4 motive să alegi sarea neiodată

4 motive să alegi sarea neiodată
Sorina Corneanu
Joi, 16.08.2018

Cuprins

Există o tendinţă tot mai accentuată de a dezbate ce e sănătos şi ce nu e sănătos, ce ar trebui să mâncăm şi ce alimente ar trebui să evităm, însă regulile şi părerile se schimbă de la o zi la alta, astfel că echilibrul rămâne cheia unei alimentaţii corecte şi sănătoase. Iar dacă până acum te preocupa doar cantitatea de sare, nici tipul de sare nu e un aspect neglijabil. Există o mulţime de păreri privind avantajele oferite de sarea neiodată.

Oamenii au nevoie de mici cantităţi de iod pentru dezvoltarea optimă. Glanda tiroidă stochează cele mai mari depozite de iod din organism, deoarece necesită minerale pentru sinteza hormonilor pe care îi secretă. Tocmai de aceea, deficitul de iod poate duce la apariția guşii, un metabolism încetinit, creșterea exagerată în greutate și alte simptome de hipotiroidism, inclusiv oboseală și intoleranță la frig. De asemenea, poate declanşa anomalii neurologice, probleme gastrointestinale și afecţiuni cutanate. În cazul femeilor gravide sau care alăptează, problemele tiroidiene declanşate de deficitul de iod pot împiedica dezvoltarea fătului. Cu toate acestea, în timp s-a constatat că sarea iodată nu este sănătoasă pentru toată lumea.

sare

Motive pentru care să consumi sare neiodată

Reduce riscul de cancer tiroidian

Unul dintre motivele principale pentru care să alegi sarea neiodată constă în faptul că ajută la reducerea riscului de cancer tiroidian, dar şi la ameliorarea simptomelor acestuia. În special în cazul persoanelor care urmează tratament radiologic pentru cancerul tiroidian, dieta trebuie să aibă un nivel scăzut de iod.

Ajută la desfundarea nasului

Sarea neiodată poate fi soluţia ideală pentru tratamentul nasului înfundat şi ameliorarea durerilor de sinusuri, dar şi pentru hidratarea cavităţilor nazale şi eliminarea iritanţilor care provoacă alergii.

Vezi beneficiile sării pentru piele!

Reduce riscul bolilor renale

Sarea iodată are efecte destul de nocive asupra organismului uman, de la stări inexplicabile de nervozitate până la suprasolicitarea rinichilor şi slăbirea sistemului imunitar. Astfel, înlocuirea acesteia cu sarea neiodată poate reduce riscul apariţiei bolilor renale şi a altor infecţii cauzate de un sistem imunitar slăbit. Potrivit WebMD şi American Heart Association, adulții nu ar trebui să consume mai mult de 2.400 de miligrame de sodiu zilnic, echivalentul unei linguriţe de sare.

Previne anxietatea şi depresia

Majoritatea alimentelor procesate conțin cantități foarte mari de sare, care pot duce, în timp, la probleme majore ale rinichilor, ficatului, precum și la hipertensiune arterială, boli de inimă, retenție de apă, accident vascular cerebral și chiar anxietate și depresie. Alegând sarea neiodată, pe care o poţi obţine şi dintr-o dietă care cuprinde alge marine, peşte sărat şi fructe de mare, reduci riscul unei game largi de probleme de sănătate fizice şi emoţionale.

De asemenea, potrivit Global Healing Center, sarea iodată provoacă un dezechilibru în sistemul limfatic şi produce dependenţă: cu cât corpul devine mai obișnuit cu nivelurile ridicate de sodiu, cu atât vei fi mai tentată să consumi mai multe alimente bogate în sare. Sarea neiodată nu prezintă astfel de riscuri.

Dacă vrei să păstrezi un echilibru şi să eviţi afecţiunile care vin „la pachet” cu consumul de sare, foloseşte-o cu moderaţie şi, înainte de toate, dacă suferi de anumite afecţiuni care ar putea interfera cu consumul de sare, fie ea iodată sau neiodată, consultă medicul!

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Halva: beneficii, proprietăți și idei de consum
Halva: beneficii, proprietăți și idei de consum
Raluca Margean | Marţi, 16.07.2024
Incepe quiz
Ce melodie ar trebui sa alegi pentru dansul mirilor?
Ce melodie ar trebui sa alegi pentru dansul mirilor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (6)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Uleiurile de semințe: sunt sau nu toxice?
Raluca Margean | Duminică, 29.09.2024
Pasta de tahini: beneficii și mod de preparare
Andreea Baluteanu | Miercuri, 17.04.2024
Cum faci acasă brânză de caju
Andreea Baluteanu | Joi, 18.04.2024

Ne găsești pe