Un tânăr și-a încheiat socotelile cu viața pentru că nu a putut susține Bacalaureatul

Un tânăr și-a încheiat socotelile cu viața pentru că nu a putut susține Bacalaureatul

Ramona Jurubita

O femeie din județul Brăila și-a găsit fiul spânzurat în prima zi a Bacalaureatului. Băiatul avea doar 19 ani și abia terminase clasa a XII-a. Nu a lăsat însă niciun bilet de adio, iar apropiații pot doar să presupună care a fost motivul pentru care a ales să își încheie socotelile cu viața.

UPDATE 30 iunie 2023: Bogdan a plecat la cele sfinte și a lăsat un gol imens în sufletele părinților săi. Aceștia au rupt tăcerea și au ieșit în presă cu acuzații grave la adresa profesorului care le-a lăsat fiul corigent. 

"Puiul meu frumos şi cuminte… O depresie urâtă… I-am spus doamnei, îmi e frică că o să își facă rău. Că nu îl bagă în BAC dacă nu îi dovedește că va lua 6. (...) Îl duci până în clasa 12 şi pe urmă mi-l laşi repetent… cum să mi-l laşi repetent în clasa a 12-a?, a declarat mama îndurerată a băiatului pentru Observator News. 

Tânărul și-ar fi dorit să devină polițist, însă planurile i-au fost năruite din cauza corigenței la geografie, care nu i-a mai permis să susțină examenul maturității. Conform apropiaților, Bogdan era un băiat timid și retras, care și-a găsit alinarea în sport. "Omul ăsta, profesorul ăsta, nu are pedagogie. El era un copil închis în el, cuminte, trebuia să vorbească altfel cu el, să lucreze, să-l încurajeze", a mai spus o altă rudă de-a victimei. 

Cazul lui Bogdan a născut o revoltă pe grupurile de profesori din mediul online, care nu au putut rămâne indiferenți la acuzele aduse unui coleg de breaslă.

"Un elev de 19 ani s-a sinucis fiindcă nu a putut intra în BAC din cauza unei corigențe la Geografie. Acesta visa să devină polițist! Opinia publică deja atacă profesorul! E păcat de tinerețea lui, dar corigența nu reprezintă motivul acestui act necugetat. Dacă l-a făcut, a fost din cauza familiei, care nu s-a interesat de situația lui școlară, nu a luat legătura cu dirigintele și cu profesorul de geografie pentru remedierea situației la obiectul respectiv.

Lipsa de comunicare. Probabil că expresia "Dacă nu înveți, nu te bag în BAC" a fost spusă și de către domnul profesor, dar pe bună dreptate, când simți că tu nu contezi și că nu ești respectat, iei atitudine și arăți că lumea nu se învârte după cum vor elevii sau părinții care vin cu "haideți că e ultimul an, nu are rost să îi stricați viitorul".

"În multe astfel de cazuri, funcționează tactica, dar de data asta în acest caz nu a mers! Dumnezeu să îl ierte, dar nu aceasta este soluția, de fapt nefiind o soluție. Sinuciderea este un act complex, deliberat cu multiple cauze, sociale, financiare, afective și prea puțin din cauza unei corigențe! Depresia joacă cel mai important rol în cazul acestui tip de act. Cel mai important lucru pentru noi toți este ca atunci când suntem într-o situație neplăcută, indiferent de natura acesteia să căutam ajutor specializat. www.antisuicid.ro/contact/", a scris un dascăl în online.  

"Propun eliminarea corigențelor, situațiilor neîncheiate, repetenției, scăderii notei la purtare pentru absențe. De asemenea, notele să înceapă de la 5. Adică să nu se mai dea note sub 5, 6 în catalog. Pentru sportivi, să nu li se treacă nicio absență, să poată face școală la distanță, evaluarea să se facă doar dacă răspunde la telefon și spune că este bine. Este o tragedie ce s-a întâmplat, dar labilitatea băiatului trebuia observată de părinți în primul rând și de cei apropiați lui. De ce nu se omoară anual toți corigenții și repetenții?", a mai reacționat un alt profesor. 

------------

Bogdan era din satul Oprișenești, dar studia în orașul Ianca. De asemenea, era culturist de performanță și se mândrea cu titlul de campion național la juniori, obținut în anul 2020, la categoria 60 kilograme, la Campionatele Naționale de culturism și fitness.

„Am sperat că această veste să nu fie adevărată. Am fost dărâmat! De două luni nu a mai venit la sală… L-am avut la performanță. Un băiat cuminte și respectuos, dedicat sportului. Era un sportiv serios, cu un genetic foarte bun.”, a declarat antrenorul Daniel Dumitrescu, reprezentant al clubului de culturism din Ianca.

Din păcate, ziua de 26 iunie 2023 va rămâne cea mai urâtă amintire pentru familia lui Bogdan, după ce tânărul a ales să se sinucidă prin spânzurare, chiar în curtea casei. Mama, care l-a găsit fără suflare, atârnat de o grindă, este acum devastată și susține că acesta suferea de depresie, din cauza unei corigențe pe care o avea la geografie. Potrivit spuselor sale și ale apropiaților, băiatul își dorea enorm să poată susține Bacalaureatul, dar nu a avut acest drept, corigența respectivă fiindu-i piedică în drumul spre următoarea treaptă.

„Școala, școala… Dați-mi băiatul înapoi! Avea o depresie urâtă. Nu vorbea nici cu mine, că sunt mama lui. Puiul meu frumos și cuminte! (…) Totul de la o corigență la geografie. Și i-am spus doamnei (n.r. profesoarei): „Doamnă, îmi e frică că o să-și facă rău!”. Și așa a fost… I-am spus! Mi-a spus că nu-l bagă în BAC dacă nu-i dovedește că va lua 6.”, a mărturisit femeia pentru publicația De Brăila.

Unul dintre prietenii băiatului a vorbit despre situația complicată prin care trecea acesta la școală. Se pare că i-a fost greu să accepte presiunea societății și părerile celor care nu l-au considerat pregătit să se împartă între sport și învățătură.

„Oricum, nici în ultimul ceas n-a vrut să-l treacă. L-a trecut din clasa a IX-a și acum, în ultima fază, a ajuns la concluzia că nu poate să intre în Bac. Știu toți colegii din clasa, chiar dacă unii nu vor să o spună… Lui Bogdan i s-a tot zis că nu poate fi și mare culturist și elev de Bac. Chestiunea cu sportul… cum să vă spun… Dacă tot faci sport și ești cu mușchi, învață mai mult ca toți și… ori carte, ori antrenamente. E o mentalitate a unor profesori. Bogdan era un băiat de nota zece, cum rar vezi la 19 ani… respectuos, cizelat, disciplinat, cu un bun-simț prea exagerat.”, a explicat unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Bogdan pentru sursa menționată anterior.

Directorul liceului în care a studiat Bogdan a ținut să lămurească situația, justificând decizia profesoarei de geografie de a-l lăsa corigent la materia pe care o predă.

„Nu a luat notă de trecere la niciuna dintre simulări. Avea 1 la geografie pentru că a refuzat să scrie la testare și a dat foaia goală. Doamna profesoară nu avea nimic personal cu el sau cu oricare alt elev și a rămas corigent doar pentru că nu a învățat.”, a explicat Emil Ștefănuț Dragomir, directorul liceului din Ianca.

Din păcate, depresia este o problemă care ar trebui privită cu seriozitate, căci tot mai mulți tineri ajung să recurgă la gesturi necugetate din cauza efectelor devastatoare pe care le are această tulburare afectivă asupra minții lor. Cu aproximativ o săptămână înainte ca Bogdan să moară, un alt tânăr de 20 de ani din comuna Albeni, județul Gorj, a ales să facă același gest inexplicabil. Verișorul său l-a găsit spânzurat în spatele casei.

Viața lui Stephan Pelger și lupta cu depresia: „Sufăr de depresie de la 10 ani...”

Surse foto: Freepik 

Surse articol: CancanFanatikDebrailaObservatornews

Articolul urmator
A fost născută în închisoare, dar a ajuns studentă la Harvard! Prin ce greutăți a putut trece până la vârsta de 18 ani
A fost născută în închisoare, dar a ajuns studentă la Harvard! Prin ce greutăți a putut trece până la vârsta de 18 ani
Cât iei la Bacalaureat?
Incepe quiz
Cât iei la Bacalaureat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.