"Homosexualitatea nu este o crimă". Papa Francisc face apel pentru mai multă toleranță față de comunitatea gay

"Homosexualitatea nu este o crimă". Papa Francisc face apel pentru mai multă toleranță față de comunitatea gay

Alida Enache

Dumnezeu îi iubește pe toți copiii săi așa cum sunt, după cum chiar Papa Francisc declară, iar homosexualitatea nu este o crimă și nici nu ar trebui să instige la ură. Suveranul Pontif consideră că legile care incriminează homosexualitatea sunt "nedrepte".

UPDATE 4 octombrie 2023: Papa Francisc (86 de ani) a făcut o declarație scrisă ce indică o posibilă inversare majoră a poziției oficiale a Vaticanului. Până acum, preoții nu erau de acord să oficieze slujbe de căsătorie pentru persoanele de același sex, pe motiv că uniunea lor ar fi un păcat în fața lui Dumnezeu.

Recent, suveranul a sugerat posibilitatea ca preoții catolici să binecuvânteze și aceste uniuni care nu sunt tocmai pe placul bisericii.

Potrivit Vatican News, Papa Francisc, și-a exprimat poziția cu privire la relațiile celor din comunitatea LGBTQ+ într- o scrisoare de opt pagini, publicată pe 2 octombrie 2023, ca răspuns la întrebările transmise oficial de cinci cardinali.

Deși, în opinia sa, căsătoria este o „uniune indisolubilă între un bărbat și o femeie, deschisă în mod natural procreării”, Papa a spus că preoții catolici „nu pot fi judecători care doar neagă, resping și exclud”.

Iată de ce nu i se pare o greșeală ca preoții să binecuvânteze cuplurile, indiferent de genul partenerilor:

„Când se cere o binecuvântare, exprimă o rugăminte către Dumnezeu pentru ajutor, o cerere de a trăi mai bine, o încredere într-un Tată care ne poate ajuta să trăim mai bine.”

El a mai spus și că „deciziile care pot face parte din prudența pastorală în anumite circumstanțe nu ar trebui să devină neapărat o normă”, dând de înțeles că nu toate cererile de binecuvântări vor fi luate în considerare, ci doar acelea „făcute de una sau mai multe persoane, care nu transmit o concepție greșită a căsătoriei”.

Conform datelor publicare de NBC News, scrisoarea a fost publicată înaintea unei întâlniri majore care va avea loc la Vatican, unde se va hotărî poziția bisericii catolice față de chestiunile ce țin de LGBTQ+.

Potrivit Mediafax, episcopii din mai multe țări, printre care Belgia și Germania, au început deja să permită preoților să binecuvânteze cuplurile de același sex, însă poziția oficială a autorităților bisericești a rămas neclară.

--------

Știrea inițială

"A fi homosexual nu este o crimă", a declarat Papa Francisc în timpul unui interviu acordat agenției The Associated Press.

Din păcate, la momentul actual, în lume există numeroase legi care incriminează homosexualitatea și care, din punct de vedere religios, sunt nedrepte. Suveranul Pontif este conștient de faptul că episcopii catolici din unele părți ale lumii susțin aceste legi și consideră că acest lucru ar trebui să ia sfârșit. Persoanele care fac parte din categoria LGBTQ+, la fel ca și cele heterosexuale, ar trebui să fie primite în biserică.

Deși Papa Francisc s-a referit la homosexualitate ca la un "păcat", el a înțeles că episcopii, în special, trebuie să se adapteze vremurilor pe care le trăim și să le ofere persoanelor gay înțelegerea și dragostea pe care o oferă Dumnezeu tuturor.

"Acești episcopi trebuie să treacă printr-un proces de convertire", a spus el, adăugând că ar trebui să aplice "tandrețea așa cum Dumnezeu o face pentru fiecare dintre noi".

La momentul actual, aproximativ 67 de țări sau jurisdicții din întreaga lume incriminează activitatea sexuală consensuală între persoane de același sex. 11 dintre ele pot impune sau impun deja pedeapsa cu moartea, conform The Human Dignity Trust, o organizație care se luptă să schimbe această situație. În plus de asta, experții menționează că persoanele LGBTQ+ sunt hărțuite și stigmatizate chiar și în locurile în care nu există legile respective.

Organizația Națiunilor Unite a solicitat în repetate rânduri să se pună capăt acestor legi pentru că ele încalcă dreptul la intimitate și la libertatea de a nu fi discriminat. De asemenea, reprezintă o încălcare a obligațiilor țărilor, în temeiul dreptului internațional, de a proteja drepturile omului pentru fiecare persoană în parte, indiferent de orientarea sa sexuală sau de identitatea de gen.

Liderul de la Vatican insistă asupra faptului că Biserica Catolică poate și ar trebui să pună capăt acestei situații.

"Ea trebuie să facă acest lucru. Trebuie să facă acest lucru", a spus el.

Suveranul a citat Catehismul Bisericii Catolice și a menționat că persoanele gay trebuie să fie respectate și acceptate, ci nicidecum marginalizate și discriminate.

"Suntem cu toții copii ai lui Dumnezeu, iar Dumnezeu ne iubește așa cum suntem și pentru puterea cu care fiecare dintre noi luptă pentru demnitatea sa", a mai zis el.

Deși nu judecă homosexualitatea, Papa Francisc consideră că aceasta este un păcat. De asemenea, el a ținut să menționeze că există o mare distincție între crimă și păcat și că ar trebui să fim cu toții conștienți de asta.

"A fi homosexual nu este o crimă. Nu este o crimă. Da, dar este un păcat. Bine, dar mai întâi să facem distincția între un păcat și o crimă. Este, de asemenea, un păcat să nu avem milă unii față de alții", a spus el.

Învățătura catolică susține că, deși persoanele gay trebuie tratate cu respect, actele homosexuale sunt "intrinsec dezordonate". Liderul de la Vatican nu a schimbat această "regulă" până în prezent, însă s-a arătat susținător față de cei care face parte din comunitatea LGBTQ+

Amintim că, în anul 2013, după ce a întrebat despre un preot presupus homosexual, el a răspuns cu "Cine sunt eu să judec?". De asemenea, în calitate de arhiepiscop de Buenos Aires, el a fost în favoarea acordării de protecții legale cuplurilor de același sex ca alternativă la aprobarea căsătoriilor gay, pe care doctrina catolică le interzice.

Chiar și așa, comunitatea catolică LGBTQ+ l-a criticat pentru un decret din 2021 al biroului de doctrină al Vaticanului potrivit căruia biserica nu poate binecuvânta uniunile între persoane de același sex "pentru că Dumnezeu nu poate binecuvânta păcatul".

Citește și: Vezi cum arată singura femeie pe care a iubit-o Papa Francisc

Surse foto: Getty

Surse articol: Cnbc, Euronews, ApnewsVaticanPeopleMediafax

Articolul urmator
Un medic din Satu Mare face apel către pacienții care îi calcă pragul să nu-i mai ofere atenții: „E anormal, imoral, amoral, ilegal"
Un medic din Satu Mare face apel către pacienții care îi calcă pragul să nu-i mai ofere atenții: „E anormal, imoral, amoral, ilegal"
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.