Lista medicamentelor neacceptate în alte țări. Ai grijă ce pui în bagajul de vacanță

Lista medicamentelor neacceptate în alte țări. Ai grijă ce pui în bagajul de vacanță

Lorena Pintilie

Bănuim că atunci când mergi în vacanță tinzi să iei cu tine diverse tipuri de medicamente care să te ajute în cazul în care apar probleme pe parcursul concediului. Dar, oricât de bine intenționat ar fi acest obicei, trebuie să ai mare grijă care sunt pastilele pe care le adaugi în bagaj atunci când pleci peste hotare. În cazul în care nu știai, unele medicamente comercializate în România sunt interzise în străinătate. Ba, mai rău, unele sunt încadrate în categoria de droguri și riști amenzi foarte mari sau chiar și închisoarea dacă le scoți din țară.

Unele medicamente pe care noi le considerăm de-a dreptul banale și pe care le putem cumpăra fără rețetă sunt complet interzise în străinătate; cu precădere în locurile unde românilor le place să meargă în vacanță.

Dacă stăm să ne gândim, pentru noi este perfect normal să luăm cu noi câteva medicamente „inofensive”, precum pastilele de durere de cap, dureri de stomac, cele dentare și pastilele pentru a trata constipația sau alergiile. Însă, în multe state europene, și nu numai, aceste tipuri de medicamente se pot elibera doar pe bază de prescripție medicală, de altfel un motiv în plus să le avem la îndemână, fiind conștienți că nu am avea cum să le procurăm altfel. 

Ceea ce trebuie să știi este că unele calmante în esență „banale” în România sunt interzise sau incluse în categoria droguri în alte țări. Deținerea acestor medicamente poate aduce amenzi usturătoare, sau mai grav, te poate băga la închisoare. Sunt 85 de astfel de substanțe interzise în întreaga lume, 30 dintre ele fiind extrem de accesibile în țara noastră.

Vezi ce substanțe sau medicamente sunt total interzise în țări precum Grecia, Marea Britanie sau Italia, state preferate de români când vine vorba de organizarea concediului.

O tânără de 24 de ani și-a văzut moartea cu ochii după ce ani la rând a acuzat dureri de stomac chinuitoare. Ce diagnostic i-au dat, în sfârșit, medicii

Medicamente interzise în străinătate

Tramadolul sau Codeina sunt complet ilegale în Emiratele Arabe Unite, iar turiștii care introduc acest tip de medicament în țările orientale pot sfârși în arest. Și în Qatar sunt interzise mai multe substanțe regăsite adesea în tratamentele pentru răceală și gripă.

În Japonia să deții Pseudoefedrină este ilegal, iar Singapore interzice posesia oricărui tip de somnifer, tablete împotriva anxietății și analgezice. Tot în Japonia, dar și în Liban, Filipine și în Coreea se consideră furazolidona (un medicament antidiareic) o substanță periculoasă, fiind, de asemenea, interzisă. În cazul în care aceste substanțe sunt descoperite în bagaje în momentul intrării în aceste țări, vor fi confiscate doar dacă nu sunt recomandate de medic printr-o scrisoare medicală redactată în limba engleză.

În Grecia, de pildă, este interzis să intri cu Diazepam sau Tramadol asupra ta, iar tratamentele pe bază de codeină sunt ilegale. De asemenea, este interzis să călătorești în Grecia cu Algocalmin, Nurofen sau cu siropuri de tuse pentru copii pe bază de codeină.

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat ca tratamentele pentru copiii sub 12 ani să nu conțină codeină. Spania a fost țara care a reacţionat prima la recomandările agenției. În schimb, în România, prospectul siropurilor de tuse permite încă folosirea la gravide şi nou-născuţi a acestei substanțe. „Codeina este un analgezic foarte puternic care, în urma metabolizării în organism, se transformă în morfină. Unul dintre efectele într-adevăr foarte periculoase este pauza respiratorie”, explică şeful Secţiei de Neonatologie de la Spitalul Sf. Pantelimon, Gheorghiţa Sardescu.

În țări precum Spania, Franța, Serbia, Norvegia, Suedia și Statele Unite ale Americii, sunt interzise pastilele care conțin metamizol sodic (Algocalminul, Quarelin, Aulin și Piafen). De câțiva ani chiar și în România Algocalminul se poate cumpăra doar pe bază de prescripție medicală. Acidul acetilsalicilic, un component regăsit în aspirină, a fost interzis în Serbia în anul 2005. Tot atunci, sârbii au restricţionat metamizolul, cunoscut în România ca Algocalmin.

La un pas de tragedie! O familie din Târgu Jiu a mâncat ciorbă cu insecticid

Aspirina poate provoca sindrom Reye, care este un sindrom ce poate ameninţa viaţa. Afectează ficatul, rinichii şi creierul. Algocalminul sau metamizolul sodic provoacă scăderea numărului de granulocite, deci imunitatea se prăbuşeşte”, spune medicul de familie Ruxandra Constantina.

În Costa Rica orice medicament de care ai nevoie se poate transporta doar pe bază de scrisoare medicală și doar în cantitatea prescrisă pe rețetă.

Alte medicamente interzise în afara României: Dypyrone, Novalgin, Piroxicam, Stilbestrol, Pronap, Plaxin, Thyreotom forte, Isoproterenol, Roacutan, Zelmac, Ketotifen, Terfenadin, Histadin, Methotrexat și Isoniazid.

Surse foto: Freepik

Surse articol: Digi24, Libertatea pentru femei, Doctorexpes

Articolul urmator
Cât costă un șezlong pe litoralul Românesc în minivacanța de Rusalii
Cât costă un șezlong pe litoralul Românesc în minivacanța de Rusalii
Ce spune lista ta de prieteni de pe facebook despre tine?
Incepe quiz
Ce spune lista ta de prieteni de pe facebook despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.