Foi de dafin: beneficii uimitoare pentru sănătate

Foi de dafin: beneficii uimitoare pentru sănătate

Redactor Raluca Margean

Dafinul, cunoscut și sub numele de laur, este o plantă aromatică originară din zona Mediteranei. Datorită aromei deosebite, dafinul este folosit în gastronomie, la prepararea diverselor mâncăruri, dar compușii benefici din această plantă o recomandă și ca plantă medicinală.

Încă din vremuri străvechi, se considera despre dafin că avea o putere vindecătoare, fiind fololosit în prepararea diverselor leacuri, Pentru greci și romani, dafinul era un simbol al purității, al purificării și era asociat cu Apollo, zeul medicinei. Totodată, dafinul era considerat simbolul gloriei și al onoarei, iar împărații romani purtau pe cap cununi de lauri.

Chiar și în vremurile noastre, foile de dafin sunt considerate plante cu efect tămăduitor. Iată câteva dintre beneficiile foilor de dafin asupra sănătății!

Foi de dafin: beneficii uimitoare pentru sănătate

Îmbunătățesc digestia și stimulează fluxul biliar

Având un puternic efect antioxidant, foile de dafin pot fi folosite pentru a elimina substanțele toxice din organism, pentru a ameliora simptomele neplăcute ale sindromului de colon iritabil și pentru a stimula digestia. Este indicat a fi folosit în indigestii, balonări și stări de vomă.

Sunt eficiente în combaterea afecțiunilor respiratorii

Uleiul de dafin este recomandat în tratarea răcelilor, a astmului bronșic și a tusei. Inhalarea fumului rezultat prin încălzirea uleiului de dafin ajută la desfundarea căilor respiratorii și favorizează expectorația.

foi de dafin

 

Au un puternic efect antinflamator și tratează afecțiunile reumatice

Frunzele de dafin conțin o substanță (eugenol) care are proprietatea de a reduce inflamația. De aceea, foile de dafin sunt eficiente în ameliorarea durerilor articulare și musculare.

Combat mătreața

Foile de dafin te ajută să ai un păr frumos și strălucitor, fără mătreață. Pisează câteva foi de dafin și adaugă peste ele un litru de apă fierbinte. Ține acoperit vasul timp de 20 de minute, apoi strecoară apa și las-o să se răcească. Aplică soluția pe păr și las-o să acționeze timp de o oră, apoi clătește cu apă călduță.

Ameliorează afecțiunile pielii

Având proprietăți antioxidante și antimicrobiene, uleiul din foi de dafin ajută la curățarea pielii în profunzime și previne îmbătrânirea prematură a acesteia, respectiv apariția ridurilor. Totodată, foile de dafin pot fi folosite pentru tratarea erupțiilor cutanate.

Reglează nivelul zahărului din sânge

Diverse cercetări științifice au arătat că foile de dafin pot scădea nivelul de zahăr din sânge, pe cel de colesterol „rău” (colesterolul cu lipoproteine cu densitate scazută - LDL) și trigliceridele. Pe de altă parte, foile de dafin ajută la creșterea colesterolului „bun” (colesterolul cu lipoproteine cu densitate ridicată - HDL).

foi de dafin

Posibile efecte secundare ale dafinului

În cantități reduse și pe termen scurt, foile de dafin nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Uleiul din foi de dafin trebuie utilizat extern, însă cu mare atenție, pentru că în unele cazuri poate provoca reacții alergice.

Frunzele de dafin trebuie consumate măcinate, nu întregi. Frunza întreagă nu poate fi digerată de stomac, astfel că există riscul de a străpunge mucoasa intestinelor.

Este de preferat evitarea frunzelor de dafin în timpul sarcinii și alăptării. Deocamdată nu sunt suficiente studii care să ne arate care este impactul acestor frunze asupra fătului/sugarului.

Foile de dafin pot cauza somnolență sau amețeală. Din această cauză, ele nu sunt recomandate a fi consumate în combinație cu medicamentele antidepresive sau sedative, precum clonazepam, lorazepam, fenobarbital, zolpidem și altele. De asemenea, foile de dafin pot diminua acțiunea analgezicelor.

Dacă vrei să iei un supliment pe bază de pudră de dafin, îți recomandăm să ceri în prealabil opinia medicului, pentru că tratamentele naturiste nu sunt întotdeauna 100% sigure. Doza corespunzătoare depinde de mai mulți factori, printre care vârsta, starea de sănătate și afecțiunile de care suferi.

Sănătatea este cel mai important lucru pe care-l avem, așadar aveți mare grijă de voi! 

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.