A trecut un deceniu de la cumplitul accident din munții Apuseni, în care au murit pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion: „Nu ne-am oprit din căutarea adevărului și nu ne vom opri niciodată”
Pe 20 ianuarie 2014, România trecea printr-o dramă cumplită. În acea zi, pilotul Adrian Iovan și studenta la medicină Aurelia Ion și-au pierdut viața după ce avionul în care se aflau s-a prăbușit din cauza unor probleme tehnice și a lipsei de vizibilitate cauzate de ceață.
Avionul a decolat la ora 13:38 de pe Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu din București și ar fi trebuit să ajungă pe Aeroportul Internațional Oradea la ora 16:35. Comandantul Adrian Iovan a fost nevoit să aterizeze forțat, după aproximativ o oră de zbor, într-o zonă împădurită din Munții Apuseni, la o altitudine de circa 1600 de metri. Tragedia s-a produs în apropiere de vârful Petreasa, la limita dintre județele Cluj și Alba.
Deși accidentul aviatic s-a soldat doar cu două decese, ceilalți membri aflați la bord au ajuns în stare gravă la spital. Este vorba despre copilotul Răzvan Petrescu și despre alte patru cadre medicale aflate în misiune.
Important de menționat este că aeronava aparținea Agenției Naționale de Transplant și medicii zburau spre Oradea, de unde aveau de prelevat mai multe organe de la o femeie în vârstă care suferise un accident cerebral.
Dr. Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, dr. Valentin Calu de la Spitalul Elias, dr. Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria", dr. Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș și Aurelia Ion, voluntar, studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din București - aceștia au fost cei cinci pasageri ai aeronavei, care a zburat aproximativ o oră înainte de prăbușire.
La o lună de la accident, Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile a publicat un raport preliminar cu privire la cele întâmplate. Iată cauza subliniată în document:
„Se conturează faptul că un factor important care a dus la producerea accidentului au fost condițiile meteorologice nefavorabile din timpul zborului. Din analiza primară a datelor, a reieșit că aeronava deținea certificatul de navigabilitate în termen de valabilitate.”
Potrivit site-ului alba24.ro, doar dr. Zamfir își legase centura de siguranță cu puțin timp în urmă de prăbușire. Acesta ar fi fost detaliu care i-a salvat viața. Tot el a reușit să sune la 112 la ora 16:16, iar pentru această misiune de salvare a fost mobilizată inițial echipa Salvamont Cluj. Fiindcă le-a fost imposibil să identifice aeronava prăbușită în timp util, li s-au alăturat și peste 70 de pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști și salvamontiști, din județele Cluj, Bihor, Mureș și Alba. De asemenea, 200 de localnici au căutat răniții cot la cot cu salvatorii.
Tot condițiile meteo nefavorabile (ceața și zăpada înaltă) i-au făcut pe aceștia să ajungă foarte greu la victime, iar primul ajutor le-a fost acordat de dr. Radu Zamfir, care a fost rănit mai ușor și de trei săteni care au ajuns destul de repede la locul accidentului. Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea și Gheorghe Trif au primit titlul de cetățeni de onoare ai județului Cluj pe 30 ianuarie 2014.
În cele din urmă, după câta ore de căutare, echipajele de salvatori au ajuns la ei și i-au transportat la Spitalul de Urgență din Cluj, unde au fost, în cele din urmă, stabilizați. Din păcate, pentru Adrian Iovan și pentru Aurelia Ion nu s-a mai putut face nimic. Au rămas în urmă două familii îndurerate, care încă își plâng eroii.
Romanița Iovan a refuzat să accepte ipoteza conform căreia soțul ei ar fi fost de vină pentru producerea accidentului
Pilotul era soțul creatoarei de modă Romanița Iovan, care a rămas văduvă mult prea devreme și a trebuit să crească singură copilul pe care îl aveau împreună, în vârstă de 7 ani pe atunci. Albert Iovan are acum 17 ani și își ajută mama să ducă numele tatălui mai departe.
În fiecare an, pe 20 ianuarie, familia Iovan merge în Munții Apuseni pentru a-i comemora pe cei doi eroi care au pierit acolo în 2014.
Acum, la împlinirea unui deceniu de la tragedie, creatoarea de modă a simțit nevoia să le mulțumească tuturor celor care le-au fost alături în toată această perioadă:
„Mulțumim celor care, de 10 ani, ne sunt aproape într-un unic glas de respect și iubire! Mulțumim moților din Apuseni, horenilor, pentru curajul și blândețea lor. Iar, tu @albert.iovan ești de exceptie! Love you, all!”
Acest mesaj a fost însoțit și de imagini din călătoria pe care au făcut-o anul acesta prin Munții Apuseni.
View this post on Instagram
Foarte multe persoane, îndreptățite sau nu, l-au acuzat pe pilot de tot ce s-a întâmplat. Condițiile meteo nefavorabile ar fi împiedicat decolarea în dimineața zilei respective. Cu toate acestea, el a decis să piloteze aparatul de zbor de tip Britten - Norman Islander (BN-2) după prânz, când vremea s-a îmbunătățit, deși previziunile meteorologice nu erau favorabile pentru orele următoare.
„Nu v-ați obișnuit deja, că așa e la noi, mortul este de vină?! Gândiți-vă cum au plecat ei, într-un zbor umanitar, nu e comandantul de aeronavă un zeu, Dumnezeu. Ca să poți să pleci cu avionul sunt mai multe echipe care hotărăsc, e mecanicul, cei de la meteo. Cum să pleci tu cu un avion fără să ai acordul? Dar doar mortul e de vină.”, a spus văduva lui Adrian Iovan îndurerată.
Din toată această poveste, cel mai mult a avut de suferit Albert Iovan, care a rămas orfan de tată la 7 ani. Potrivit spuselor mamei, acesta s-a maturizat mult prea devreme în urma tragediei prin care a trecut familia lor.
„Adrian nu că mi-a fost doar soț, este tatăl copilului meu. Adică asta este esența. Iar ceea ce Albert, la aproape șapte ani, a trăit… Acest copil s-a culcat cu ideea că tatăl lui este în viață, că așa ne-au păcălit autoritățile, la televizor. Până să se culce Albert se spunea că au fost găsiți și că toată lumea e în viață. S-a trezit copilul și mi-a spus așa: „Mama, vreau să îl sun pe tata.” Ce să mai zic?”, a povestit Romanița Iovan pentru Fanatik.
Dezamăgirea copilului nu a putut fi compensată de eforturile pe care autoritățile le-au depus ulterior, căci micuțul și-ar fi dorit un singur lucru: să crească alături de ambii părinți.
„Copilul meu s-a maturizat precoce. Ca dovadă a maturizării precoce, la o săptămână după, când m-a sunat domnul Zamfir să îmi spună că vrea Colegiul Medicilor să îi acorde o diplomă lui Albert în memoria tatălui său, Adrian Iovan, am vorbit cu fiul meu și el mi-a dat un răspuns pe care nu îl voi uita niciodată. Mama, nu îmi trebuie nicio diplomă pentru că nu înțeleg cum, într-un avion plin de medici nu a fost niciunul în stare să îl ajute pe tata'. Asta mi-a spus un copil de șapte ani…”, a mai zis Romanița Iovan.
Familia Aurei Ion încă luptă pentru dreptate
Familia tinerei decedate este de părere că vinovații nu au plătit nici acum, la 10 ani de la accident. În fiecare an, neîncetat, sora Aurei Ion a cerut dreptate prin toate mijloacele posibile. Mariana Ciucă a publicat un mesaj plin de revoltă și pe 20 ianuarie 2024, marcând astfel cei 10 ani petrecuți fără sora ei care era pregătită să își dedice viața salvării altor oameni. Din păcate, pe ea nu a salvat-o nimeni. Apropiații ei sunt convinși că ar fi putut fi ținută în viață dacă salvatorii ar fi ajuns mai devreme.
„10 Ani fără Aura! 🖤🤍🤍🤍🖤
Adevărul despre ce s-a întâmplat în munții Apuseni a fost, și pare că încă este, ascuns în umbra unor oameni ai sistemului care nu și-au asumat responsabilitatea.
Însă noi, familia și prietenii Aurei, nu am uitat. Nu ne-am oprit din căutarea adevărului și nu ne vom opri niciodată.
Aura, sufletul tău curajos și zâmbetul tău luminos rămân cu noi în fiecare zi. Te comemorăm așa cum ai trăit - cu iubire, cu pasiune, cu un vis mare în inimă. ❣️
Ne unim în memoria ta pentru a cere din nou ca lumina adevărului să strălucească asupra întunericului acelor zile.
Ne vom aminti, vom iubi și vom lupta pentru tine, draga noastră Aura, astăzi și pentru totdeauna.”, a scris Mariana Ciucă pe Facebook.
În fiecare an, alături de apropiații pilotului Adrian Iovan se adună și toți oamenii care-i poartă un profund respect tinerei studente. Printre ei se numără rudele, dar și voluntarii Asociației Aura Ion.
Acolo, toți aprind lumânări și depun flori în memoria tinerei eroine, lângă bradul unde se presupune că și-ar fi petrecut aceasta ultimele clipe din viață.
Pentru că autoritățile nu s-au mobilizat rapid în ziua tragediei, foarte multe persoane aflate în funcții de conducere au fost concediate sau au demisionat.
Surse foto: Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Captură InstaStory, Facebook
Surse articol: Agerpres, Alba24, Monitorulcj, Adevarul, Zcj, Viva