Sfântul Ilie 2024: ce nu au voie credincioșii să facă în această zi sfântă

Sfântul Ilie 2024: ce nu au voie credincioșii să facă în această zi sfântă
Mariana Voinea
Vineri, 19.07.2024

Cunoscut în popor ca făcător de minuni, aducător de ploi și numai, există numeroase superstiții ce fac referire la Sfântul Ilie Tesviteanul.

Ce NU e bine să faci pe data de 20 iulie și ce tradiții mai pot fi respectate în această zi de mare sărbătoare?

Mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox pe data de 20 iulie, când este sărbătorită ridicarea la cer a Sfântului Ilie Tesviteanul, slujitor al Domnului, care a readus poporul lui Israel în ascultare și credință.

Sfântul Ilie este aducător de ploi

Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, aducătorul de ploi, care prin rugăciunea sa a salvat de la moarte poporul lui Israel după 3 ani și jumătate de secetă. Reprezentant al soarelui și focului, atestat prin numeroase superstiții, datini și tradiții, Sfântul Ilie, prorocul lui Dumnezeu, a fost luat cu trupul în carul de foc, potrivit tradițiilor creștine și evreiești.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanu a fost fiul lui Sovac, preot al legii vechi, ce locuia în cetatea Tesve din Galaad, Israel. Biserica prăznuiește ridicarea la cer a Sfântului Ilie, marcând ziua de 20 iulie în calendar cu roșu.

Se spune că Sfântul Ilie ar fi fost ispit de diavol să-și ucidă părinții, dar prin rugăciune, acesta a găsit puterea de a lupta împotriva ispitelor. Dumnezeu i-a ascultat rugămințile fierbinți și i-a dăruit un car tras de cai albi, făcându-l biruitor în fața celui rău.

Se mai vehiculează în popor faptul că tatăl Proorocului Ilie a văzut oameni îmbrăcați în veșminte albe care îl înveleau pe fiul lui în haine de foc și îi dădeau să mănânce flăcări. Iar preoții templului din Israel au interpretat această vedenie într-un mod inedit: ei susțin că Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică.

Tradiții de Sfântul Ilie

Conform tradițiilor și obiceiurilor la ortodocși, în ziua de 20 iulie, enoriașii trebuie să se abțină de la a face anumite activități care le-ar aduce ghinion pe viitor. Astfel, de Sfântul Ilie nu se lucrează, de teama grindinei, trăsnetelor și ploii. În această zi, apicultorii retează stupii, se duc faguri și mere la biserică spre binecuvântare și se împart de pomană.

icoana cu sf ilie in pestera pe munte

Conform tradiției și superstițiilor, dacă tună de Sfântul Ilie, merele și alunele vor fi viermănoase, iar dacă plouă, va ploua timp de 20 de zile încontinuu.

Oamenii de la sate obișnuiesc să poarte ramuri de salcie la brâu pentru a fi păziți de trăsnete în ziua Sfântului Ilie. Se spune că începând cu 20 iulie se pot mânca nuci și mere, iar cei care consumă merele mai devreme de Sfântul Ilie, vor atrage grindina asupra pomilor și vor pune în primejdie propriile recolte.

Merele, fructele Sfântului Ilie se duc la biserică pentru a fi sfințite, crezându-se că în acest mod vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.

Povestea Sfântului Vasile, pe care îl sărbătorim pe 1 ianuarie. A salvat mii de oameni săraci de la foamete

Ce nu trebuie să faci de Sfântul Ilie?

În unele regiuni din țară, de Sfântul Ilie oamenii se feresc să plece la drum pentru a nu fi loviți de fulgere. Fiind o divinitate solară și meteorologică, Sfântul Ilie provoacă trăsnete, tunete, ploi torențiale, dar și incendii, leagă și dezleagă ploile și hotărăște când și unde să bată grindina.

Plantele au puteri mari dacă sunt culese în ziua de Sfântul Ilie. În trecut, în dimineața acestei zile, se culegeau plantele de leac, mai ales busuiocul și ulterior erau puse la uscat în podurile caselor, sub streșine sau în cămări.

În ziua de 20 iulie nu se fac munci în gospodărie și nici pe câmp. În trecut, în ajunul acestei zile, fetele se duceau pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau și se tăvăleau goale prin cultură, apoi se îmbrăcau și se întorceau acasă. Dacă visau în acea noapte cânepă verde, aveau să se mărite cu flăcăi tineri și frumoși, iar dacă visau cânepă uscată, se spunea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

De Sfântul Ilie circulă tradiția în popor că diavolii se ascund în lemnul de carpen. Din această cauză este bine ca acest tip de lemn să nu fie folosit în gospodării chiar în această zi. Iar dacă afară este furtună, creștinii să nu deschidă ușile sau geamurile caselor ca să nuse ascundă vreun necurat ce fuge de furia Sfântului Ilie.

Sfântul Ştefan: tradiţii şi obiceiuri

Rugăciune către Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanu

În această zi creștinii, fie că ajung la biserică sau nu, este bine să rostească această rugăciune.

icoana sf ilie isi da binecuvantarea

„Preamărite și preaminunate proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu semnele și cu minunile tale, și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc; învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, în timpul schimbării Lui la față, acum sălășluind în locașurile raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane, și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate și cu atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne depărtăm din calea păcatului, îndrumâdu-ne spre tot lucrul bun; ca să ne întărească în lupta împotriva poftelor și a patimilor noastre, sădind în inimile noastre duhul smereniei, al blândeții, duhul iubirii de aproapele nostru, al bunătății, al răbdării, al înțelepciunii, al râvnei pentru cuvântul lui Dumnezeu și al izbăvirii aproapelui.

Nimicește prin rugăciunile tale, proorocule, năravurile cele rele ale lumii, ce întinează neamul creștinesc prin necinstirea credinței dreptslăvitoare, față de rânduielile Sfintei Biserici, a poruncilor Domnului, prin necinstirea părinților și a stăpânitorilor ce ne stăpânesc, aruncând astfel lumea în bezna necinstei, a desfrâului și a pierzaniei.

Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi.

Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune. Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta.

Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”

Peste de 140.000 de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ilie, cei mai mulți fiind bărbați. Prenumele masculine cele mai des întâlnite sunt Iliuță, Ilie sau Elias. Își pot sărbători onomastica în această zi și cei pe care îi cheamă Eliade, Elis, Ilia, Elie, Uiev, Ilieș și Lică.
Iar femeile pe care le cheamă Lia, Ilinca, Eliana, Elis, Iliana, Ilia, Ilincuța, Iliuța sau Lica își spun celebra ziua numelui pe 20 iulie.

Surse foto: facebook.comfacebook.comfacebook.com

Surse articol: gandul.ro, jurnalul.ro

Articolul urmator »
Cum arată actuala iubită a lui Ilie Bolojan, președintele interimar din România. A fost căsătorit cu Florentina Bolojan timp de 20 de ani
Cum arată actuala iubită a lui Ilie Bolojan, președintele interimar din România. A fost căsătorit cu Florentina Bolojan timp de 20 de ani
Ramona Jurubita | Miercuri, 12.02.2025
Incepe quiz
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe