Cine este noul papă, Robert Prevost. Este primul american din istoria Vaticanului

Cine este noul papă, Robert Prevost. Este primul american din istoria Vaticanului
Alexandra Siromașenco
Vineri, 09.05.2025

Fumul alb a ieșit joi seara, 8 mai, de pe coșul Capelei Sixtine, anunțând alegerea celui de-al 267-lea suveran pontif al Bisericii Catolice. Cardinalul american Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, originar din Chicago, a fost desemnat noul papă și a ales numele pontifical Leon al XIV-lea. Parcurge articolul de mai jos și află detalii interesante despre noul suveran Pontif!

În aplauzele miilor de credincioși adunați în Piața Sfântul Petru, noul papă a apărut seara trecută la balconul bazilicii și a rostit primele sale cuvinte, după preluarea celei mai importante funcții din Biserica Catolică.

„Pace vouă tuturor”, și-a început papa Leon al XIV-lea discursul.

Alegerea făcută de către conclav este una istorică, deoarece, pentru prima dată, un cetățean american a devenit papă.

Noul papă a fost misionar în Peru timp de 25 de ani

Robert Fracis Prevost nu este însă doar cetățea american. Noul papă este și cetățean peruvian și un iubitor al Americii Latine.

Și-a petrecut mai bine de două decenii ca misionar în Peru, în regiuni sărace și uitate, unde a învățat limba, cultura și a ascultat suferințele oamenilor.

El a rămas aproape de popor și, la fel ca papa Francisc, consideră că Biserica ar trebui să îi slujească pe cei marginalizați.

Această vocație profundă și apropierea față de poporul peruvian a culminat în 2014 cu numirea lui ca episcop al diacezei Chiclayo. Robert Francis Prevost a fost numit în această funcție chiar de către papa Francisc.

Papa Leon al XIV-lea a avut mai multe funcții importante în cadrul Bisericii Catolice

Născut în 1955 în Chicago, Robert Prevost a intrat în Ordinul Sfântului Augustin în 1977.

A studiat teologia în orașul natal, iar apoi a fost trimis la Roma, la Universitatea Pontificală Sf. Toma de Aquino, unde și-a obținut doctoratul în drept canonic.

robert francis prevost, imbracat in vesminte de episcop. robert prevost este noul papa ales de catre vatican, si poarta numele de leon al iv-lea

După o perioadă intensă de activitate în Peru, în calitate de profesor, vicar judecătoresc și formator, el a devenit, în 2001, prior general al Ordinului Augustinian, o funcție pe care a deținut-o timp de 12 ani.

„Încă mă consider misionar”

Papa Francisc, cu care Robert Prevost a fost coleg de seminar în anii ’70, l-a numit prefect al Dicasterului pentru Episcopi în 2023, încredințându-i una dintre cele mai influente structuri ale Curiei Romane (aparatul administrativ al Sfântului Scaun).

În această calitate, Robert Prevost a fost responsabil de selecția episcopilor din întreaga lume.

În momentul în care a preluat această funcție, el a fost nevoit să părăsească Peru și să se stabilească la Vatican.

„Încă mă consider misionar. Vocația mea, ca a oricărui creștin, este să proclam Evanghelia oriunde m-aș afla”, spunea el într-un interviu acordat Vatican News, la scurt timp după ce a devenit liderul Dicasterului Episcopal.

Tradiție sau reformă?

Papa Leon al XIV-lea pare că intenționează să continue pe drumul deschis de către papa Francisc, prin reformele curajoase pe care le-a făcut în cadrul Bisericii Catolice.

Papa Francisc a îndreptat atenția Bisericii spre problemele sociale și a încercat să deschidă dialogul cu lumea modernă.

El a angajat femei în funcții importante la Vatican, a vorbit despre divorț, despre sărăcie, dar și despre persoanele LGBTQ+.

Noul Papă a purtat veșmintele tradiționale în prima sa apariție publică

Robert Prevost pare hotărât să continue acest drum, însă cu propria amprentă. Conform analiștilor, noul papă nu este nici reformist, ca papa Francisc, dar nici conservator.

Papa Leon al XIV-lea este văzut ca fiind moderat în convingerile sale legate de Biserica Catolică.

La prima sa apariție în fața credincioșilor, papa Leon al XIV-lea a ales să poarte veșmintele papale complete, spre deosebire de papa Francisc, care a apărut în 2013 îmbrăcat într-o simplă sutană albă.

noul papa, papa leon al iv-lea, imbracat in vesmintele papale conplete isi saluta credinciosii de la balcon

Această alegere marchează, cel puțin simbolic, o reîntoarcere la tradiție.

Totuși, mesajul său către credincioși a fost unul care denotă dorință de continuitate.

„Trebuie să fim o Biserică misionară. O Biserică ce construiește punți și dialog”, a spus el în cadrul discursului inaugural.

De ce conclavul a ales un papă din Statele Unite

Este pentru prima dată în cei peste 2000 de ani de istorie a Bisericii Catolice când un american ocupă Tronul Sfântului Petru.

Dacă până acum se considera improbabil ca un papă să vină din Statele Unite, din cauza influenței geopolitice a țării, trecutul impresionant al lui Robert Prevost în calitate de misionar în America Latină a înclinat balanța în favoarea sa.

Într-un comunicat oficial, președintele SUA, Donald Trump, a salutat alegerea ca „un mare moment de onoare pentru America”, iar președinta din Peru, Dina Boluarte consideră că decizia este „un moment istoric pentru Peru și pentru lume”.

Un alt detaliu interesant este că Robert Francis Prevost vorbește fluent cinci limbi: engleză, franceză, italiană, spaniolă și portugheză, ceea ce îl face unul dintre cei mai versați papi din punct de vedere lingvistic.

Pe lângă acestea, noul papă cunoaște limba latină și se descurcă să citească texte inclusiv în limba germană. De altfel, în cadrul discursului său inaugural, el s-a adresat credincioșilor în italiană și în spaniolă.

Robert Prevost își începe astfel misiunea într-un perioadă de mari schimbări pentru Biserica Catolică dar și pentru umanitate.

Cu o voce calmă, dar hotărâtă, și cu o inimă de misionar, Papa Leon al XIV-lea pare pregătit să conducă Biserica Catolică spre un nou capitol, unde tradiția și reforma ar putea merge mână în mână.

Vivat Papa!

Gestul făcut de Papa Francisc pentru o româncă sărmană care a făcut înconjurul lumii

Surse foto: Getty

Surse articol: digi24cnn

Tags: Stiri externe

Articolul urmator »
Incepe quiz
Cine este ingerul tau pazitor?
Cine este ingerul tau pazitor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe