Au început pregătirile pentru înmormântarea Papei Francisc. Ce se întâmplă când moare Suveranul Pontif

Au început pregătirile pentru înmormântarea Papei Francisc. Ce se întâmplă când moare Suveranul Pontif
Ramona Jurubita
Vineri, 21.02.2025

Starea de sănătate a Papei Francisc, în vârstă de 88 de ani, este incertă în aceste momente. Suveranul Pontif a fost internat în spital cu o pneumonie puternică, iar pronosticul medicilor este rezervat. Deși Vaticanul nu a confirmat, toată presa internațională vorbește despre pregătirile de înmormântare care ar fi început deja.

Potrivit mai multor publicații străine, Garda Elvețiană repetă așa-zisele ritualuri care se fac la înmormântarea conducătorului Bisericii Romano-Catolice.

Boala lui Papa Francisc a fost deja confirmată de medici. Este vorba despre o pneumonie care îi poate pune viața în pericol, având în vedere că i-a afectat ambii plămâni. Riscurile sunt crescute, dat fiind faptul că, în urmă cu mulți ani, Papei i-a fost extirpată o parte dintr-un plămân.

Gestul făcut de Papa Francisc pentru o româncă sărmană care a făcut înconjurul lumii

„E posibil să nu supraviețuiesc”

Cele mai noi știri despre Papa Francisc nu sunt deloc îmbucurătoare. Acesta a fost transportat de urgență la Spitalul Gemelli din Roma, după ce a acuzat dureri în piept. În primă fază, medicii l-au diagnosticat cu o infecție complexă polimicrobiană a tractului respirator, adică o combinație de viruși care s-au cuibărit în plămânii lui.

Acum, Suveranul Pontif se află sub tratament cu antibiotice și este atent supravegheat de cadrele medicale din spital. Totuși, cei din jurul lui se așteaptă la ce este mai rău, dată fiind și vârsta înaintată pe care acesta o are, dar și declarația pe care chiar el a făcut-o.

„E posibil să nu supraviețuiesc de data aceasta.”, ar fi spus Papa de la Roma, conform mărturisirilor făcute de două persoane apropiate.

Cardinalul italian Angelo Comastri a fost, de asemenea, rezervat în privința stării lui de sănătate. Acesta a spus că „Francisc este foarte calm. Viața lui este în mâinile Domnului”.

Important de menționat este că Papa Francisc a luat măsuri dinainte și are mormântul deja pregătit. Locul de veci este ales și deja și-a exprimat o dorință surprinzătoare în legătură cu sicriul în care vrea să fie așezat. Acesta a dat de înțeles că nu vrea o înmormântare cu fast și că i-ar plăcea să se sară peste anumite ritualuri care se fac în mod obișnuit după ce moare un papă.

Papa Francisc, îmbrăcat în hainele papale, vorbind la microfon, în fața mulțimii
Papa Francisc

Chiar au început pregătirile pentru înmormântarea Papei Francisc?

Vaticanul nu a confirmat începerea pregătirilor pentru înmormântare, dar ziarul elvețian Blick a raportat că Garda Elvețiană, responsabilă cu protejarea Papei, a fost plasată sub interdicție și repetă pentru înmormântare.

Oamenii se așteaptă ca trupul Papei să cedeze în fața problemelor de sănătate, mai ales după ce Dr. Carmelo D'Asero, expert în boli infecțioase, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspunsul imunitar al Papei. Conducătorul Bisericii Romano-Catolice nu a făcut febră, iar medicul a explicat că, în timp ce o febră mare indică de obicei o reacție imună puternică, absența ei într-o infecție bronșică severă sugerează un sistem imunitar slăbit.

Papa Francisc, ultimul Papă al omenirii? Detalii mai puțin cunoscute despre profeția lui Malachia, cea care prezice Apocalipsa după Papă

Ce se întâmplă când moare Suveranul Pontif

În general, când moare un Suveran Pontif, indiferent de numele lui, în Italia au loc mai multe ritualuri. Înmormântarea este urmată de alegerea noului Papă, iar țara este pusă sub semnul doliului național. Dar să o luăm cu începutul șă să vedem, concret, care sunt primii pași după declararea decesului!

Toate evenimentele ce urmează după moartea unui papă sunt bine puse la punct și respectă un scenariu elaborat cu mult înainte, care a fost aplicat de-a lungul mai multor secole. Interesant este că unele tradiții ale Vaticanului datează din Roma Antică.

Cum se constată moartea
După ce Papa Francisc se stinge, un camerling (un înalt oficial al Vaticanului) are sarcina de a confirma decesul. Bineînțeles că un medic va face asta în prealabil, căci lucrurile s-au mai schimbat în zilele noastre, dar obiceiurile încă se respectă. În prezent, această funcție este deținută de cardinalul irlandez Kevin Farrell.

Dacă se va ține acest ritual ca în anii precedenți, el ar trebui să viziteze trupul neînsuflețit al papei și să îi strige numele pentru „a-l trezi”. Pentru că nu va primi răspuns, îi va lua inelul cu sigiliu (folosit pentru documentele oficiale) și îl va distruge. Acest gest marchează sfârșitul mandatului său. De asemenea, apartamentele papale vor fi sigilate.

Ulterior, camerling informează Colegiul Cardinalilor că papa a murit și, în final, decesul este anunțat public printr-o declarație de presă a Vaticanului.

Cât durează perioada de doliu
Când Papa Francisc va muri, în Italia se vor institui nouă zile de doliu național, cunoscut sub numele de Novendiale. În primele zile, trupul papei va fi expus în Basilica Sf. Petru, acolo unde oamenii îi pod aduce un ultim omagiu. Trupul său va fi îmbrăcat în veșminte papale și va sta într-un sicriu deschis. Acesta nu îți dorește să fie așezat pe catafalc, așa cum s-a întâmplat cu predecesorii săi.

În secolele trecute, unii papi au fost îmbălsămați sau li s-au îndepărtat organele înainte de înmormântare. O biserică din Roma deține inimile a peste 20 de papi, pe care le ține la loc de cinste în urme de marmură. Astăzi nu se mai respectă aceste practici, așadar inima Papei Francisc va rămâne în pieptul său și o va lua cu el în mormânt.

După moartea lui, Vaticanul va intra într-o perioadă de tranziție numită „sede vacante” („scaunul este vacant”). Este perioada dinaintea alegerii unui nou papă, timp în care domnia bisericii este predată temporar Colegiului Cardinalilor. Important de menționat este că în această perioadă nu se pot lua decizii majore, căci se așteaptă instaurarea noului papă.

Cum va fi înmormântarea lui Papa Francisc
În mod normal, Papa Francisc ar trebui să fie înmormântat în Grotele Vaticanului, în criptele de sub Bazilica Sf. Petru, unde sunt îngropați alți aproximativ 100 de papi. Acolo se odihnește și trupul Papei Benedict al XVI-lea, care a murit în 2022.

Papa Francisc a surprins însă pe toată lumea când a spus că nu dorește ca trupul său să fie depus la Bazilica Sf. Petru, ci la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, care este una dintre bisericile sale preferate. Dacă dorința i se va respecta, ar fi primul papă din ultimul secol care a fost înmormântat în afara Vaticanului.

Aceasta nu este singura premieră pe care Suveranul Pontif vrea să o marcheze, căci a avut o cerere specială și în legătură cu sicriul în care va fi așezat trupul său. Înainte, papii erau înmormântați în trei sicrie, așezate unul în celălalt: din lemn de chiparos, plumb și stejar. Acesta ar vrea un singur sicriu simplu, din lemn și zinc.

Este clar pentru toată lumea că înmormântarea lui Papa Francisc va fi una atipică, nu?

Cum se alege un nou conducător al Bisericii Romano-Catolice

La aproximativ două-trei săptămâni de la moartea Suveranului, Pontif Colegiul Cardinalilor se va reuni în Capela Sixtină pentru a organiza o întâlnire specială, numită conclav, în care este respectat procesul de alegere a noului papă. În ultimii 700 de ani, papa a fost întotdeauna ales din Colegiul Cardinalilor.

Candidații nu fac niciun fel de campanie înainte de ziua alegerii. În momentul votării, Capela Sixtină este închisă, iar cardinalii sunt închiși înăuntru. Important de menționat este că au drept de vot doar cei care au peste 80 de ani. Sunt aproximativ 120 de persoane care ar vota în secret pentru alegerea noului papă. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea din prima, se poate organiza un alt tur de vot. Conclavul care l-a ales pe Papa Francisc în 2013 a durat aproximativ 24 de ore și cinci scrutine, dar procesul poate dura și mai mult.

După fiecare numărare de voturi, buletinele de vot sunt arse, iar populația este anunțată, prin semnale cu fum, dacă există sau nu un nou om în fruntea bisericii. Fumul negru înseamnă că încă nu a fost ales un nou papă, iar fumul alb înseamnă că o nouă filă de istorie începe să fie scrisă.

În urma alegerii, noul papă este prezentat în fața mulțumii, pe balconul principal al Bazilicii Sf. Petru. Un reprezentant al Colegiului Cardinalilor rostește în latină „Habemus papam” („Avem un papă”), iar miile de credincioși așteaptă să-l vadă și să îi asculte primul discurs.

În general, papii slujesc până în ziua în care mor. Excepție a făcut însă Papa Benedict al XVI-lea. Acesta a demisionat în 2013 din cauza gravelor probleme de sănătate, fiind totodată și primul papă care a demisionat în ultimii 600 de ani.

Papa Francisc, anunțul care a îngrijorat lumea. A decis să fie înmormântat într-un sicriu simplu, de lemn

Surse foto: YoutubeYoutube

Surse articol: EconomictimesPoliticoMediafax

Tags: Papa Francisc, Vedete internationale

Articolul urmator »
Incepe quiz
Cine va râde la înmormântarea ta?
Cine va râde la înmormântarea ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)

Ne găsești pe