Grupa de sânge de aur: grupa pe care o avea și Sorina. Vezi de ce este atât de rară!

Grupa de sânge de aur: grupa pe care o avea și Sorina. Vezi de ce este atât de rară!

Redactor Raluca Margean

Celulele roşii, numite și hematii, au rolul de a transporta oxigenul către organe și de a elimina dioxidul de carbon din corpul uman. Pe suprafaţa hematiilor se regăsesc peste 340 de antigeni – molecule capabile să stimuleze producţia de anticorpi. Prezenţa sau absenţa anumitor antigeni stabileşte grupa de sânge a unei persoane: de exemplu, grupa de sânge de tip A are doar antigeni de tip A, tipul B - doar B, tipul AB le conține pe ambele, iar 0 - pe niciunul.

Totodată, celulele roșii din sânge mai au un antigen numit proteina RhD. Când aceasta este prezentă, se spune că un tip de sânge are RH pozitiv (+), iar când este absentă, are RH negativ (-). Combinând antigenii A, B, 0 și RH, rezultă cele 8 grupe de sânge pe care le cunoaștem astăzi: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, 0+ și 0-.

grupa de sânge de aur-8 grupe de sânge

Cunoașterea grupei de sânge este foarte importantă, mai ales în cazul transfuziilor de sânge. Dacă o persoană cu o anumită grupă de sânge primește o transfuzie cu sânge dintr-o altă grupă, sistemul imunitar nu va recunoaște noua substanță ca fiind bună și nu o va accepta. Organismul va considera că este atacat și va reacționa în consecință, distrugând inamicul. În aceste cazuri, transfuzia de sânge poate îmbolnăvi pacientul sau poate fi chiar fatală acestuia. La fel se întâmplă și în cazul transfuziei de sânge cu aceeași grupă, dar cu RH diferit.  

Persoanele cu grupa de sânge 0- sunt considerate donatori universali. Pentru că celulelor roșii din această grupă de sânge le lipsesc antigenii A, B și RH, sistemul imunitar nu le poate recunoaște ca fiind străine și, în consecință, nu le atacă.

Care este grupa de sânge de aur și de ce este atât de prețioasă

Până de curând se cunoșteau doar aceste două tipuri de RH: pozitiv și negativ. Însă, în 1961, doctorii au descoperit un nou tip de RH, și anume RH-ul nul. Grupei de sânge cu RH nul îi lipsesc toți cei 61 de antigeni. Această grupă este extrem de rară, doar 43 de persoane de pe planetă având această grupă de sânge. De aceea ea este considerată „grupa de sânge de aur”.

Sângele de aur este foarte important pentru medicină, pentru că este considerat universal compatibil cu toate grupele care au particularităţi deosebite ale Rh-ului negativ. În aceste condiții, potenţialul său de a salva vieţi este enorm.

grupa de sânge de aur-donare

Dacă sângele de aur este atât de prețios, să trăiești cu el este mai dificil. De exemplu, atunci când o persoană cu RH nul are nevoie de o transfuzie, aceasta poate fi făcută doar cu sânge identic, adică doar de la cei 43 de oameni cu RH nul care se află în colțuri diferite ale planetei. Transportul de sânge dintr-o țară într-alta este extrem de dificil, așadar donarea de sânge este recomandată de specialiști. Este important ca persoanele care au RH nul să doneze sânge pentru propria nevoie, dar și pentru ceilalți.

Sorina, fetița adoptată de soții Săcărin, ar putea avea această grupă de sânge

Conform unor declarații neoficiale, și la noi în țară ar exista o persoană cu această grupă de sânge de aur. Este vorba despre Sorina, fetița de 8 ani din Baia de Aramă care a fost crescută de o asistentă maternală din Mehedinți și adoptată de soţii Săcărin, din Statele Unite ale Americii. În luna iunie a acestui an, Sorina a fost luată cu mascații din casa asistentei maternale pentru a fi încredințată familiei din SUA care a adoptat-o.

Cazul a fost extrem de mediatizat în presă, creându-se tot felul de conspirații care au isterizat România. Dintre acestea, teoria cu cel mai puternic impact emoțional a fost aceea că Sorina este posesoarea grupei de sânge cu RH nul și a fost adoptată tocmai datorită acestui lucru. Informațiile cu privire la grupa Sorinei de sânge nu sunt însă confirmate în mod oficial și rămân doar la stadiul de presupuneri.  

Mistere încă nedezlegate despre sânge

grupa de sânge de aur-celule roșii

Cercetătorii mai au multe lucruri de aflat despre sânge, iar în lipsa unor concluzii clare, științifice, multe mituri și legende încă mai persistă în conștiința umană. Iată câteva dintre întrebările care au rămas deocamdată fără răspuns!

1. Grupa de sânge îți stabilește personalitatea?

Există o teorie care susține că personalitatea unei persoane depinde de grupa sa de sânge. Conform acestei teorii, persoanele care au grupa de sânge de tip A sunt amabile și pretențioase, iar cele care au grupa de sânge de tip B sunt optimiste și independente.

Un studiu realizat în 2003 pe un eșantion de 180 de bărbați și 180 de femei a demonstrat însă că nu există nicio legătură între grupa de sânge și personalitate.

2. Dieta alimentară, aleasă în funcție de grupa de sânge pe care o ai?

Există diverse teorii care susțin că dieta ar trebui să fie diferită, în funcție de grupa de sânge a persoanei. De exemplu, o teorie spune că persoanele care au grupa de sânge de tip A ar trebui să aibă o dietă fără carne, bazată pe cereale integrale, leguminoase, fructe și legume, iar cele care au grupa de tip B ar trebui să mănânce legume verzi, anumite tipuri de carne și lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Cu toate acestea, un studiu al Universității din Toronto realizat pe un eșantion de peste 1.400 de persoane nu a găsit nicio evidență care să susțină astfel de teorii.

3. Este vreo legătură între grupa de sânge și riscul de a dezvolta anumite boli?

Există dovezi care sugerează că diferite tipuri de sânge pot crește riscul anumitor boli. De exemplu, o cercetare a sugerat că persoanele care au grupa de sânge 0 ar putea prezenta un risc mai mic de a suferi un accident vascular sau un infarct, pe când persoanele care au grupa de sânge de tip AB sunt mai predispuse la apariția acestor probleme de sănătate. În schimb, persoanele care au grupa de sânge de tip 0 ar fi mai expuse riscului de a dezvolta ulcer peptic și cancer de piele. Cu toate acestea, dovezile în acest sens sunt neconcludente. Factori precum regimul alimentar, stilul de viață și mișcarea influențează sănătatea unei persoane într-o măsură mai mare decât tipul de sânge.

4. Au și animalele o grupă de sânge similară cu cea a oamenilor?

Animalele au și ele o grupă de sânge, însă în mod sigur nu este aceeași cu cea a oamenilor. De exemplu, s-a descoperit faptul că pisicile au antigeni A și B, însă nu sunt aceiași precum antigenii găsiți în sângele uman.

Cu toate acestea, oamenii de știință încearcă să producă sânge sintetic, compatibil cu cel uman, pornind de la sângele de porc. Dacă vor reuși acest lucru, se va regla lipsa acută de sânge la nivel mondial și se va găsi mai ușor sânge pentru persoanele care au o grupă rară de sânge. În acest caz, „sângele de aur” nu va mai fi atât de rar, dar va fi mai ușor să trăiești cu această grupă de sânge.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Stiluri de atașament: ce sunt și de ce este important să le recunoști
Ce misiune vei avea dupa moarte?
Incepe quiz
Ce misiune vei avea dupa moarte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.