11 lucruri pe care ai fi vrut să le știi în adolescență

11 lucruri pe care ai fi vrut să le știi în adolescență

Alida Enache

Este greu să fii adolescent, cu toții știm asta! Și chiar dacă am înțeles acest lucru târziu, adevărul este că majoritatea dintre noi am avut cam  aceleași probleme pe atunci. Bine, cu toții am crezut că dificultățile cu care ne confruntam în aceea perioadă erau cu adevărat unice și că nimeni de pe acest pământ nu ne-ar fi putut înțelege. Dar... ăsta e farmecul vârstei, nu-i așa? Haide să descoperim împreună care sunt cele 11 lucruri pe care și eu și tu am fi vrut să le știm în acea etapă frumoasă și confuză, totodată, a vieții noastre!

Imagine cu o fată tristă care stă în pat

11 lucruri pe care ai fi vrut să le știi în adolescență

 1. Cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla este să dai greș. Nu-i deloc plăcut să greșești sau să eșuezi, într-adevăr. Dar chiar și așa, acesta ar putea fi cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat. Din greșeli se învață, nu uita asta! Este mult mai bine să fii un adolescent care încearcă și dă greș, decât un adult care eșuează tocmai pentru că nu a experimentat mai mult în trecut. Oricum ar fi, și adulții o dau în bară de multe ori. Dar nu e nimic de îngrijorat în asta. Trebuie doar să înveți din înfrângerile tale și să-ți transformi slăbiciunile în atuuri.
 2. Trebuie să ai grijă de tine, înainte de toate. Nu, asta nu înseamnă că ești egoist/ă. Nu îi poți ajuta pe alții dacă nu te ajuți pe tine cum nu poți avea grijă de alții dacă nu ai grijă și de tine. Învață să-ți stabilești anumite limite, să elimini negativitatea din jurul tău, să meditezi și să îți încarci bateriile. Folosește întotdeauna protecție solară și bea apă... multă apă. Face minuni! Fiind o persoană sănătoasă și fericită vei putea face lucruri extraordinare în jurul tău.
 3. Copiii „cool” nu sunt așa de mișto precum ai crede. Știi, majoritatea băieților răi și fetelor populare din liceu nu sunt chiar atât de cool precum ai crede. Comportamentul lor este mai de grabă un mecanism de apărare prin care încearcă să-și ascundă frustrările adolescentine. Și pentru tine e greu, așa că pentru ei de ce nu ar fi? Chiar și frumusețea celei mai superbe colege s-ar putea estompa după 30 de ani! În schimb, inteligența și caracterul "tocilarilor" și "tocilarelor" din trecut i-ar putea transforma pe aceștia în „regii și reginele balului” în viitor.
 4. Liceul și facultatea sunt supraevaluate. Educația este extrem de importantă, fără doar și poate. Dar stresul cu privire la note și împrumuturile imense pe care trebuie să le facă părinții tăi pentru a te ține în facultate îți demonstrează că trebuie să fii cu adevărat selectiv/ă în ceea ce privește clădirea viitorului tău. Dacă nu-ți dorești să fii om de știință sau doctor, e clar că nu ai nevoie de o diplomă în domeniu, așa că nu te chinui să o obții. Încearcă să-ți folosești banii și să îți consumi energia pentru lucrurile care chiar contează și care îți aduc bucurie.
 5. Vor veni și alți oameni în viața ta. Da, așa este! Vei trece peste această despărțire, indiferent dacă este vorba despre o relație sau despre o prietenie. Viața continuă, iar la un moment dat, îți vei da seama că oamenii vin și pleacă. Bucură-te de prezența lor atât timp cât sunt în preajma ta și încearcă să înveți câte ceva de la fiecare în parte!
 6. Nu vei afla toate răspunsurile întrebărilor tale. Vei fi la fel de neștiutor/neștiutoare chiar și la 25 și 30 de ani. Desigur, te vei maturiza până atunci și vei învăța foarte multe lucruri, dar vei atinge un nou nivel al necunoașterii. Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât va crește și nevoia ta de informație și siguranță. Mai mult, îndoielile în legătură cu relația ta, cariera ta sau planurile pentru viitor nu vor dispărea doar pentru că nu vei mai fi adolescent/ă.Imagine cu mai mulți adolescenți de la spate
 7. Atitudinea ta se va schimba. Te vei răzgândi de zeci de ori și este perfect normal. Ai la dispoziție toată viața să-ți dai seama cine ești cu adevărat. Fie că este vorba despre politică, religie sau gusturi muzicale, preferințele de la 16 ani nu vor mai fi aceleași cu acelea de la 20 de ani, 30 de ani și așa mai departe. Asta nu înseamnă că renunți la principiile tale, ci doar că devii mai flexibil/ă, mai deschis/ă.
 8. Profită de oportunități. De toate, da! Nu rata niciuna din ele. Ai putea regreta asta mai târziu. Bucură-te de tot ceea ce-ți oferă viața și îmbrățișează cu sufletul deschis orice oportunitate pe care aceasta ți-o oferă. Nu-ți pierde prea mult timp cu jocurile video, mai ales că ai atât de multe de trăit și de învățat în realitate!
 9. Întotdeauna, dar întotdeauna mănâncă și desertul. Nu există un corp perfect, iar cu cât accepți asta mai repede, cu atât mai bine. Învață să te iubești așa cum ești și să îi oferi organismului tău tot ceea ce are nevoie: apă, somn și...desert. Atât timp cât ai încredere în tine șinu exagerezi, chiar nu mai contează câte kilograme ai sau ce ai mâncat la prânz. Adu-ți aminte că organismul tău este un adevărat templu și că trebuie să te comporți cu el ca atare.
 10. Doar pentru că ai fluturi în stomac nu înseamnă că ești îndrăgostit/ă. Nu! Înroșitul, chicotelile stupide și fluturașii în stomac nu sugerează faptul că ești îndrăgostit/ă sau că iubești. Acestea sunt emoțiile tale, iar ele se bazează pe chimia pe care o produc hormonii tăi. De la o simplă poftă sau atracție la iubire este cale lungă de bătut. Plus că dragostea adevărată nu are nicio legătură cu scenariile siropoase din filme.
 11. Și părinții tăi au trecut prin asta. Greu de crezut. Nu-i așa? Dacă aveai impresia că părinții tăi îți sunt cei mai mari dușmani, ei bine, te înșeli amarnic. Ei te înțeleg mai bine ca oricine și, cel mai adesea, doar încearcă să te ferească de greșelile pe care le-au făcut ei în adolescență. Nu te obosi să te pui împotriva lor sau să creezi diverse conflicte deoarece, cu timpul, ți se va dovedi că “mama și tata au întotdeauna dreptate”.

Indiferent că ai fost tocilarul/tocilara clasei sau cel mai cool băiat/cea mai cool fată din liceu a trebuit să înfrunți la un moment dat și maturitatea. Tu ce ai fi vrut să fi știut mai bine în adolescență?

Citește și: Răspunde sincer la aceste patru întrebări și află cine ești cu adevărat

Surse articol: BrightsideGentlemansgazette, Kiss

Sursa foto: Pixabay

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator
Ce prevestește șarpele de casă: legende pe care trebuie să le știi
Ce prevestește șarpele de casă: legende pe care trebuie să le știi
Cât de rebelă ai fost în adolescență?
Incepe quiz
Cât de rebelă ai fost în adolescență?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.