10 lucruri pe care nu le știai despre pisica ta

10 lucruri pe care nu le știai despre pisica ta

Sorina Corneanu

Pisicile au reușit să ne cucerească pentru că dețin fără cusur arta manipulării sub masca naivității și neajutorării. Se spune chiar că, asemeni unei femei, unei pisici nu-i poți refuza nimic, pentru că știe exact cum să obțină orice, fără ca măcar să ceară! Despre pisici știm deja câteva lucruri, am spune noi, esențiale: întotdeauna cad în picioare, nu doar la propriu, dorm cel puțin 16 ore pe zi și torc atunci când sunt fericite. Doar că pisica încearcă să îți spună mai mult decât atât și nu de puține ori caută un limbaj comun prin care să îți transmită mesaje importante despre ea.

Vrei un ghid secret care să îți decodeze limbajul și comportamentul pisicii? Iată câteva dintre lucrurile pe care nu le știai despre pisici!

10 lucruri interesante despre pisici

1. Pisica urăște să fie fotografiată. Chiar dacă dragostea pentru pisica ta te împinge să o fotografiezi și să o faci celebră pe conturile de socializare, află că ea nu vede absolut deloc gestul ca fiind unul legat de bune intenții. Lumina aparatului o deranjează și, mai mult decât atât, strălucirea aparatului, în momentul fotografierii, produce tapetum lucidum, un strat de celule ultrareflexive care diminuează capacitatea de a mai vedea bine la lumină ulterior.

2. Dacă pisica ta își afișează triumfătoare burtica, să nu crezi că vrea neapărat să o mângâi. De cele mai multe ori, acest gest reprezintă o invitație la luptă. E bine să știi asta în caz ca nu ești pregătită să fii zgâriată și să duci o luptă ca de la egal la egal...   

3. Poate tu îți dorești să ai o pisică îngrijită, curată și care să primească și câte o pulverizare din parfumul preferat. Multe persoane fac asta, din păcate, iar pisicii nu îi face deloc plăcere. Ea este perfect capabilă să se îngrijească singură, să își păstreze blănița curată - și poți fi sigură că nu va mirosi. Mai mult decât atât, parfumul, dacă nu este unul special pentru pisici, îi va afecta pielea și, atunci cand instinctiv se va linge, e foarte posibil să se și intoxice cu substanțele care i se lipesc de limbă. Pisica se naște cu uneltele esențiale de îngrijire: lăbuțe, limbă și salivă. Las-o să se toaleteze singură!

Vezi și 11 secrete incredibile pe care pisicile nu vor să le știi despre ele!

4. Știai că pisica miaună doar atunci când vrea să transmită un mesaj oamenilor? Între ele, pisicile nu miaună, au cu totul alt limbaj. Atunci când pisica ta miaună, cele trei lucruri de bază pe care vrea să ți le transmită sunt: mi-e foame, m-am plictisit sau sunt speriată! Dacă nu le poți distinge, află că atunci când îi este foame unei pisici, aceasta emite un mieunat care seamănă cu plânsul unui copil; dacă îi e teamă, va mieuna suficient de apăsat încât e imposibil să nu înțelegi câtă teamă simte; iar atunci când se plictisește, îți va testa nervii cu un mieunat leneș, repetititv, timp îndelungat!

5. Poate că tu îți dorești ca pisica ta să fie elegantă, să poarte rochii, fundițe, cravată sau frac, dar pentru ea moda nu e deloc importantă. Din contră, 8 pisici din 10 se vor stresa îngrozitor din această cauză, chiar dacă, cel puțin aparent, nu vor avea nicio reacție care să îți dea de bănuit. Dacă îți e atât de dragă, ar trebui să știi deja ca blana ei are mai mult farmec decât orice hăinuță.

pisica 

6. Știai că pisicii îi place să îi vorbești în șoaptă? Atunci când o alinți, încearcă să schimbi tonul de alint pe care îl folosești, în general, pentru copii, și să îi vorbești în șoaptă. Vei observa cum începe imediat să toarcă de bucurie. Doi cercetători, Saito și Shinozuka, au demonstrat că pisicile pot recunoaște vocea stăpânului lor.

7. Pisicile au nu mai puțin de 26 de expresii faciale. Pisica ta simte aproape la fel cum simți și tu fiecare emoție și stare. Faptul că pisicile sunt foarte empatice și au o capacitate uluitoare de a vindeca și a regla echilibrul emoțional al omului... nu mai este un secret, nu?

empatie

În 2005, un studiu realizat de cercetătorul Miklósi a demonstrat că pisicile ar putea să înteleagă și să reproducă gesturi umane pentru a se face înțelese atunci când doresc ceva. Cercetătorii au investigat, de asemenea, dacă, în cazul în care nu pot rezolva o sarcină, pisicile s-au adresat oamenilor pentru ajutor. Concluzia a fost că nu. Pisicile sunt luptătoare care înving singure dificultățile apărute în viață!    

8. Pisicile adoră să roadă cabluri, din cauza gustului pe care îl simt sub limbă atunci când intră în contact cu materiale precum plasticul, cauciucul sau elasticul. Oricât de haios ar fi, e bine să știi că multe pisici fac ocluzie intestinală după ce au înghițit elastice de păr, în timp ce altele au grave probleme cu dinții. Dacă pisica ta a trecut de vârsta copilăriei și încă mai roade cabluri, o vizită la veterinar ar fi de mare ajutor!

9. Pisicile nu sunt egoiste. Sunt doar foarte orgolioase și se respectă, ceea ce ar trebui să învățam și noi, oamenii, de la ele.  

10. Înainte să lovești sau să alungi o pisică din preajma casei tale, pe motiv că nu e sănătos pentru copil, amintește-ți că trebuie să te dezveți de mituri care bântuie de zeci de ani și află că pisica este parte importantă în dezvoltarea emoțională a copilului tău.   

Ne sunt dragi, dar ar trebui să știm despre pisici că nu le place să fie smotocite precum câinii. În timp ce tu crezi că îți alinți pisica, ea va considera, deseori, că o ataci. Încearcă să rezumi manifestarea afecțiunii față de ea la mângâiatul liniștit pe cap sau pe botic.

pisoias 

Dacă ai ales o pisică drept animal de companie, ar trebui să renunți la prejudecățile conform cărora pisica stă și singură, nu are nevoie de afecțiune și nu trebuie să te joci cu ea. Oferă-i timp și afecțiune și ține cont de nevoile ei, nu de clișeele pe care le-ai întâlnit în timp.

Tu știai aceste lucruri despre pisici?

Surse foto: iStock

Articolul urmator
7 metode simple prin care poți economisi bani în fiecare zi
7 metode simple prin care poți economisi bani în fiecare zi
Ce crede pisica ta despre tine?
Incepe quiz
Ce crede pisica ta despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.