10 lucruri interesante despre circuitul apei în natură

10 lucruri interesante despre circuitul apei în natură

Redactor Andreea Baluteanu

Suntem fascinate de natură și de tot ce presupune desfășurarea vieții pe pământ, acolo unde mici miracole se întâmplă în fiecare zi. E uimitor cum Terra oferă toate condițiile necesare susținerii vieții și cum de multe ori nici nu le luăm în considerare, considerându-le de la sine înțelese.

Azi vrem însă să ne minunăm în fața unui proces cu totul extraordinar, circuitul apei în natură, unul dintre cei mai importanți factori care au permis apariția vieții pe pământ. Descoperă la ce ne referim în rândurile de mai jos!

Ce trebuie să știi despre circuitul apei în natură

Circuitul apei în natură, proces numit și ciclul hidrologic sau ciclul apei, reprezintă trecerea continuă a apei în hidrosfera Pământului, curs în care apa își schimbă starea de agregare sub formă solidă, lichidă sau gazoasă.

circuitul apei în natură

Schema clasică a acestui circuit este următoarea: apa cade pe pământ sub formă de precipitații, e absorbită în subteran sau de întinderile mari de apă, precum râuri, lacuri, mări sau oceane. Soarele determină evaporarea apei de la suprafață, prin încălzire, iar aceasta ajunge în atmosferă sub formă de vapori. Atunci când ia contact cu temperaturi scăzute, vaporii se condensează în nori, ce formează din nou precipitațiile, încheind circuitul apei în natură.

Iată cele mai interesante lucruri pe care trebuie să le știi despre acest fenomen!

Apa este o resursă ce nu poate fi creată de om. Făcând parte din viața noastră, uităm de cele mai multe ori să apreciem cât de miraculos este acest lichid. Cu toată tehnologia revoluționară, apa nu a fost încă creată în laborator.

Soarele reprezintă forța care pune în mișcare circuitul apei în natură. Și gravitația are rolul ei, dar razele sunt cele care determină evaporarea apei și, deci, transformarea sa în vapori, apoi în nori și din nou în lichid, prin precipitații.

Procesele prin care apa se mută dintr-un spațiu în altul și dintr-o formă în alta, în circuitul său, sunt reprezentate de evaporare, precipitații, transpirație (nu doar în cazul omului, ci și al frunzelor), condensare.

Aproximativ 70% din suprafața Pământului e acoperită de ape, dar numai 3% din aceste rezerve este reprezentat de apă proaspătă, potabilă. Dacă îți plac procentele, află că și 70% din corpul nostru este format din apă. În ceea ce privește distribuția apei potabile, 30% se regăsește deasupra solului, în surse de apă, în timp de 68,7% aparține ghețarilor.

Nu e de mirare că 780 de milioane de oameni nu au acces la o sursă de apă curată, iar 3,4 milioane mor anual din această cauză. De partea cealaltă, în statele civilizate, consumul excesiv de apă reprezintă o problemă îngrijorătoare. Numai în America, un adult sănătos consumă circa 300-400 de litri de apă, cea mai comună sursă de risipă fiind apa trasă la toaletă.

Apa care ajunge în subteran este stocată în acvifere, formațiuni geologice alcătuite din straturi de roci suficient de poroase pentru a păstra apa, dar și permeabile, ceea ce permite libera ei circulație.

Apa din rezervele aflate la suprafața sau în interiorul Pământului poate rămâne în aceeași formă timp de mii de ani, înainte de a fi parte a unui circuit. Este motivul pentru care cele mai vechi rezerve poartă numele de apă fosilă.

munți și nori

Grație acestui proces continuu de mutare a apei în diverse forme și spații, este posibil ca azi să bem din apa din care au băut și dinozaurii, cu mult timp înaintea noastră.

E mai multă apă proaspătă în atmosferă decât în toate râurile de pe Pământ combinate. Sub formă de vapori, aceasta se va întoarce însă la un moment dat prin precipitații.

Viața nu ar putea exista fără acest circuit al apei. Atunci când analizează potențialul altor planete de a găzdui viață, oamenii de știință caută întâi potențialele rezerve de apă. Apa e vitală supraviețuirii oamenilor, animalelor, dar și ecosistemelor.

Sperăm că ai descoperit multe lucruri folositoare despre circuitul apei în natură. Suntem foarte curioase: tu știai aceste informații?

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce să pui sub pernă când dormi ca să te îmbogățești
Ce să pui sub pernă când dormi ca să te îmbogățești
Care este adevărata natură a spiritului tău?
Incepe quiz
Care este adevărata natură a spiritului tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.