Veste mare pentru cuplurile din România! Se pot ține de acum nunțile în post

Veste mare pentru cuplurile din România! Se pot ține de acum nunțile în post

Ramona Jurubita

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a decis că îndrăgostiții își pot unii destinele în fața lui Dumnezeu și în timpul zilelor de post. Au fost anulate multe nunți din cauza pandemiei, așa că foarte mulți parteneri au fost nevoiți să aleagă o altă dată pentru marele eveniment.

Din păcate, unii aveau deja contracte semnate cu prestatorii de servicii, iar singura soluție a fost să se muleze după disponibilitatea tuturor persoanelor de care ar trebui să depindă organizarea ca la carte a nunții lor. 

Miri surprinși în biserică după slujba de cununie.

Biserica Ortodoxă a înțeles cât de greu le-ar fi tinerilor să piardă banii de avans și să investească din nou de la zero în tot ce înseamnă închirierea unei săli, a decorului, angajarea unor fotografi profesioniști, a unor muzicanți pe gustul tuturor etc. Astfel, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a hotărât să sprijine mirii din Iași, dându-și acordul pentru căsătoriile care au loc în post. 

Există însă o condiție pe care trebuie să o îndeplinească viitorii soți: să obțină o dispensă de la Mitropolie.

„Măsura a fost dispusă din cauza pandemiei. Multe nunți s-au amânat astfel încât anul acesta sunt decalate toate, iar disponibilitatea la săli, localuri, este limitată. Deci doar anul acesta există această înțelegere, una motivată de pandemie. Nu este vorba de vreun precedent. Cei care au amânat nunțile în ultimii ani, pe anul acesta rezolvă situația. Este greu de crezut că la anul, tot în post, vor solicita o dispensă. Și acum vor trebui să vină cu argumente, să aducă contractul de la sala de nunți etc. Pe anul acesta avem deja cereri.”, a spus Lucian Apopei, directorul de comunicare de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, potrivit BZI.

Organizatorii de evenimente, șefii de săli și ceilalți oameni care oferă servicii contra cost la astfel de evenimente s-au bucurat la fel de tare ca nuntașii, pentru că nu vor rămâne fără veniturile promise prin contractele deja semnate. Chiar dacă ar fi rămas cu avansul primit, suma totală este incomparabil mai mare. Așadar, decizia bisericii este în favoarea tuturor.

„Se fac nunți vinerea, când e post. Sunt nunți care au fost reprogramate, de acum 2-3 ani, și mirii nu vor să piardă avansul. Fac o dispensă la preot, duc contractul vechi, dovezi, contractele cu formația, fotografi etc. Vă dați seama că nu vor să piardă banii dați ca avans, câteva mii de lei. Evenimentele se organizează cu program normal, cu câteva meniuri speciale. Sunt persoane care vin la nuntă, dar pentru că postesc până la 12 noaptea mănâncă după aceea mâncare ca toți ceilalți invitați. Am înțeles că vor să păstreze acest obicei creștin ortodox. Noi avem nunți în această vară însă pentru cele din toamnă încă sunt discuții. Mirii se tem să nu se întoarcă pandemia și de aceea nu vor să mai programeze nunțile pentru luna octombrie 2022. De exemplu, anul trecut, în ultimul weekend din octombrie, mirii care și-au luat concediu și au pierdut și locurile de muncă, nu au mai făcut nunțile pentru că a venit pandemia și s-a închis tot. Nu mai sunt nunți cu sute de invitați și oamenii sunt precauți.”, susține Raluca Băluță, manager restaurant Bizantiq.

O invitație la o petrecere care are loc vineri chiar nu este de refuzat, fiindcă nimic nu va fi diferit! Totul se va desfășura în limitele normale și toți invitații se pot bucura de același meniu, doar că îl pot mânca mai târziu sau orele de servire pot fi decalate.

Vă dați seama că toată lumea vrea să facă nunțile vara, chiar și în cele două posturi mari. Anul acesta avem nunți și în post și lumea ia dispensă ca să poată face evenimentul.”, susține Andrei Rusu, manager Elysium Iași.

Nu există un punct de vedere oficial din care să înțelegem dacă toată țara va beneficia de această aprobare, însă mirii se pot interesa la Mitropolia zonei din care aparțin. Cert este că în anul 2022 vor avea loc foarte multe nunți și botezuri, având în vedere că în 2020 și 2021 petrecerile au fost anulate. În mod normal, nu ar fi fost permise în cele patru mari posturi ale anului: Postul Paștelui, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului și cel al Crăciunului. De asemenea, dacă nu ar fi dost vorba de o situație excepțională, nu ar fi fost oficiate căsătoriile nici în zilele de miercuri și vineri.

Citește și: Cât mai costă o nuntă în România?

Surse foto: iStock

Surse articol: BziObservatornewsStiriromania

Articolul urmator
Primul spital din România care a înființat o secție pentru persoanele cu autism se află în Iași
Primul spital din România care a înființat o secție pentru persoanele cu autism se află în Iași
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.