Primul spital din România care a înființat o secție pentru persoanele cu autism se află în Iași

Primul spital din România care a înființat o secție pentru persoanele cu autism se află în Iași

Ramona Jurubita

Orizonturile lumii medicale din România par să se extindă tot mai mult pe zi ce trece, în ciuda neregulilor existente în sistem. A venit momentul să vorbim și despre lucruri pozitive, iar subiectul ultimelor zile este secția destinată copiilor care suferă de tulburări din spectrul autist, deschisă la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria" din Iași.

Acest spital de pediatrie este primul din țară care deține o astfel de secție, iar construirea ei reprezintă un pas important în lupta cu o tulburare care îngreunează dezvoltarea copiilor afectați.

„În ultimul timp, medicii spitalului s-au confruntat cu solicitări din partea părinților ai căror copii au fost diagnosticați cu această patologie. De altfel, pentru înființarea acestui compartiment, care are în structură, printre altele, un logoped și un psiholog, au fost purtate discuții cu reprezentanții asociațiilor naționale care au ca specific de activitate spectrul autism. Noul compartiment răspunde nevoilor copiilor și părinților.”, a explicat Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii „Sf. Maria" din Iași pentru Agerpres.

Acum, părinții care au nevoie de ajutor pot apela cu încredere la personalul angajat în această secție, încă de la primele semne care indică faptul că micuții lor ar putea suferi de autism. Din păcate, foarte multe persoane aflate în această situație își primesc diagnosticul destul de târziu, când exercițiile de recuperare și tratamentele nu mai pot da randamentul maxim.

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Iași a fost înființat în anul 1970 și abia acum, după mai bine de 50 de ani, pacienții pot beneficia, în sfârșit, de îngrijire medicală în toate specialitățile. Pe lângă secția destinată persoanelor cu autism, s-au mai deschis și alte secții noi.

„Ca noutate, în spital va funcționa, pe lângă cele existente, și câte un compartiment pentru boli infecțioase (cu 15 paturi), genetică (3 paturi). Pentru monitorizare post-transplant hepatic a fost înființat un compartiment de Chirurgie hepato-bilo-pancreatică. Noul compartiment chirurgical de Oftalmologie, cu 5 paturi, va deveni funcțional începând cu data de 1 noiembrie, ceea ce reprezintă un pas important pentru unitatea pediatrică ieșeană având în vedere numărul mare de pacienți care se adresează spitalului. Medicii sunt pregătiți să preia și să intervină în cazul tumorilor oculare, patologiilor oculare ale nou-născutului și prematurului, precum și în cazul diverselor malformații oculare.”, a mai spus conducerea spitalului, potrivit sursei menționate anterior.

Mamă jucându-se pe covor cu fiul ei cu autism

Mai multe detalii despre autism

Autismul este o tulburare de neurodezvoltare care afectează modul de comunicare și relaționare. Potrivit statisticilor făcute publice de Autism and Developmental Disabilities Monitoring, 1 din 68 de copii este diagnosticat cu această tulburare, la nivel mondial.

În ultimii 30 de ani, numărul de cazuri de persoane cu spectru autist a crescut mai ales pentru că s-au dezvoltat și multiplicat metodele de evaluare și diagnosticare. În urmă cu opt decenii, când abia fusese descoperită această tulburare, se diagnostica foarte greu, fiindcă nu existau alte repere cu care să fie comparată.

Afecțiunea a fost descoperită în 1943 de Leo Kanner, un specialist în psihiatria pedriatică, care a observat că 11 dintre pacienții săi trăiau în lumea lor, ignorând tot ce se întâmpla în jur. Medicul psihiatru a văzut că acești copii nu vorbeau unii cu alții și se tulburau dacă apăreau schimbări în zona lor de confort.

Tot el a dat și numele acestei tulburări de neurodezvoltare, de la grecescul „autos” - sine pentru că pacienții lui păreau să se simtă cel mai bine când stăteau doar ei cu ei, departe de oricine altcineva.

La un an după descoperirea făcută de psihiatrul Leo Kanner, un alt specialist a făcut studii alături de echipa sa, care s-au întins pe 10 ani. Este vorba despre Hans Asperger, un doctor din Austria care, alături de colegii săi, a examinat sute de copii cu simptome asemănătoare.

Cercetările ulterioare au dovedit că autismul nu era deloc rar și se întâlnea la persoane de toate vârstele, având o gamă variată de manifestări.

Între timp, medicina a avansat enorm, iar acum diagnosticul se pune mult mai ușor. Când tulburarea este descoperită din timp, procesul de recuperare poate fi un real succes.

O fetiță de 2 ani din Suceava a fost salvată de la moarte într-un supermarket. S-a înecat cu mâncare și un medic aflat la cumpărături a intervenit la timp

Surse foto: FreepikFreepik

Surse articol: AgerpresObservatornewsAripialbastre

Articolul urmator
Moartea nu l-a mai ocolit de această dată. Sebastian, tânărul ucis la majoratul din Iași, învinsese nemilosul cancer
Moartea nu l-a mai ocolit de această dată. Sebastian, tânărul ucis la majoratul din Iași, învinsese nemilosul cancer
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.