Acestea sunt principalele simptome ale depresiei

Acestea sunt principalele simptome ale depresiei
Redactor Alexa Galgau
Marţi, 19.04.2016

Cuprins

Depresia este o afectiune inca prea putin inteleasa de oamenii de stiinta, fiind in continuare stigmatizata sau tratata ca si cum nu ar fi atat de periculoasa. Insa adevarul este ca depresia ar trebui tratata cu aceeasi seriozitate precum orice alta boala, mai ales pentru ca poate sa duca la finaluri tragice si vieti distruse. Un om depresiv va primi multe sfaturi de tipul „Lasa ca trece” sau „Incearca sa vezi partea plina a paharului”, insa lucrurile nu sunt nici pe departe atat de simple.

Afla care sunt principalele simptome ale depresiei

Simptome depresie: cum recunosti aceasta boala vicleana

Desi cei mai multi oameni cred ca depresia se manifesta in principal printr-o stare de tristete profunda, problema este mult mai complicata de atat. Este adevarat ca multe persoane se simt triste sau, mai degraba, resimt o lipsa de bucurie fata de lucrurile care inainte le placeau. Insa, de multe ori, depresia este o stare de amorteala emotionala care te impiedica sa mai functionezi corect in societate. Multi oameni depresivi nu simt tristete. Ei nu simt nimic. De aceea, le lipseste motivatia de a mai face ceva. Daca situatia ajunge sa evolueze, depresia netratata poate sa duca chiar si la suicid.

Iata care sunt principalele simptome ale depresiei:

1. Lipsa de speranta si incapacitatea de a privi situatia obiectiv. Oamenii depresivi nu au motivatie si speranta, asa ca nu mai depun nici cel mai mic efort pentru a schimba ceva in viata lor. De multe ori, se creeaza un cerc vicios, pentru ca oamenii ajung sa ii acuze sau sa ii respinga din cauza ca sunt priviti ca niste fiinte slabe, izolandu-i si adancindu-i astfel si mai mult in depresie.

2. Stima de sine foarte scazuta. O persoana obisnuita are momente in care nu are foarte multa incredere in ea, insa o persoana depresiva nu se simte niciodata in stare de nimic. Are o viziune complet distorsionata asupra sa si este convinsa ca toata lumea o vede astfel.

3. Preponderanta emotiilor negative sau lipsa emotiilor. Din punct de vedere emotional, fiecare om este diferit, asa ca si depresia se manifesta altfel. Multe cazuri de depresie constau in apatie si indiferenta totala fata de orice. Insa sunt si multe cazuri de persoane care se simt triste sau neputincioace, iar aceste sentimente pot fi acompaniate de furie sau iritabilitate crescuta si intoleranta.

4. Absenta placerii. Indiferent de activitatea pe care o au, chit ca in trecut era ceva care le facea o deosebita placere, persoanele depresive nu mai pot simti bucurie din absolut nimic. De aceea, cei mai multi nu au pofta de mancare, nu ies din casa si devin dezinteresati in legatura cu relatiile si viata sexuala.

5. Senzatia permanenta de anxietate si ingrijorarea excesiva. Nu putine sunt cazurile in care depresia este asociata cu aparitia tulburarilor de anxietate. O persoana depresiva s-ar putea ingrijora din absolut orice, chiar daca este irational sa faca acest lucru.

6. Inchiderea in sine. Exista multe motive din cauza carora depresia ii face pe oameni sa se inchida in ei. In primul rand, ea este in continuare privita gresit si de multe ori pacientii se simt rusinati de problema lor, fiindu-le teama ca ceilalti i-ar putea trata ca pe niste nebuni. Apoi, pe masura ce problema se agraveaza, pacientii isi pierd inclusiv dorinta de a-si reveni la cum erau in trecut, ceea ce inseamna ca nu vor mai cere ajutor. Dezinteresul fata de socializare si relatii ii va face sa se izoleze tot mai mult si sa nu mai iasa aproape deloc din carapacea lor. 

Exista si cateva simptome fizice ale depresiei:

- miscari lente si vorbire ingreunata;

- schimbari in ceea ce priveste apetitul si scaderea in greutate;

- constipatie;

- dureri inexplicabile in corp;

- scaderea libidioului si a energiei;

- tulburari ale ciclului menstrual;

- tulburari de somn.

Daca ai remarcat la tine sau la altcineva aceste simptome ale depresiei, trebuie sa stii ca problema nu se poate rezolva de la sine, ci necesita tratament specializat, iar persoana in cauza are sanse mari sa isi revina si sa aiba o viata normala! 

Vezi si
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 19.04.2016
Articolul urmator »
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Luni, 12.02.2024
Incepe quiz
Ce șanse sunt să te căsătorești cu bărbatul cu care ești acum?
Ce șanse sunt să te căsătorești cu bărbatul cu care ești acum?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (13)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Sindromul Skeeter: cauze, simptome și remedii
Raluca Margean | Duminică, 29.09.2024
Alergie la antibiotic: cauze și simptome
Raluca Margean | Marţi, 06.02.2024

Ne găsești pe