Top european: Țările în care locuitorii se spală cel mai des. Locul surprinzător pe care e situată România

Top european: Țările în care locuitorii se spală cel mai des. Locul surprinzător pe care e situată România

Lorena Pintilie

Igiena zilnică este extrem de importantă. Ne ajută să eliminăm riscurile de îmbolnăvire și să pășim cu încredere în contexte sociale. Însă, cu toate acestea, unii experți declară că nu ar trebui să facem duș în fiecare zi. Chiar și așa, în mai multe țări din Europa, locuitorii nu concep ideea de a nu-și da un „refresh” zilnic printr-un duș rapid sau chiar o baie îndelungată în cadă. Vezi pe ce loc se regăsește țara noastră din acest punct de vedere.

Un studiu publicat de curând arată care sunt țările din Europa în care locuitorii se spală cel mai des, dar și care sunt statele unde oamenii neglijează igiena zilnică.

În clasamentul publicat la începutul lui 2023, pe primul loc se află Italia, unde, potrivit studiului, mai bine de 95% din populația participantă la eșantion susține că face duș zilnic, astfel că italienii ar putea fi considerați cei mai curați oameni din Europa. Pe locul doi în topul țărilor cu „cei mai curați oameni” ai Europei se află Portugalia, stat ai cărui locuitori afirmă că se spală zilnic în proporție de 94%.

O femeie și-a dat demisia pentru a se ocupa de părinții ei. Acum este fiică cu normă întreagă și are un salariu fix

Dacă primele două locuri au fost „câștigate” detașat de două state, pe locul trei se află cetățenii a cinci țări, printre care și România. Belgienii, turcii, danezii, bulgarii și românii au declarat în proporție de 74% că sunt foarte atenți la igienă și tind să aibă grijă de aceasta zilnic.

La mijlocul clasamentului se află Franța, cu un procent mai mic de 65% al oamenilor care fac duș zi de zi. Alături de francezi se află germanii, englezii și alte țări aflate în nordul continentului, care au declarat că nu sunt fanii băilor zilnice.

Potrivit specialiștilor care au creat studiul, locuitorii țărilor mai friguroase tind să se spele mai rar, în timp ce cetățenii statelor mai călduroase sunt obligați de temperatură să facă duș mai des. Aceste date au fost distribuite de mulți internauți și au generat o mulțime de comentarii pe rețelele de socializare. Concluzia? Acolo unde este mai cald, oamenii transpiră mai mult și simt nevoia să aibă o rutină a igienei mai riguroasă față de cei care locuiesc în țările nordice, de exemplu.

De ce specialiștii nu ne recomandă să facem duș zilnic

Un medic din Israel, pe nume Rachel Luzzati, a dezvăluit printr-o cercetare amplă că nu este sănătos să ne spălăm de mai mult de 2-3 ori pe săptămână. Doctorul a declarat că standardele igienice din Occident, cum ar fi dușul zilnic, sunt mai degrabă niște „recomandări sociale” și că nu țin aproape deloc de sugestiile medicilor în ceea ce privește igiena.

A fost născută în închisoare, dar a ajuns studentă la Harvard! Prin ce greutăți a putut trece până la vârsta de 18 ani

Aceasta a declarat într-un interviu că dușurile zilnice, mai ales atunci când sunt „combinate” cu utilizarea săpunului lichid sau a gelului de duș, sunt mai degrabă nocive decât benefice organismului. „Prin spălarea zilnică a pielii este perturbat echilibrul acido-bazic al țesuturilor pielii, care se usucă, iar în același timp este distrus stratul natural de grăsime, care protejează pielea de bacterii și micoze. Efectul cel mai dăunător îl are săpunul lichid, din cauza concentraţiei sporite de substanţe active”, a explicat medicul.

De asemenea, în urma înlăturării permanente a stratului superior al pielii, este perturbată zona care sintetizează vitamina D sub acţiunea razelor soarelui, ceea ce provoacă deficitul acesteia în întreg organismul”, a mai subliniat aceasta.

Astfel că, în opinia medicului Rachel Luzzati, pentru a-ți menține sănătatea intactă, dar și pentru a susține „normele” de igienă necesară, este mai mult decât suficient să faci duș de două, maxim trei ori pe săptămână. Când vine vorba de spălările zilnice, este recomandat să acționăm „local”, doar în zonele în care simțim că este absolută nevoie.

Ce părere ai despre acest studiu? Îl consideri relevant pentru experiența ta?

Surse foto: Freepik

Surse articol: PlayTech, Doctorul Zilei

Articolul urmator
Gabriela Firea trage un semnal de alarmă: „România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii care mor în accidente rutiere"
Gabriela Firea trage un semnal de alarmă: „România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii care mor în accidente rutiere"
Care e cel mai bun loc de agatat pentru tine?
Incepe quiz
Care e cel mai bun loc de agatat pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.