile și pentru funcționarea corespunzătoare a metabolismului. Dată fiind tendința noastră către îngrășare după 25 de ani, determinată, firește, și de sedentarism sau de orele lungi petrecute la birou, aceste vitamine sunt esențiale. Însă un alt rol primordial al complexului de B-uri este reprezentat de susținerea sistemului nervos și mai ales a funcției acestuia de a echilibra emoțiile și dispoziția: cu alte cuvinte, vitaminele din acest grup vor ține depresia, anxietatea și stresul cât mai departe de tine și te vor ajuta să le faci față. Le găsești în cereale integrale, cereale fortificate, carne de vită, porc și pui.

Fier

Precum în cazul calciului și al vitaminei D, vei avea nevoie mai mare de fier decât iubitul tău, de exemplu, din cauza pierderilor de sânge de la menstruație care te lipsesc de acest mineral prețios. Fierul contribuie la transportul oxigenului către țesuturi și organe, dar și la formarea celulelor roșii din sânge, iar absența sa va duce la oboseală, lipsă de concentrare, anemie. Ai nevoie de circa 18 miligrame de fier zilnic și trebuie să fii atentă din acest punct de vedere mai ales dacă ești vegetariană. De ce spunem asta? Deoarece fierul din surse animaliere e mai ușor de absorbit decât cel din plante. Ceea ce preiei din carnea de porc, pui, vită sau din ouă e astfel mai repede utilizat de corp decât fierul din plante (cereale integrale, legume cu frunze verzi). Până la urmă, decizia îți aparține, dar ține sub control rezervele de fier mai ales dacă ai renunțat la carne.

Acestea sunt cele mai importante minerale și vitamine de care ai nevoie după 25 de ani. Ca să fii sigură că oferi organismului tău tot ce are nevoie pentru a face față provocărilor zilnice, nu uita să apelezi și la suplimente.

Vitamina D e esențială mai ales în sezonul rece, când lumina soarelui, cea care contribuie la producția sa, e mai slabă.

 

Vitoral D Spray Oral pentru Adulți e un supliment alimentar cu gust de mentă și de xylithol, sub formă de spray, care este destinat administrării orale. Acesta conține tot necesarul de Vitamina D3 și de Vitamina K, esențiale pentru sănătatea femeilor, ce contribuie în plus la absorbția normală a calciului și la menținerea sănătății sistemului osos și a dinților. Spray-ul este disponibil pe magazinvavianpharma.ro!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.