Vă mai aduceți aminte de Sorina, fetița din Baia de Aramă? Adopția ei a împărțit România în două, dar a ajuns acolo unde i-a fost dat, în ciudat piedicilor constante

Vă mai aduceți aminte de Sorina, fetița din Baia de Aramă? Adopția ei a împărțit România în două, dar a ajuns acolo unde i-a fost dat, în ciudat piedicilor constante

Ramona Jurubita

Sigur toți românii își amintesc de Sorina, fetița din Baia de Aramă care a trecut prin chinuri grele înainte de a fi adoptată de o familie iubitoare. Vrei să știi ce mai face astăzi și dacă s-a adoptat noului stil de viață? Trebuie să recunoaștem că traiul peste hotare este complet diferit de cel din țara noastră, așa că micuța a avut nevoie de timp pentru a se integra într-o lume nouă.

Peste 100 de familii au încercat să o adopte pe Sorina (12 ani), însă procesele de adopție nu s-au finalizat niciodată. În cele din urmă, aceasta a ajuns în 2019 în New York, în grija unui cuplu de români, care a luptat pentru a-i oferi educația, grija și iubirea de care avea nevoie. Ramona și George Săcărin au luat-o pe copilă în America și au ajutat-o să se integreze în familia lor, încurajând-o să se joace și cu ceilalți doi frați, Ava (12 ani) și Adam (5 ani).

Fata este complet schimbată, la patru ani de la momentul în care a pășit pentru prima oară în casa celor doi soți care au decis să o adopte, în ciuda greutăților întâmpinate pe parcurs.

Sorina când era încă în România, alături de asistenta maternală și soțul acesteia
Sorina când era încă în România, alături de asistenta maternală și soțul acesteia

Unul dintre cele mai controversate procese de adopție din România

În 2019, nu a existat zi în care acest subiect să nu apară în presă. Asistenta maternală care a îngrijit-o pe Sorina (Mariana Șărămăt) era în stare de orice pentru a-i convinge pe părinții adoptivi să renunțe la demersurile inițiate, în vederea finalizării procesului de adopție. Oameni din toate colțurile țării și chiar și din străinătate și-au dat cu părerea în legătură cu această situație controversată și, evident, s-au împărțit în două tabere. Unii sperau ca, într-o bună zi, soții Săcărin să reușească să o ia pe copilă în America, în timp ce alții încurajau comportamentul asistentei maternale care o crescuse pe Sorina o vreme în Baia de Aramă.

Este de necrezut, dar Mariana Șărămăt se folosea de tot felul de mijloace pentru a o manipula pe copilă, în speranța că aceasta va refuza să plece departe de țară cu părinții săi legali, care au reușit să obțină în instanță custodia ei.

Dar familia Șămărăt a susținut că decizia judecătorească nu este valabilă și a sechestrat-o pe fetiță, încercând să o țină cât mai multă vreme departe de familia Săcărin.

După discuții lungi și deschise cu fetița, mama ei adoptivă a descoperit adevăruri dureroase despre chinurile pe care aceasta le-a îndurat la Baia de Aramă.

„Sorina avea o frică de autorități. În permanență, la Baia de Aramă, era învățată să aibă un anumit comportament față de angajații de la DGASPC, care erau cei ce urmau să „o ia”.

Ne-a povestit frecvent cum, spre exemplu, asistenta maternală o învățase să toarne o cafea în capul doamnei psiholog; dar fata nu a făcut niciodată așa pentru că – zice ea – 'doamna aia chiar era drăguță'.

Sorina a primit nenumărate corecții fizice cât a stat în familia de plasament. Ne-a povestit despre bătăi cu cureaua pe pielea goală, despre bătăi cu urzica și închisul într-o cameră.

Tot ea ne-a povestit că familia fostei asistentei maternale o învăța ca, în cazul în care chiar ajunge la noi în America, să ne dea foc la casă și să fugă, să-i sune pe ei. A depășit toate astea, a înțeles că nimeni nu o va mai bate niciodată. Acum se bucură de o relație de familie stabilă, bazată pe încredere și iubire necondiționată.”, a mărturisit Ramona Săcărin, mama ei adoptivă.

Sorina cântând la pian, zâmbitoare, îmbrăcată într-un hanorac roz.
Sorina, la un an după adopție

O asistentă a adoptat o fetiță bolnavă care a fost abandonată în spital și o copleșește, constant, cu dragostea-i maternă

Prezentul luminos a făcut-o pe Sorina să iasă din întunericul trecutului

Din fericire, greul a trecut, căci la patru ani de la acele clipe de coșmar, Sorina este foarte bine. S-a integrat perfect în familia adoptivă, pentru că părinții și frații i-au oferit confortul emoțional de care avea atât de mare nevoie. Iată ce a mai dezvăluit mama ei, într-un interviu acordat pentru Newsweek, despre procesul de evoluție prin care trece de când s-a mutat la New York alături de ei:

„Sorina a devenit imediat o parte din familie. S-a adaptat imediat la noua ei viață, unde a înțeles cât de important este să ai încredere în tine, să îți propui să realizezi ceva și să faci tot ce poți pentru a îndeplini ce ți-ai propus. Este fericită și înflorește văzând cu ochii.”

De când crește alături de ei, a învățat foarte multe lucruri la care în familia asistenților maternali nici nu visa. Acum știe să înoate, să cânte la mai multe instrumente, să meargă pe bicicletă și chiar stăpânește limba engleză.

Cei doi frați, Ava și Adam, au vârste apropiate, așa că pot învăța împreună și se pot juca în voie, fără să întâmpine bariere legate de nivelul de înțelegere. Se pare că toți cei trei copii cresc în armonie în familia Săcărin și că au toate condițiile de care orice minor are nevoie pentru a se dezvolta frumos.

Sorina zâmbitoare în bucătăria din casa familiei care a adoptat-o în SUA
Sorina în prezent, în casa familiei Săcărin din SUA 

„Sorina se înțelege bine cu fratele și sora ei. Ava o ajută mult cu pianul și vioara, o ajută când are nevoie pentru școală, merg împreună cu bicicletele și la piscină și încearcă amândouă să mă convingă să mai adoptăm încă o pisică, un iepure... noi având deja doi câini și trei pisici.

Sorina și Adam au o relație extrem de specială și se ajută unul pe altul, când cu engleza, când cu româna. Toți trei copiii sunt foarte apropiați și se iubesc mult unul pe altul.”, a mai spus Ramona Săcărin pentru aceeași sursă.

Deși a părăsit România în 2019, familia asistentei maternale nu a uitat-o, iar soțul acesteia, Vasile Șărămăt, publică des imagini cu ea în mediul online. Pe contul său de Facebook sunt o mulțime de fotografii de când Sorina era mică și era în grija lor, dar și poze recente, cu ea la 12 ani.

Sorina Săcărin zâmbitoare, cu ghiozdanul în spate, așezată pe un fotoliu de masaj
Sorina în prezent

Din păcate, nu toți copiii fără părinți au norocul pe care l-a avut Sorina. Ea nu a primit o șansă, ci peste 100, dar soarta a dus-o fix acolo unde îi era locul. Poate a pierdut primele trenuri, dar a ajuns să călătorească acum la clasa I, alături de o familie care îi oferă tot ce este mai bun.

Au crezut că au adoptat o orfană de 6 ani. De fapt, aveau de-a face cu o femeie adultă cu nanism care a încercat să-i escrocheze

Surse foto: FacebookFacebookYoutubeFacebookFacebook

Surse articol: NewsweekFanatikA1

Articolul urmator
Caz ireal de neglijență! O fetiță din sectorul 6 a fost lăsată să zacă inconștientă timp de mai multe ore la grădiniță
Caz ireal de neglijență! O fetiță din sectorul 6 a fost lăsată să zacă inconștientă timp de mai multe ore la grădiniță
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.