10 lucruri senzaționale care se întâmplă în corpul tău când asculți muzică clasică
Muzica este un adevărat medicament pentru suflet, iar studiile recente arată că ea poate ajuta inclusiv la vindecarea corpului. Se știe deja că muzica activează mai multe părți din creier, simultan, fiind un adevărat stimul pentru creativitate, însă abia de curând au început să fie confirmate teoriile conform cărora ea ar avea efecte incredibile asupra corpului uman. Acest lucru este în special valabil pentru muzica clasică.
Iată care sunt cele 10 efecte senzaționale pe care muzica le are asupra ta!
Efectele muzicii clasice asupra corpului
1. Scade tensiunea arterială: un studiu publicat în Journal of Health Psychology a arătat că persoanele care ascultă în mod regulat muzică clasică au o tensiune mult mai mică decât cele care nu o fac. Se crede că acest lucru se întâmplă pentru că muzica ne ajută să ne relaxăm si să eliminăm stresul, ceea ce contribuie la scăderea tensiunii.
2. Ajută la deschiderea emoțională: deși se știe că muzica unește oamenii și creează legături între ei, un studiu a dovedit faptul că aceasta ajută oamenii să fie mai deschiși. Voluntarii au fost rugați să scrie despre o experiență importantă pe care au avut-o, iar cei care avuseseră pe fundal muzică clasică eu fost mult mai dispuși să facă destăinuiri și să dea amănunte despre ei decât cei care scriseseră făra muzică pe fundal.
3. Te ajută să te odihnești: se pare că este mult mai ușor să adormi dacă asculți muzică clasică seara, înainte de a te băga în pat. Aceasta pentru că te vei relaxa profund și vei avea o stare emoțională mult mai bună.
4. Acționează ca analgezic: legătura dintre durere și creier este fascinantă, existând tot mai multe dovezi că putem controla modul în care percepem durerea, ca să ne simțim mai bine fără a lua medicamente. Muzica clasică ajută în acest sens, pentru că are un efect analgezic, conform cercetărilor. Persoanele care suferă de durere cronică și ascultă zilnic muzica clasică au raportat simptome mult mai scăzute ca intensitate, la fel ca și pacienții care se tratează pentru cancer sau care au trecut printr-o operație.
5. Stimulează creierul: dacă asculți muzică clasică înainte de a învăța sau de a merge la un examen, se pare că ai șanse mult mai mari să ai rezultate foarte bune, în special dacă este vorba despre o probă care necesită o înțelegere bună a spatiului. Muzica clasică influențează înțelegerea cognitivă a modului în care obiectele sunt dispuse în spațiu, deși acest efect este încă studiat pentru a fi înțeles mai bine.
6. Îmbunătățește memoria: muzica clasciă mai are un efect incredibil asupra creierului. Mai exact, îți ascute memoria, fiind o metodă excelentă de a învăța mai repede. Dacă, de exemplu, ai de lucrat la un proiect dificil sau de învățat pentru un examen, studiile arată că muzica clasică, pusă pe fundal, te ajută să reții informațiile noi mult mai repede decât în mod obișnuit.
7. Scade nivelul cortizolului din corp: acesta este hormonul stresului, care poate să facă ravagii în organism dacă are un nivel crescut în mod constant. Muzica clasică este un remediu eficient împotriva anxietății, fiind adesea recomandată chiar și celor care sufera de tulburări de anxietate.
8. Ne face mai sociabili: nu doar alcoolul dezleagă limba, ci și muzica, după cum știi. Aceasta a fost o modalitate de a apropia oamenii încă din cele mai vechi timpuri, iar muzica clasică este în special eficientă în acest sens. Nici nu e de mirare că la evenimentele culturale aceasta este pusă pe fundal, având în vedere că îi face pe oameni mai prietenoși.
9. Crește productivitatea: atunci când a fost pusă muzică clasică în sala de lectură a unui spital, medicii au raportat faptul că acest lucru a sporit nu doar ritmul de lucru, ci și nivelul de satisfacție general. Așadar, nu strică deloc să îți pui căștile și să asculți niște Bach atunci când ai de lucrat la ceva important la muncă.
10. Crește nivelul de endorfine din corp: cu alte cuvinte, muzica te face fericită. La fel ca și ciocolata, efortul fizic și sexul, care au același efect în creier. Muzica clasică îți induce o stare de bine și de relaxare, foarte asemănătoare cu cea obținută prin meditație.
Ai nenumărate motive să asculți muzică clasică zi de zi, iar acest obicei bun te va influența pozitiv atât fizic, cât și mental!