Știi plăcerea aceea inexplicabilă pe care toți o avem când spargem cocoloașele formate în aluat? Am auzit în jur tot felul de păreri și suntem convinși că doar așa vom obține clătite perfecte. Dar de multe ori chiar nu avem parte de rezultatul dorit, fiindcă toate bulele de aer din compoziție se sparg și în final obținem un desert plat și cauciucat. Dacă nu am amesteca totul atât de viguros cu telul, delicioasele clătite ar ieși umflate, pufoase și fragede, numai gata de savurat. Ce spui? Vei mai repeta această greșeală pe viitor?
Poate ai observat deja în show-urile culinare că bucătarii chefi presară sarea cu mâna pe care o țin deasupra farfuriei, dar la o distanță considerabilă. Mâna lor este poziționată în dreptul capului sau chiar mai sus, astfel încât esențialul condiment să se împrăștie uniform pe mâncare. Nu este doar o metodă prin care ei încearcă să își impresioneze publicul, ci o tehnică pe care oricine ar putea să o adopte. Când punem sare din recipient și îl ținem foarte aproape de vasul în care gătim, riscăm ca o parte să iasă mai sărată și cealaltă nu.
Descoperă: 4 motive pentru care să alegi sarea neiodată
Ți s-a întâmplat să gătești un preparat pe bază de orez și să constați că nu prea are gust, deși ai pus o grămadă de mirodenii? Înseamnă că nu știi cel mai mare secret al acestui ingredient. Tot ce trebuie să faci este să adaugi ulei într-o tigaie, să îl lași la încins la foc mediu, iar apoi să pui orezul la călit. După câteva minute, se adaugă apă și se lasă la fiert până când este gătit complet. Gustul va fi complet diferit și nu vei dori să renunți la această metodă odată ce o vei descoperi!
Cartofii, carnea și alte legume prăjite ies întotdeauna îmbibate în ulei și nu știi ce să mai faci? Te-ai săturat să le pui la scurs pe șervețele și să constați că tot nu le poți mânca, fiindcă sunt prea grețoase? Probabil faci și tu aceeași greșeală pe care o facem toți! Tigaia este bine încinsă când adaugi alimentele în ulei? Dacă nu, ar trebui să ai mai multă răbdare înainte de a trece la acest pas. Dacă uleiul nu a ajuns la temperatura potrivită pentru prăjire, mâncarea va fi plină de calorii, plină de grăsime, iar gustul nu va fi cel mai bun.
Știm deja că dimensiunea piperului influențează gustul mâncării. Dacă este fin măcinat și adăugat într-o cantitate potrivită, oferă un plus de gust, fără să devină condimentul de bază al farfuriei. În schimb, atunci când este măcinat grosier, transformă orice preparat într-unul extrem de picant.
Așa se întâmplă și când vine vorba de ardeiul iute și de fulgii obținuți prin uscarea și mărunțirea lui. Știind acest lucru, este mai ușor de înțeles în ce situație este mai potrivit fiecare tip de ardei. Pentru sosuri îți trebuie condimente tocate fin, iar cele mai mari sunt ideale pentru carne și salate.
Regula de la supa de găluște se poate aplica la orice alt preparat. Ne-am obișnuit deja să renunțăm la toate legumele din supă când vrem să adăugăm bilutele de griș. De ce nu am accepta că se poate și în alte cazuri? Unele ingrediente se introduc în vasul de gătit pentru un plus de savoare și nu este obligatoriu să le mănânci. Știi cum procedăm cu foile de dafin? Probabil nimeni nu le mănâncă, dar toți le folosim pentru aroma intensă pe care o oferă.
Citește și: Cum sa faci galuste de gris pufoase, pentru supa
Carnea care a stat prea mult în frigider sau în congelator își poate schimba culoarea. Dacă tai un strat subțire de deasupra sau dacă îl răzuiești, vei observa că interiorul a rămas proaspăt și că arată așa cum ar trebui.
Apoi e suficient să o speli și să o usuci cu un prosop de hârtie, ceea ce înseamnă că în două minute este gata de gătire! După această procedură, nu vei mai avea îndoieli în legătură cu acest ingredient pus în mâncarea ta. Bineînțeles, nu va funcționa și în cazul produselor expirate, așa că trebuie să ții întotdeauna cont de informațiile de pe ambalaj.
De ce spatulele sunt realizate în diferite forme și mărimi? Poate nu ți-ai pus această întrebare până acum, așa cum mulți dintre noi nu am făcut-o. Este posibil să fi utilizat una singură pentru orice tip de preparat, dar de acum nu ar trebui să mai faci asta! Cele din silicon sunt special făcute pentru amestecarea ingredientelor moi și umede, precum aluatul și cremele. Pentru ouă sunt recomandate spatulele curbate, fiindcă împiedică stricarea formei. În schimb, dacă vrei să scoți clătitele întregi din tigaie, vei avea nevoie de una dreaptă. Toți le folosim mai des pe cele din lemn, dar sunt de evitat, fiindcă adună multe bacterii.
Ierburile uscate pot avea un efect absolut diferit asupra gustului unui preparat, în funcție de momentul în care le adaugi. Recomandarea generală este să le presari la începutul sau în timpul gătitului. Au nevoie de timp pentru a se înmuia și pentru a împrăștia aromele de bază. Dacă ai uitat de acest aspect esențial și mâncarea este aproape gata, va trebui să optezi pentru ierburi proaspete, fiindcă primele menționate nu se vor găti suficient și nu vor elibera miresme delicioase.
Detaliul neștiut de mulți despre unt are legătură cu folosirea lui în aluat. Trebuie să fie suficient de moale sau sufiecient de tare (în funcție de rețetă) pentru a se amesteca ușor cu restul ingredientelor. Când ai nevoie de el rece, se va amesteca mai ușor dacă este răzuit, fiindcă tăiat în cubulețe se va topi greu și vei pierde mult timp cu frământarea. În final, riști să nu iasă ce ți-ai propus, așa că trebuie să respecți această regulă importantă: untul trebuie dat mereu pe răzătoare, mai ales dacă vrei să obții un aluat fraged.
Chiftele, perișoare, sarmale, musaca și câte altele se pot face din carne tocată! Dorința de a încorpora bine ingredientele adăugate poate duce la o amestecare excesivă, făcând carnea prea tare și mai puțin aromată. Trebuie să formezi biluțele pentru chifteluțe ușor și cu mare grijă, astfel încât să nu presezi prea tare compoziția. Nu este nevoie să stângi totul în mâini cu putere, ci doar să folosești mișcări ușoare și circulare pentru a obține forma preferată.
Tuturor ni s-a întâmplat să ne trezim în farfurie cu un orez lipicios, transformat mai degrabă într-un terci. Care a fost greșeala? Nu l-am spălat înainte să îl punem la fiert! Câteva jeturi de apă rece sunt suficiente pentru a elimina excesul de amidon din boabe. Când sărim peste această etapă, amidonul devine o masă lipicioasă în timpul fierberii și mai ales după ce apa este absorbită sau după ce se evaporă.
Citește și: Orezul ingrasa? Afla raspunsul nutritionistilor