Un preot a anulat taxele la biserica în care slujește. „Acest fapt trebuie urmat de toți preoții din țară. Acolo unde este taxă, nu mai este har”

Un preot a anulat taxele la biserica în care slujește. „Acest fapt trebuie urmat de toți preoții din țară. Acolo unde este taxă, nu mai este har”

Anca Marcus

Un preot din satul Mihuleni, Republica Moldova, a decis să elimine toate taxele bisericești pentru enoriașii săi. Decizia a fost primită cu admirație de către întreaga sa comunitate. Află cum a reușit să transforme un simplu gest într-o lecție de generozitate și devotament!

Preotul Ioan Graur, slujitor al unei biserici din satul Mihuleni, raionul Șoldănești, a făcut ceva cu adevărat special pentru comunitatea sa!

Cu puțin timp după ce a preluat conducerea spirituală în parohie, în februarie 2022, a anunțat că renunță la toate taxele bisericești, încurajându-i și pe ceilalți preoți din țară să facă la fel. Deși nu știm exact de ce a făcut acest gest remarcabil, este clar că parohul Graur a vrut să ofere sprijin oamenilor săraci. 

„Acest fapt trebuie urmat de toți preoții din țară. Acolo unde este taxă, nu mai este har”, spune parohul Ioan Graur.

„Prin sudoarea frunții tale îți vei câștiga pâinea”

El a subliniat că nu se bazează pe slujbele bisericești pentru traiul de zi cu zi, ci are o mică afacere care îi acoperă nevoile, inclusiv îngrijirea familiei și întreținerea bisericii. Cu o inimă plină de devotament, a explicat că slujește din datorie spirituală față de Dumnezeu, nu pentru bani. 

Preotul Ioan Graur îmbrăcat de muncă, pe o scară, muncind

„Așa este scris și în Biblie, prin sudoarea frunții tale îți vei câștiga pâinea. Pentru mine, să săvârșesc slujbe este o datorie în fața Domnului, fără să fie vorba de bani sau de altceva. Eu sunt obligat, pentru că, mai apoi, voi răspunde pentru faptele mele.

Fiecare om are nevoile sale: care are copii de întreținut, care bătrâni, bolnavi, care nu are loc de muncă sau alte griji, eu nu pot să-mi permit să le spun plătiți-mi pentru asta sau asta. Eu încerc cu puterile mele să fac totul”, declară parohul Ioan.

La slujbele sale participă și oameni din alte localități

Preotul spune că cea mai mare bucurie este să vadă mulți oameni la slujbele sale. El mărturisește că nu doar locuitorii din sat participă, ci și mulți din raionul Șoldănești. Și ceea ce îl încântă cel mai mult este că aceștia vin cu inima deschisă, știind că nu li se impune nimic. 

Bisrica din satul Mihuleni, Republica Moldova, unde slujește părintele Ioan Graur

„Oamenii vin cu inima deschisă pentru că știu că nimeni nu le impune nimic. Cine vine pentru un eveniment mai special și vrea să lase o taxă anumită, o folosim pentru întreținerea bisericii.

În biserică la noi nu se făcuse reparație de 20 de ani, iar de când am venit la parohie, cu ajutorul prietenilor mei de peste hotare, cu forțele proprii și cu ajutorul enoriașilor, am reușit să reparăm și să aducem biserica într-o stare mai bună”, a adăugat părintele.

În final, această inițiativă demonstrează nu doar dorința de a oferi un loc de închinare primitor, ci și abilitatea preotului de a uni oamenii în susținerea bisericii locale. Iar pentru asta, noi îl felicităm!

Povestea preotului în salopetă de tâmplar. Când nu este la altar, face mobilă și muncește cot la cot cu oamenii din satul Ostrov

Surse foto: Facebook, Facebook, Facebook

Surse articol: FaxNews, Ciao, Capital

Articolul urmator
Doi tineri din Capitală s-au aruncat în fața autobuzului. Scenariile sunt similare, care este concluzia autorităților
Doi tineri din Capitală s-au aruncat în fața autobuzului. Scenariile sunt similare, care este concluzia autorităților
In ce tara ar trebui sa locuiesti?
Incepe quiz
In ce tara ar trebui sa locuiesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.