Când se vor rezolva, cu adevărat, problemele cu apa caldă din București?

Când se vor rezolva, cu adevărat, problemele cu apa caldă din București?

Ramona Jurubita

Bucureștenii au ajuns la capătul răbdării, pentru că de ani buni se confruntă cu probleme când vor să își facă un simplu duș. Apa caldă lipsește cu desăvârșire în mai multe zone din București, iar avariile nu contenesc să se extindă.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, i-a asigurat pe cetățeni că problemele se vor termina la un moment dat. Totuși, termenul estimat nu este unul îmbucurător, fiind de aproximativ 10 ani. Deși nemulțumirile bucureștenilor sunt mari, primarul este optimist, mai ales că are acces la date concrete. Potrivit declarațiilor sale, în iarna 2022-2023 au apărut mai puține avarii decât în anii precedenți.

„Spre deosebire de ultimii ani, în care din iarnă în iarnă stăteam mai prost, am stat mai bine. Am făcut lucrări, am mărit numărul de kilometri de conductă pe care i-am schimbat. În luna cea mai friguroasă a acestei ierni, care a fost februarie 2023, am avut zile în care nu am avut avarii (…) Mă aștept ca iarna viitoare să fie mai bine.”, a afirmat Nicușor Dan, potrivit site-ului Substantial.

Edilul a ținut să sublinieze îmbunătățirile care s-au făcut în ultima vreme și să explice de ce reparațiile se fac pe timp de vară:

„În luna februarie a fost cea mai bună funcționare a sistemului de termie din ultimii ani. E important ca sistemul să funcționeze iarna, de aceea iarna nu se fac reparații, ca să nu afecteze și mai mult funcționarea sistemului. În februarie am avut zile întregi fără nicio avarie, ceea ce înseamnă că eforturile pe care le-am făcut au dat roade.”

Potrivit spuselor acestuia, în timpul iernii, nu au existat săptămâni fără căldură, în special în zonele cu deficiențe în furnizarea apei calde. S-a prioritizat furnizarea căldurii în detrimentul furnizării apei calde, tocmai pentru ca oamenii vulnerabili să nu fie puși în pericol. Dar cât să mai îndure oamenii care vor să se bucure de apă caldă din belșug? Această nevoie a devenit un lux pentru mulți dintre ei și, din păcate, unii vor mai avea de așteptat.

Cap de duș din care curge apa caldă cu presiune

„Când o să fie asta o situație generală? Probabil că în 2-3 ani. Când o să avem toată rețeaua de care nu ne-am ocupat 30 de ani refăcută complet? Probabil că în 10 ani. Dar o funcționare rezonabilă pentru oameni în 2-3 ani.

De avarii nu o să scăpăm mai devreme de zece ani (…), să fim în stadiul în care să avem numai avarii de una – două – trei zile, punctuale, este nevoie de încă doi-trei ani. Ca să avem un sistem fiabil este nevoie de 10 ani.”, a declarat primarul Nicușor Dan la Digi24.

Acesta a vorbit când a avut ocazia și despre centralele de apartament pentru care optează tot mai mulți. Se pare că acestea vor fi interzise în câțiva ani, pentru că poluează aerul, devenind un pericol pentru mediu, mai ales dacă numărul lor va crește considerabil.

„Nu dau sfaturi nimănui. Noi deservim 550.000 de apartamente, aproximativ jumătate din blocurile din București. Ar fi o catastrofă pentru mediu ca aceste 550.000 de familii să treacă brusc pe centrale cu gaz, pentru că una e să ai sute de mii de centrale pe gaz care scot fumul la înălțimea la care trăim și alta e să ai patru mari CET-uri la marginea orașului, calculate astfel încât fumul să nu se ducă spre cetățeni. Centrala termică de apartament va fi interzisă la un moment dat.”

Din păcate, nici vara lui 2023 nu va fi lipsită de incidente neplăcute, iar Termoenergetica a anunțat deja că peste 650 de blocuri din București nu au apă caldă în prezent din cauza lucrărilor de modernizare a rețelei. Important de menționat este că motivul pentru care unele conducte se deteriorează frecvent este vechimea lor de peste 50 de ani.

Promisiunea primăriei este că în luna octombrie se vor termina lucrările planificate pentru acest an.

„Din punctul de vedere al administrației, susținem menținerea sistemului centralizat și toate eforturile pe care le facem, inclusiv subvenția pe care o plătim, este complet justificată. Am făcut deja acea centrală provizorie la Titan, vrem să mai punem una în zona Pipera, 20 de centrale mai mici pe capetele de rețea și vrem să avem spre 20 de șantiere mari în această vară, până în octombrie.”, a mai spus primarul.

Din păcate, bucureștenii mai au de așteptat până la momentul în care nu vor mai fi nevoiți să se întrebe „Oare azi am apă caldă?”.

Alexandru, un tânăr român stabilit în Spania, s-a trezit din comă după doi ani. "Ziua în care l-am văzut stând din nou în picioare"

Surse foto: iStock, Freepik

Surse articol: SubstantialDigi24Libertatea

Articolul urmator
Este oficial: s-a anunțat premiera noului sezon din America Express! Află de când îți poți vedea concurenții preferați pe micile ecrane
Este oficial: s-a anunțat premiera noului sezon din America Express! Află de când îți poți vedea concurenții preferați pe micile ecrane
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.