România este în doliu! Părintele Simeon Zaharia de la Mănăstirea Sihăstria s-a stins din viață

Părintele Simeon Zaharia de la Mănăstirea Sihăstria s-a stins din viață pe 2 septembrie 2023, la vârsta de 95 de ani. El a fost, fără doar și poate, unul dintre cei mai iubiți duhovnici ai mănăstirii în cadrul căreia au slujit și părinții Ilie Cleopa și Paisie Olaru, ambii la fel de cunoscuți și de îndrăgiți.
Atât Biserica Ortodoxă Română, cât și creștinii ortodocși sunt în doliu după ce țara noastră a mai pierdut un om care alina sute sau poate chiar mii de suflete cu predicile sale. Oricine avea nevoie de îndrumare sau de un sfat putea să meargă la chilia sa din curtea Mănăstirii Sihăstria, căci el era disponibil oricând și nu refuza să stea de vorbă cu oamenii care îi cereau ajutorul.
Vestea morții sale a fost dată chiar de reprezentanții mănăstirii în dimineața zilei de 2 septembrie 2023, prin intermediul unui comunicat publicat pe Facebook. În același mesaj a fost anunțată și data și ora înmormântări, ca toți oamenii care l-au iubit să știe când își pot lua rămas bun de la el.
„În ziua de 2 septembrie 2023 a trecut la cele veșnice Ieroschimonahul Simeon Zaharia de la Mănăstirea Sihăstria. (...) Sfânta Liturghie din ziua înmormântării (marți, 5 septembrie 2023) va fi săvârșită la Mănăstirea Sihăstria de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, începând cu ora 7:30, iar slujba înmormântării va începe la ora 9:30.
Dumnezeu să-l odihnească cu drepții!”
Părintele Simeon Zaharia s-a născut pe16 martie 1928, în comuna Mogoșești, județul Iași. La vârsta de 26 de ani ani a intrat în Mănăstirea Sihăstria, unde a fost călugărit un an mai târziu, pe 5 iunie 1955. Atunci a primit numele de Serapion.
În intervalul 1954-1956 a urmat Școala Monahală, iar pe 16 mai 1956 a fost trimis la Mănăstirea Putna, împreună cu alți 14 părinți din Sihăstria și cu încă șapte din Mănăstirea Slatina, printre care și renumitul părinte Cleopa Ilie. Misiunea lor a fost să revigoreze viața monahală de acolo, obiectiv pe care l-au și atins.
Mai târziu, pe 8 iulie 1956, Părintele Simeon Zaharia a fost hirotonit diacon la Secuieni, lângă Roman, iar pe 22 iulie 1956 a fost hirotonit ieromonah la Catedrala Episcopală din Roman.
În anul 1977 a fost hirotesit protosinghel al Mănăstirii Putna, iar între iulie 1960 și iulie 1963 a stat ca muncitor la Sihăstria, ca urmare a decretului 410/1959, când mii de călugări au fost obligați să părăsească mănăstirile.
Între martie 1977 și octombrie 1992 a stat 7 ani la Schitul Prodromu și 8 ani la Schitul Lacu, ambele pe Sfântul Munte Athos. În luna octombrie 2000 a fost tuns în schima mare (ordin călugăresc) cu numele Simeon, de către Ieroschimonahul Dionisie Ignat de la Schitul Colciu, Muntele Athos.
În anul 2009 s-a retras la liniște la Schitul Înălțarea Sfintei Cruci – Poiana lui Ioan, dependent de Mănăstirea Sihăstria, iar în anul 2020 a revenit în Mănăstirea Sihăstria, acolo unde și-a trăit ultimii trei ani din viață. Crștinii care treceau des pragul mănăstirii îi vor simți lipsa, fiindcă de acum înainte nu mai pot asculta vorba sa blândă și sfaturile venite din suflet.
Cine este părintele Necula? Tot ce nu s-a spus până acum despre el



Surse foto: Facebook