Evelina a luat locul 1 la olimpiada de limba română din Ucraina. "Avem subsol unde ne ducem când sună alarma"

Evelina a luat locul 1 la olimpiada de limba română din Ucraina. "Avem subsol unde ne ducem când sună alarma"

Ramona Jurubita

Evelina Gudan este elevă a Liceului din Dranița, regiunea Cernăuți, Ucraina și încă de mică și-a dezvoltat pasiunea pentru limba română. Dragostea pentru această limbă i-a fost insuflată și de mamă, care este româncă și se mândrește cu asta. Eleva de clasa a IX-a a reușit să obțină premiul I la Olimpiada de limba și literatura română din Ucraina și are planuri mari pentru viitor.

Încă de când era mică, Evelina Gudan știa că pe viitor va alege o cale care îi va permite să fructifice toate cunoștințele despre română. În plus, are de gând să urmeze cursurile unei facultăți din România. Important de menționat este că eleva a câștigat premiului I la Olimpiada de limba și literatura română pentru clasa a IX-a din Ucraina și locul al II-lea în cadrul aceleiași olimpiade, pentru clasele IX-XII.

În mai 2023, Colegiul "Spiru Haret" din Tulcea a organizat mai multe acțiuni cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la înființare, printre care și masa rotundă "Limba română, blestem și binecuvântare", organizată în parteneriat cu asociația Casa Mării Negre. Evelina Gudan și mama ei, Liliana Gudan, care este profesoară, au fost invitate la acest eveniment, prilej cu care au vorbit despre cât de mult iubesc limba română.

În timpul unui interviu acordat pentru Agerpres, eleva a mărturisit că olimpiada din Ucraina a fost "o încercare grea, însă cu succese neașteptate". De asemenea, a povestit puțin despre eseul pe care l-a avut de făcut la una dintre probele de la olimpiadă. Iată ce explicații frumoase a oferit despre modul în care a privit și abordat subiectul:

„Eseul a fost despre glia străbună, unde trebuia să-mi exprim emoțiile față de plaiul meu natal. Nu a fost greu, pentru că poți transmite oricând iubirea.”

Cărți deschise, așezate în iarbă

Din păcate, simte și ea efectele devastatoare pe care le are războiul din Ucraina asupra procesului educațional. Foarte mulți copii învață, în prezent, în condiții de stres și se tem că viața lor este în pericol în timp ce se află la școală.

„E cam greu cu sunete de alarmă, însă ne dezvoltăm mai departe că nu avem ce face. Învățătura la noi e principal. Suntem puțini în școală. De exemplu, în clasa mea suntem nouă elevi și avem ore ca de obicei. Avem subsol unde ne ducem când sună alarma, dar acolo nu putem face lecții, pentru că suntem stresați și așteptăm știri. Când alarma e gata, plecăm înapoi și facem lecțiile mai departe.”, a povestit Evelina Gudan.

Eleva de liceu are în plan să urmeze cursurile unei facultăți în România și are toată susținerea mamei sale în ceea ce privește alegerea făcută.

„Când eram mică, voiam să transmit iubirea mea tuturor și să pun zâmbetul pe buzele tuturor. Și acum cred că voi face acest lucru și voi transmite iubirea mea față de limba mea maternă, limba română. Și voi face ca toți oamenii să cunoască cât de puțin din această limbă. Nu știu dacă voi fi profesoară de limba română, dar mă gândesc la ceva lingvistică. Mi-aș dori să fac studiile în România, dar să mă despart de țară e cam greu, pentru că aici am familia, am rude.”, a dezvăluit Evelina Gudan.

A subliniat, de asemenea, rolul pe care familia l-a jucat în procesul ei de evoluție și în obținerea unor rezultate bune la olimpiadă:

„Relațiile mele cu limba română sunt foarte deosebite. M-am îndrăgostit de ea încă din copilărie, de la primul cântec al mamei, de la primele cuvinte rostite și de la primele povești citite. De la primele litere scrise deja simțeam o căldură specifică. Eram sigură că viitorul meu va fi strâns legat de această limbă. Mai profund am început a descoperi această limbă de la orele de română din satul natul. Aveam o plăcere să aflu din ce în ce mai mult din gramatică, istoria, îndeosebi din literatura limbii române.”

Deși locuiesc în regiunea Cernăuți, mama fetei, Liliana Gudan, refuză să vorbească acasă în limba ucraineană. Este profesoară la Complexul Instructiv-Educativ Dranița (Șendreni), dar acasă comunică exclusiv în română cu fiica ei, pe care a învățat-o să prețuiască această comoară a culturii.

„Așa m-am născut, româncă, așa sunt și așa o să mor. Știți că întotdeauna copiii privesc desene animate, filme în limba ucraineană, rusă, și mulți vorbesc în familie automat limba ucraineană. Niciodată nu am vrut să răspund copilului în casă în limba ucraineană. Poate undeva a jucat un rol și asta, că am astăzi copilul acesta lângă mine, copil cu care mă mândresc.”, a declarat mama olimpicei.

La fel ca fiica ei, și Liliana Gudan este dezamăgită de modul în care se desfășoară lucrurile în instituțiile de învățământ din Ucraina. Se pare că, în cadrul contextului actual, programa pentru olimpiadă este la fel de stufoasă ca de obicei și tinerii se străduiesc să învețe ca într-un an școlar obișnuit.

„Copiii, cu încercările acestea, psihologic, sunt distruși. Ca profesor îți plănuiești una, duci câteva minute lecția și sună alarma. Ești nevoit să ieși. Foarte des se întâmpla asta. Cu părere de rău, încet, încet ne adaptăm la aceste alarme. Și nu se simplifică absolut nimic la etapa națională a olimpiadei, și asta ne doare.”, a afirmat Liliana Gudan.

Profesoara a dorit să le mulțumească organizatorilor evenimentului la care au fost invitate și să își arate recunoștința față de oamenii din România care susțin visul fiicei sale.

„Prin această călătorie ne-ați înnoit capacitatea de a visa. Credeți-mă că nu mai știm de o vreme să visăm. Ne-ați dat posibilitatea să respirăm din nou, cu pieptul plin și să privim cerul în nuanțe de pace.”, a mai zis Liliana Gudan.

Cum au început românii să fure la casele self-scan: „E a zecea oară când femeia asta ne păcălește!”

Surse foto: FacebookPexels

Surse articol: AgerpresDigi24Adevarul

Articolul urmator
O femeie de 77 de ani s-a căsătorit cu ea însăși! „Am fost doar eu cu mine timp de 40 de ani și nu am avut nevoie de nimeni altcineva"
O femeie de 77 de ani s-a căsătorit cu ea însăși! „Am fost doar eu cu mine timp de 40 de ani și nu am avut nevoie de nimeni altcineva"
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.