O femeie din Iași a primit o nouă șansă la viață. Medicii Spitalului de Neurochirurgie au operat-o cu succes, extirpând o tumoare de 20 de centimetri

Duța Batog are 54 de ani, este din Tulcea și a descoperit că are o tumoare gigant în zona coloanei cervicale. A căutat disperată ajutor și a reușit să își găsească singură eroii, în Iași, după ce a aflat că neurochirurgii de acolo au operat și alte cazuri similare.
Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iași au acceptat provocarea fără să stea pe gânduri, deși tumoarea femeii măsura nu mai puțin de 20 de centimetri și se întindea pe 10 vertebre ale coloanei. Dimensiunile impresionante ale acestei mase de țesut i-au uimit și pe ei, dar nu au reușit să îi sperie, așa că au trecut imediat la treabă.
Doctorul care i-a văzut RMN-ul și i-a depistat tumoarea a internat-o de urgență și, în cel mai scurt timp, el și echipa sa au făcut tot ce au putut pentru a o salva. Operația a durat cinci ore, dar a fost un succes, iar acum Duța Batog poate privi cu încredere spre viitor. Pericolul a trecut odată cu eliminarea acestei tumori care îi cauza o mulțime de probleme.
„Aveam dureri foarte mari de picioare, nu mai puteam merge și oboseam. Și mă ținea o durere la cervicală în spate. Și atunci am zis să merg să fac un RMN să vedem despre ce e vorba. Și dânșii de acolo mi-au spus că trebuie consultat un neurochirurg foarte bun. Eu am intrat în legătură la București și de acolo mi s-a recomandat un neurochirurg, pentru că de neurolog nu ține. Și atunci am căutat neurochirurg. Am încredere în tot personalul de aici. Și nu numai domnul manager, toți medicii din spitalul acesta sunt super. Super pentru profesionalism, pentru pacienți, cum le acordă atenție, nu am cuvinte. Îi mulțumesc din suflet domnului manager și echipei medicale care a participat la operația mea. Și să dea Dumnezeu să le dea multă sănătate să mai realizeze și alte operații dificile ca a mea. Să facă lumea mai sănătoasă. Cu toată încrederea.”, a spus Duța Batog, pacienta de 54 de ani care a ajuns la Iași tocmai din Tulcea.

În timpul intervenției chirurgicale, întreaga echipă medicală a fost condusă chiar de managerul spitalului, Conf. Univ. Dr. Lucian EVA. Acesta a explicat acest caz, pe larg, într-un interviu care a ajuns pe pagina oficială de Facebook a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iași:
„Este o pacientă căreia, în urma investigațiilor efectuate, i s-a pus un diagnostic crunt: o tumoră medulară care s-a dezvoltat la nivelul coloanei cervicale, extinsă pe aproximativ 10 corpi vertebrali și care ne-a pus în față dificultăți reale în ceea ce privește modul în care să gestionăm acest caz. Pentru că, pe lângă dificultățile și provocările pe care le implică un astfel de tip de tumoră, având în vedere lungimea ei, din punct de vedere chirurgical, se punea și problema stabilității coloanei cervicale.
Coloana cervicală fiind o regiune vertebrală extrem de mobilă, la nivelul căreia orice intervenție chirurgicală trebuie urmată de o stabilizare a vertebrelor respective. Noi am fost nevoiți să facem o rezecție a ceea ce se numește arc posterior pe șapte nivele, adică șapte vertebre cervicale, ceea ce predispunea pacienta ulterior, în postoperator, la apariția unor deformități. Și atunci decizia a fost să facem în același timp rezecția tumorii plus fixarea coloanei.
Echipa a fost una multidisciplinară, pentru că avem o echipă specializată în chirurgie spinală care a realizat fixarea, după ce o altă echipă a rezecat tumora respectivă în totalitate. Surpriza a fost că tumora era benignă, ceea ce se numește un neurinom, dezvoltat dintr-o rădăcină nervoasă. S-a făcut o rezecție totală a acestei tumori, astfel încât chirurgia în aceste situații este considerată curabilă, adică pacienta este vindecată.”
Deși pericolul ca tumora să se transforme într-una cancerigenă a trecut odată cu îndepărtarea ei, femeia trebuie să fie în continuare atentă la starea ei de sănătate. Urmează un proces de recuperare pe care trebuie să îl respecte cu strictețe și multe controale pe care trebuie să le facă periodic, potrivit recomandării primite de la medici.
Cadrele medicale sunt optimiste și au dat de înțeles că riscul reapariției tumorii este extrem de mic.
„Va fi urmărită periodic la intervale de timp, la două luni, șase luni, un an, doi, trei, pentru a evalua o posibilă recidivă tumorală, puțin probabilă, având în vedere gradul de rezecție a acesteia. Și bineînțeles, evaluarea stabilității coloanei cervicale, care este puțin probabil să aibă modificări, având în vedere că s-a făcut o fixare cu sisteme moderne pentru a preveni o instabilitate.
Este un caz, un caz firesc, deja o normalitate la nivelul clinicii noastre, datorită faptului că echipa medicală este la o maturitate profesională și o experiență profesională de înalt nivel, la care se adaugă și dotarea tehnologică pe măsura spitalului și, bineînțeles, posibilitățile financiare pe care le are spitalul pentru a asigura oricărui pacient care se adresează pentru un act medical pe măsura patologiei pe care o prezintă, indiferent de costurile acesteia.”, a mai zis medicul anterior menționat.

Femeia din Tulcea și-a găsit eroii din Iași pe Facebook
Duța Batog este recunoscătoare că și-a găsit eroii, chiar dacă a trebuit să străbată un drum destul de lung pentru a ajunge la ei. Interesant însă este modul în care a descoperit locul în care își poate recăpăta puterile. Este incredibil, dar o postare de pe Facebook a condus-o spre vindecare! Iată ce a povestit:
„Mă uitam pe Facebook și am văzut postat de domnul doctor Eva un filmuleț cu un băiețel de la Galați. Și că a fost operat cu succes și m-am gândit să apelez și eu la dânsul și să iau legătura, să văd. Și, căutând pe Facebook, am găsit părinții copilului și am luat legătura. Dânșii au zis că echipa de medici e foarte bună și să apelăm cu succes că va rezolva. Și atunci am sunat aici, la spital, am vorbit cu o doamnă asistentă. Dânsa ne-a zis că sunt foarte ocupați, dar a zis să revenim pe la sfârșitul lui noiembrie.
Am zis că e mai dificil să așteptăm până atunci și atunci au spus să venim miercuri dimineață la domnul doctor. Și m-am prezentat la domnul doctor cu RMN, ce aveam noi. Când m-a văzut, m-a și internat. A zis că vă internez, e o tumoră și vă operez. Aveam dureri foarte mari de picioare, nu mai puteam merge și oboseam. Și mă ținea o durere la cervicală, în spate.
Eu am intrat în legătură la București și de acolo mi s-a recomandat un neurochirurg. Am căutat pe Facebook. Sunt foarte bune postările acestea pe care le prezentați dumneavoastră. Am încredere în tot personalul de aici. Ca medic e super. Și nu numai domnul manager, toți medicii din spitalul acesta sunt super. Super pentru profesionalism, pentru pacienți, cum le acordă atenție, nu am cuvinte.”
Se pare că sistemul medical din România are parte și de reușite, nu doar de eșecuri, așa cum i s-a dus vestea în ultima perioadă. Țara noastră are o mulțime de medici dedicați, doar că poveștile lor impresionante legate de performanța atinsă ajung foarte rar la public.
Primul spital din România care a înființat o secție pentru persoanele cu autism se află în Iași



Surse foto: iStock, Facebook, Facebook
Surse articol: Facebook, Stireadeiasi, Bzi, Stirilekanald