Viața și misiunea spirituală a lui Papa Francisc. Ce nu știai până acum despre Suveranul Pontif

Întreaga umanitate se roagă în aceste zile pentru sufletul Papei Francisc; atât de iubit este actualul Suveran Pontif, poate mai apreciat de cei care au altă credință decât cea catolică pentru modestia și decența arătate și pentru reformele cu adevărat curajoase cărora le-a dat curs în timpul pontificatului său.
Câți ani avea Papa Francisc? 88, iar noi speram să se bucure de mulți ani pe Pământ, fiindcă a fost cu adevărat o sursă de inspirație pentru noi toți. Află de mai jos tot ce nu știai despre Suveranul Pontif și descoperă informații inedite, dar și detalii esențiale din biografia sa.
Primul papă din afara Europei, un om simplu cu o viziune reformatoare
Sunt atât de multe premiere pe care le-a bifat Papa Francisc, cu adevărat un reformator, că nici nu știm cu ce să începem. E primul suveran pontif din Emisfera Vestică, primul non-european, primul din America și primul din ordinul iezuit.
S-a făcut remarcat și fiindcă discută despre teme până acum considerate tabu de către liderii creștinătății, așa cum sunt schimbările climatice, diversitatea și abuzul sexual și are păreri noi și inovatoare în ceea ce privește homosexualitatea sau prezența femeilor în ierarhia bisericii. Deși în multe cazuri a revenit asupra celor mai controversate păreri ale sale, probabil într-un efort de a păstra armonia în sânul Bisericii Catolice, e de necontestat că pontificatul său e o gură de aer proaspăt pentru catolicismul tot mai contestat în ultimii ani.
„Poporul meu sunt săracii și eu sunt unul dintre ei” a spus și nu doar o dată Papa Francisc, iar marele lider al creștinătăți a demonstrat că e în stare să facă mai mult decât doar să predice. Astfel, Papa Francisc este recunoscut pentru modestia sa, și nu doar de când a fost înscăunat la Vatican, ci de pe vremea când erau arhiepiscop în Argentina sa natală, când continua să locuiască într-un apartament simplu și nu în reședința arhiepiscopală și prefera să se deplaseze cu transportul public sau pe jos în loc să ia limuzina. La fel a procedat și după ce a devenit Papă, când, de-a dreptul bulversați, cei din anturajul său mărturiseau uimiți că trăia într-un apartament simplu și își plătea personal chiria.
O personalitate fascinantă, nu? Află de mai jos cum a ajuns Papa Francisc marele suveran pontif admirat de o lume întreagă!
Viața de dinainte de a fi prelat al Bisericii Catolice
Pe numele său real Jorge Mario Bergoglio, actualul papă s-a născut pe data de 17 decembrie 1936 în Buenos Aires, Argentina, într-un cartier sărac. Provine dintr-o familie de emigranți italieni, tatăl său, Mario, lucrând în calitate de contabil la căile ferate argentiniene, în vreme ce mama s-a consacrat creșterii celor cinci copii: Jorge Mario mai avea încă doi frați și două surori, dintre care numai María Elena Bergoglio, acum în vârstă de 77 de ani, mai este în viață.
Viitorul papă a terminat liceul cu o specialitate de tehnician chimist și a lucrat pentru o scurtă perioadă în industria procesării alimentelor. De tânăr a simțit o chemare spre preoție, alegând calea noviciatului iezuit. La 21 de ani, a avut primul moment de cumpănă din viața sa, suferind de o pneumonie acută în urma căreia i s-a îndepărtat o parte consistentă din plămânul drept.
Între timp, a dorit să își împlinească și misiunea academică, urmând studii umaniste în Chile și obținând o diplomă de licențiat în psihologie din Buenos Aires. Ca parte din formarea sa de iezuit, a predat literatură și psihologie la colegii iezuite în perioada anilor 60, după care a devenit preot.
Activitatea sa religioasă până la numirea ca Papă
Primul pas în activitatea monahală avea să îl facă pe 13 decembrie 1969, atunci când devenea preot iezuit. Inițial, Bergoglio mărturisea că mama sa, deși o catolică ferventă, s-a opus deciziei sale de a se alătura preoțimii, dar până la urmă s-a convins că era calea fiului său și chiar i-a cerut binecuvântarea la finalului ceremoniei de hirotonisire.
A continuat să studieze și să predea în această perioadă, fiind rector al Colegiului San José în perioada anilor 80, dar și profesor de teologie. În martie 1986 își dă teza de doctorat în Germania.
Nu a fost ocolit de controverse în această perioadă. Anterior, în 1973, era numit cap al provinciei iezuite din Argentina, dar activitatea sa coincidea cu perioada unei lovituri militare sângerase și a dictaturii instaurate ulterior, cunoscute în istorie sub numele de „războiul murdar”. În această perioadă, mii de oameni au dispărut, fiind răpiți, torturați și de cele mai multe ori uciși de către regim, iar viitorul Papă mărturisea că a făcut tot posibilul să se opună cruzimii, ajutând personal mai multe persoane vizate să fugă din țară. Abia în 1976 era însă marcat de cea mai puternică controversă. Atunci, doi preoți iezuiți dispăreau, urmând să fie găsiți câteva luni mai târziu, în viață, dar drogați. Au fost voci care l-au acuzat pe Bergoglio că i-ar fi predat pe prelați autorităților. Dimpotrivă, viitorul Papă a susținut că a negociat cu regimul pentru eliberarea preoților, și deși controversele au continuat să subziste, procesul deschis împotriva nu s-a soldat cu acuzații oficiale.
După această perioadă tulbure, Bergoglio a fost numit în 1992 episcop auxiliar la Buenos Aires, arhiepiscop în 1998 și a fost consacrat cardinal în 2001 de către Papa Ioan Paul al Doilea. În toată această perioadă, marcată de o criză economică acută în Argentina, Papa a fost un avocat al săracilor, fapt care l-a pus deseori în conflict cu administrația prezidențială. Interesant este că în 2010, Jorge Mario Bergoglio acuza politicile sociale incluzive ale președintelui Fernández, care legaliza căsătoriile dintre persoane de același sex (politică în care va avea o atitudine mult mai reformistă mai târziu); ca urmare, era numit de conducătorul Argentinei un extremist de dreapta și susținător al dictaturii.
A devenit tot mai popular în America Latină, unde a continuat să își proclame viziunea sobră, chiar ascetică. În 2005, făcea parte din Conclavul care îl alegea pe Joseph Alois Ratzinger Papa Benedict al XVI-lea.
Papa Francisc, un reformator iubit al Bisericii Catolice
În februarie 2013, Papa Benedict al XVI-lea abdica, iar Conclavul se reunea în martie și în urma sa Bergoglio era ales Papă, al 265-lea urmaș al Sfântului Petru și primul care și-a luat numele de Francisc, în onoarea Sfântului Francisc de Assisi. Încă de la înscăunare, a demonstrat că va fi un suveran pontif diferit, respingând robele bogat ornamentate și alegând în cele mai multe rânduri un veșmânt alb, simplu. A optat ca bijuterie pentru „Inelul Pescarului”, din argint placat cu aur, cu o imagine a Apostolului Petru.
Fiind primul suveran pontif din America, investirea sa a fost imediat aplaudată de președintele de atunci al SUA, Barack Obama, care își manifesta bucuria pentru „acea zi istorică”. Era într-adevăr o perioadă grea care cerea un lider pe măsură: dacă la începutul secolului XXI, romano-catolicii constituiau o șesime din populație, fiind extrem de numeroși în Africa și America Latină, scandalurile sexuale care au pătat reputația bisericii au dus la o îndepărtare de credință a populației din Europa și Statele Unite.
Poate tocmai de aceea cardinalii au ales drept Papă pe cineva provenind dintr-o regiune mai vitală, iar Papa nu a dezamăgit. De la prima sa slujbă, prelatul, pe atunci în vârstă de 76 de ani, insista că este necesar ca biserica să se reînnoiască și să fie mai atentă la nevoile supușilor săi, în special a celor săraci.
Și nu doar spunea, făcea: în 2013 numea un consiliu de 8 cardinali sfătuitori, mișcare fără precedent până atunci, lansând un mesaj global prin care cerea bunăvoință și apropiere de toate celelalte culte și religii, inclusiv ateii și agnosticii, deși acest din urmă punct era cumva „temperat” de purtătorul de cuvânt de la Vatican, care insista că Papa a fost înțeles greșit.
În octombrie 2013, Papa îl suspenda pe episcopul german Franz-Peter Tebartz-van Elst of Limburg în urma acuzației că cheltuise milioane de dolari pe renovarea reședinței sale și deja traseul său era prefigurat. La 8 luni de la preluarea pontificatului, își exprima oficial viziunea în îndemnul său apostolic, „Bucuria Evangheliei”, în care insista că biserica catolică trebuie să „iasă în lume” cu „entuziasm și vitalitate” și să fie un exemplu de bucurie, dragoste și caritate. „Un evanghelist nu trebuie niciodată să arate ca cineva care tocmai s-a întors de la o înmormântare”.
Prima vizită internațională a Papei Francisc a fost în Rio de Janeiro, Brazilia, pe 22 iulie 2013. Ei i-au urmat peregrinări prin toată lumea, multe dintre ele premiere pentru un Papă. A fost primul papă care s-a adresat Congresului American (prezență nu lipsită de critici lansate de populația indigenă americană, după ce suveranul pontif a ținut o slujbă de canonizare a unui misionar recunoscut pentru rolul controversat în colonizarea Americii) și primul lider al bisericii Romano-Catolice care s-a întâlnit cu patriarhul Rusiei Kirill (februarie 2016), primul care a vizitat Peninsula Arabică, acolo unde a desfășurat o slujbă la care au participat aproximativ 180.000 de oameni și unde s-a întâlnit cu Imam Ahmed al-Tayeb, conducătorul Moscheii din Cairo (februarie 2019) și primul care a vizitat Irakul.
Principalele realizări ca Papă ale lui Francisc
Sunt multe și mărunte, așa că jos îți lăsăm doar un mic rezumat al lor!
În perioada 2014-2015, Papa Francisc a continuat să vorbească despre conflictele tot mai acerbe din jurul lumii, s-a pronunțat împotriva abuzurilor puterii politice și economice și a excomunicat membri ai Mafiei, ceea ce i-a adus elogii din partea comunității de credincioși, dar și amenințări cu moartea.
În august 2018, Papa Francisc a revizuit catehismul Bisericii Catolice, ce susținea pedeapsa cu moartea, considerând-o inadmisibilă pentru că „este un atac la inviolabilitatea și demnitatea persoanei”. Totodată, suveranul pontif și-a luat angajamentul să contribuie de pe poziția sa la abolirea pedepsei cu moartea pe tot cuprinsul lumii.
În 2019, convoca un sinod al episcopilor din regiunea Pan-Amazon, ocazie cu care sublinia oportunitatea evanghelizării populațiilor indigene de aici și rolul important al pădurii amazoniene în ecosistemul planetar. Mulți prelați ai bisericii i-au cerut atunci să accepte hirotonisirea bărbaților căsătoriți ca preoți în această regiune și a femeilor ca diaconi, aducând drept argument numărul mic de prelați din zonă. Inițiativele lor s-au lovit însă de refuzul papal. Se pare că reformele sale aveau o limită, totuși.
La finalul lui 2019, Italia era lovită în plin de pandemia de COVID-19. În cadrul politicilor de lockdown, bisericile s-au închis, iar papa își manifesta din plin sprijinul, rostind Rugăciunea Îngerului (Angelus) într-o transmise live de la Vatican, pentru a mângâia spiritele celor năpăstuiți, urmând ca după aceea să dea binecuvântarea Urbi et Orbi (Orașului și Lumii) din pustia Piață Sfântul Petru, într-o imagine încărcată de emoție care a rămas pe retina credincioșilor din toată lumea.
După încheierea pandemiei, Papa și-a reluat vizitele oficiale, deși din 2021 acestea au fost perturbate de problemele sale de sănătate. În ianuarie 2021 îi dădea de furcă sciatica, iar în iulie avea o intervenție la nivelul colonului, în anul următor problemele cu genunchiul necesitând deplasarea sa într-un scaun cu rotile. În iunie 2023 suferea o operație abdominală. În tot acest timp, și-a continuat însă vizitele: în martie 2021 mergea în Irak, în iulie 2022 în Canada, unde oferea scuze „istorice” pentru abuzurile sexuale din școlile rezidențiale religioase, desfășurate asupra populației indigene, iar în 2023 urmau pelerinajele în Portugalia și Mongolia.
În septembrie 2023, Papa consacra un număr neobișnuit de mare de cardinali (2023) și credincioșii începeau să se teamă că se pregătește pentru moartea sa, prefigurând astfel compoziția conclavului care să îi decidă urmașul și să se asigure că reformele sale vor fi continuate.
Cu toate acestea, Papa nu s-a dat bătut. În cadrul Sinodului privind sinodalitatea, din perioada 2021-2023, erau ținute dezbateri despre dreptul femeilor de a vota în cadrul sinodului (din poziție laică), despre sexualitate și identitate de gen. În octombrie 2024, Papa sublinia iar într-un document oficial necesitatea de a respinge consumerismul și individualismul și de a folosi cu prevedere tehnologia și inteligența artificială.
La începutul anului 2025, Papa Francisc primea decorația americană Medalia Prezidențială a Libertății (Presidential Medal of Freedom) de la Președintele Joe Biden, își lansa autobiografia „Speră” și își exprima îngrijorarea cu privire la politicile aspre de deportare și anti-imigrație puse în practică de Președintele american recent investit Donald Trump.
În februarie 2025, Papa Francisc a fost spitalizat în urma unei bronșite care a degradat într-o pneumonie la ambii plămâni.
Papa Francisc, viziuni controversate despre homosexualitate, politici de mediu și identitate de gen
Unele dintre cele mai vehemente critici și totodată fierbinți elogii aduse Papei Francisc țin de viziunile sale progresiste vizând subiecte îndelung reprimate sau neglijate de Biserica Catolică.
Privind homosexualitatea, Papa lua o poziție radicală (și mult așteptată). Întrebat fiind despre homosexualitate, răspundea: „cine sunt eu să judec?”, arătând că este un cap al Bisericii plin de compasiune, diferit de predecesorii săi. În 2016, în al doilea său îndemn apostolic, Amoris laetitia (tr. Bucuria Iubirii), cerea preoților și episcopilor să fie mai toleranți cu privire la aspecte precum homosexualitatea, părinții singuri și cei divorțați și recăsătoriți fără să fi obținut o anulare. În octombrie 2020, își exprima sprijinul pentru un parteneriat civil între persoanele de același sex, fără a susține însă și căsătoria religioasă. Mai târziu, Vaticanul aproba un document provizoriu care permitea hirotonisirea bărbaților cu orientare gay, subliniind însă în continuare necesitatea revendicării castității.
Cam la fel a procedat și cu avortul. În septembrie 2015, lua prin surprindere biserica catolică atunci când susținea că preoții vor avea voie să absolve păcatul avortului, spunând că se gândește la toate femeile obligate să recurgă la acest gest și la presiunea ce le-a determinat să facă avort. Biserica continua să respingă avortul, dar statua iertarea acestui păcat.
În ce privește hirotonisirea femeilor, Papa Francisc a nuanțat cu respect rolul colosal al femeii în istoria bisericii: „Geniul feminin este necesar oriunde luăm decizii importante” a spus înaltul prelat, dar cu toate acestea chestiunea dacă femeile pot servi sau nu ca diaconi a fost lăsată pe seama unui grup de studiu din acest an.
Papa s-a remarcat și pentru că a fost primul care a vorbit deschis despre schimbările climatice. Astfel, în 2015, Sfinția Sa afirma că degradarea mediului este „o problemă morală” cauzată de lăcomie și capitalismul dezlănțuit, în urma cărora oamenii au ajuns să neglijeze Pământul, „casa lor comună”. În același document au fost nuanțate și chestiunile de exploatare a săracilor și drepturile populațiilor indigene. Cu atât mai binevenite au fost aceste opinii ale Papei, cu cât ele au precedat Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Deși inițial apelul Papei a polarizat comunitatea catolică, mai ales în SUA, în timp a declanșat un val pozitiv în parohii și dioceze și a dus la integrarea în liturghii a unor teme precum necesitatea de a combate risipa și de a fi conștienți de agresiunile asupra mediului.
Curiozități despre Papa Francisc
Credeai că am acoperit deja totul despre Papa Francisc? Nu! Iată câteva curiozități despre înaltul prelat!
În 2013, a fost decretat „Person of the Year” (Omul Anului) de revista Time. În cadrul articolului, se revela că Papa a fost ales nu neapărat datorită politicilor sale pline de compasiune sau a faptului că militează pentru săraci, ci pentru „abilitatea sa de a schimba opinia atâtor oameni care renunțaseră la biserica catolică într-o perioadă atât de scurtă de timp”.
În 2014, Papa Francisc era nominalizat și la Premiul Nobel pentru pace, dar nu primea distincția.
Este faimos și pentru că vorbește germană, italiană și spaniolă.
Cine a fost papă înainte de Francisc? Joseph Alois Ratzinger, respectiv Papa Benedict al XVI-lea. Următorul papă? Nici nu vrem să ne gândim la asta!
A avut frați și surori Papa Francisc? Da, cum am precizat deja, doi frați și două surori, dintre care numai María Elena Bergoglio ( 77 de ani) mai este în viață.
Ce înălțime are Papa Francisc? 1,71 m, conform celebheights.com.
Are o soție, Papa Francisc? Nu, pentru că preoții catolici nu se pot căsători. A fost însă îndrăgostit și a dorit să ceară mâna Amaliei Damonte, căreia i-ar fi zis la vârsta de 12 ani: „Dacă nu mă pot căsători cu tine, o să mă fac preot.” Restul e legendă!
Vezi cum arată singura femeie pe care a iubit-o Papa Francisc
Papa Francisc a fost și în România, vizita sa decurgând între 31 mai și 2 iunie 2019. Atunci, Papa a prezidat slujba de beatificare pentru șapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste.
Papa Francisc s-a rugat pentru victimele incendiului de la Piatra-Neamț
Ultimele știri despre Papa Francisc
Cu toții știm că Papa Francisc este bolnav și ne facem griji pentru sănătatea sa. El este deja internat de o săptămână la Spitalul Gemelli din Roma, iar vârsta sa înaintată și starea precară au determinat multe persoane să ia în considerare posibilitatea abdicării Papei.
Deși anterior Papa a declarat că misiunea sa este pe viață, în același timp, în 2022, Papa nuanța că scrisoarea sa de abdicare a fost pregătită de la înscăunare. Dacă nu va mai fi capabil să își îndrume credincioșii, suntem sigure că suveranul pontif va ști ce să facă!
Conform Vatican News, Papa a dormit bine în noaptea de 20 spre 21 februarie, iar în dimineața de vineri a servit micul dejun, așa cum se sublinia într-un comunicat de presă emis pe 21 februarie. În weekend situația sa medicală a devenit din nou îngrijorătoare, medicii declarându-se rezervați după ce Suveranul Pontif a fost diagnosticat cu insuficiență renală. Ultimele știri de la Vatican sunt mai optimiste, însă, subliniind că Papa s-a odihnit mai bine în a zecea noapte petrecută în spital.
Așadar, ne rugăm cu toții pentru Papa Francisc. Ne dorim să mai rămână mult timp la cârma bisericii, fiind un prelat atât de iubit!



Surse foto: Getty
Surse articol: vatican, usccb, sandiego, britannica, usccb, bemydisciples, biography, euronews, vaticannews, theguardian