15 curiozități despre Sicilia care te vor convinge să o vizitezi

Sicilia este o bijuterie a Mării Mediterane, bogată în istorie și farmec, fiind cunoscută pentru repere precum Valea Templelor și Muntele Etna, dar și pentru plajele însorite, nisipul fin și vinul delicios. Situată în cel mai sudic punct al Italiei, dincolo de peisale spectaculoase, Sicilia este renumită și pentru celebra organizație mafiotă care a influențat adânc societatea și cultura insulei. Descoperă în acest articol câteva dintre cele mai interesante curiozități despre Sicilia care te vor convinge să vizitezi insula cel puțin o dată-n viață!
Cuprins
Scurtă istorie a Siciliei
Sicilia este o insulă situată la sudul Italiei și este cea mai mare si una dintre cel mai dens populate insule din Marea Mediterană. Împreună cu insulele Egadi, Lipari, Pelagie și Panteleria, Sicilia formează o regiune autonomă a Italiei. Se află la aproximativ 160 km nord-est de Tunisia (nordul Africii) și este separată de continent de Strâmtoarea Messina. Capitala Siciliei este Palermo.

Datorită poziției sale din centrul Mării Mediterane, Sicilia a fost un punct crucial în istoria umanității, fiind un amestec al mai multor popoare ce au cucerit-o de-a lungul secolelor. La venirea grecilor, în secolul al VIII-lea î.Hr., trei popoare ocupau deja Sicilia: în est siculii sau sicelei, care au dat numele insulei, la vest de râul Gelas erau Sicani, iar în vestul extrem Elymienii, un popor căruia i s-a atribuit o origine troiană. Siculi vorbeau o limbă indo-europeană, însă despre celelalte popoare nu se cunoaște ce fel de limbă vorbeau. Pe insulă au existat și așezări feniciene.
Grecii au stabilit orașe siciliene între secolele VIII-VI î.Hr., centrul muntos rămânând în mâinile popoarelor Siculi și Sicani, care erau tot mai elenizați în idei și cultură materială. Frumoasa insulă a devenit prima provincie romană în secolul al III-lea î.Hr. În secolul VI d.Hr, Sicilia a căzut în mâinile bizantinilor, iar în secolul al X-lea a fost cucerită de arabii din Africa de Nord. Sub stăpânirea bizantină și arabă, Sicilia a cunoscut o perioadă de transformări culturale și politice.
Normanzii au preluat controlul în secolul al XI-lea, urmați de regii Neapolelui și apoi de Bourboni. În secolul al XIX-lea, Sicilia a fost epicentrul mișcărilor revoluționare și a devenit parte a Regatului Unit al Italiei în 1861. În 1947, a obținut autonomie regională, reflectând bogata sa istorie și diversitate culturală.
15 curiozități despre Sicilia
Pitoreasca insulă a atras de-a lungul anilor foarte mulți turiști, aceștia fiind captivați de peisajele spectaculoase, farmecul său natural și complexitatea sa culturală. Sicilia este o destinație fascinantă pentru toți cei care doresc să descopere și să exploreze istoria, cultura și frumusețea sa unică. O călătorie în Sicilia îți oferă o experiență inegalabilă și memorabilă, însă dacă nu ești încă convinsă de acest lucru, îți prezentăm mai jos câteva fapte interesante despre Sicilia, care îți vor stârni interesul și te vor face să vrei s-o vizitezi.
1. Limba siciliană este încă vorbită pe insulă.
Deși astăzi limba oficială a Siciliei este italiana, iar majoritatea locuitorilor vorbesc italiană, siciliana este încă vorbită în orașe mai mici, mai tradiționaliste. Siciliana nu este un dialect, ci o limbă distinctă. Unii lingviști cred că siciliana ar fi fost de fapt prima limbă romanică, provenind dintr-o formă vulgară de latină vorbită de militarii romani și de oamenii obișnuiți.
Această limbă a fost modelată de mulți ani de influență străină și, spre deosebire de italiană, care este aproape în întregime latină, siciliana are elemente de greacă, arabă, franceză, catalană și spaniolă. De asemenea, din punct de vedere gramatical, siciliana este foarte diferită de italiană.
O mare parte din influența italiană reală asupra sicilienei a fost încă din 1860, când, în timpul unificării Italiei, Sicilia a devenit parte a Italiei.
2. Unele dintre cele mai bine conservate ruine grecești din afara Greciei se află în Sicilia.

În sud-vest, Valea Templelor din Agrigento include Templul Concordia aproape intact, precum și coloane rămase din alte câteva temple grecești.
Pe coasta de sud-est a Siciliei, în Siracusa - cândva orașul principal al Greciei - mai dăinuie încă un amfiteatru masiv construit în jurul secolului al V-lea î.Hr. Pe insula Ortigia din apropiere se află rămășițele Templului lui Apollo, construit în secolul al VII-lea î.Hr., iar la nord, în Taormina, mai există Teatrul Greco, datând din secolul al III-lea î.Hr. Acesta a fost ulterior mărit și consolidat de romani, iar astăzi găzduiește festivaluri de film, concerte și piese de teatru.
Alte rămășițe arhitecturale grecești se află în Segesta, un oraș construit de Elymieni și în Selinunte, cândva un oraș important grec de pe coasta de sud. De asemenea, Muzeul Regional de Arheologie din Palermo conține sculpturi și artefacte din trecutul Siciliei.
3. Unul dintre cele mai cunoscute romane italiene are acțiunea plasată în Sicilia.
Ghepardul, romanul scris de Giuseppe Tomasi Lampedusa, are acțiunea în Sicilia anilor 1860, la momentul unificării Italiei.
Povestit din perspectiva unui prinț sicilian care se confruntă cu o cultură și un loc în societate în schimbare rapidă, în timp ce își vede familia cum crește și se schimbă, romanul abordează, mai presus de orice, tranziția culturală care a avut loc pe insulă când Sicilia a fost absorbită în tara unificata a Italiei.
4. Muntele Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa, se află în Sicilia.

Activ încă de peste 2,6 milioane de ani, Muntele Etna este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și cel mai monitorizat vulcan activ din lume. Numele său provine din grecescul Aitne, de la aithō, „Eu ard”. Este cel mai înalt vulcan activ din Europa, altitudinea sa cea mai înaltă fiind de aproximativ 3.320 de metri. Ca suprafață, Muntele Etna acoperă aproximativ 1.600 km pătrați.
Grecii au creat legende despre acest vulcan, spunând că era atelierul lui Hefaistos și al ciclopilor sau că sub el zăcea uriașul Typhon, făcând Pământul să tremure când se întorcea. Poetul antic Hesiod a vorbit despre erupțiile Etnei, iar grecii Pindar și Eschil s-au referit la o faimoasă erupție din 475 î.Hr.
Etna a avut de-a lungul milenilor nenumărate erupții, cea mai violentă fiind în 1669, când au fost aruncate în aer 830 de milioane de metri cubi de lavă. Erupția a Monti Rossi, un vârf de munte de 46 m înălțime, iar curgerea de lavă a distrus o duzină de sate de pe versantul inferior și a scufundat partea de vest a orașului Catania.
La începutul secolului 21, o erupție majoră a început în iulie 2001 și a durat câteva săptămâni, însă au existat și alte erupții mici incandescente, cea mai recentă fiind în 2020.
5. Arhimede s-a născut în Sicilia.
Celebrul matematician grec s-a născut la Siracuza în jurul anului 287 î.Hr. și și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în acest oraș. Se spune că și marele filosof Platon a vizitat orașul de mai multe ori, deoarece dorea să-și întemeieze aici o republică.
În 2005, Siracuza a fost declarată Patrimoniu Mondial de către UNESCO. Este un oraș bogat în artă, arhitectură și arheologie, păstrând dovezile trecutului său în fiecare colț.
6. Sicilia este înconjurată de trei mări.
În funcție de partea din Sicilia pe care o vizitezi, poți înota în Marea Ionică, Tireniană sau Mediterană.
19 plaje ieftine din Europa pe care trebuie să le vezi
7. Mafia siciliană nu este o invenție Hollywoodiană.
Sicilia este o insulă de o frumusețe rară, strălucind datorită peisajelor sale pitorești și tradițiilor bogate. Cu toate acestea, umbra întunecată a mafiei planează deasupra ei, fiind greu să ignori influența unei organizații care a modelat în mod semnificativ istoria și societatea siciliană. Pentru sicilieni, Cosa Nostra nu este un personaj din filme, ci o realitate care a determinat mulți locuitori să emigreze. Mulți șoptesc că mafia siciliană mai este încă activă, însă nu este la fel de vizibilă. Lupta antimafia continuă!
8. Cea mai mare operă din Italia se află în Sicilia.

Situat în Palermo, Teatro Massimo nu este doar cea mai mare operă din Italia, ci și a treia ca mărime din Europa! Istoria Teatrului a fost tulburată de la început. Construcția sa a început în secolul al XIX-lea, când atât Sicilia, cât și Italia erau în plină expansiune, dar a durat 33 de ani până când și-a deschis porțile în 1897. Teatrul a fost închis după doar două sezoane și a fost redeschis în 1901.
Teatro Massimo a fost închis din nou pentru renovare în 1974, când mafia în Sicilia era atotputernică și a rămas închis pentru următorii 23 de ani.
Astăzi Teatro Massimo este o atracție turistică importantă, fiind cunoscută pentru scenele sângeroase ale filmului „Nașul III”.
9. Sonetul este originar din Sicilia
O formă celebră și extrem de populară de poezie, Sonetul, a apărut pentru prima dată în Sicilia. Deși este puternic asociat cu William Shakespeare în timpurile moderne, sonetul a fost de fapt inventate la începutul secolului al XIII-lea de Giacomo da Lentini, un poet de la Școala de Poezie Siciliană. Au fost făcute celebre în întreaga lume în secolul al XIV-lea de poeți precum Petrarh și Dante Alighieri.
Curiozități culinare despre Sicilia
Sicilia este cunoscută pentru aromele sale îmbietoare și tradițiile gastronomice bogate. Aici vei găsi influențe diverse, de la bucătăria mediteraneană la influențe arabe, normande și spaniole. Indiferent că ești în căutarea unui desert delicios sau paste speciale, Sicilia te va răsfăța cu o explozie de arome și gusturi autentice, care îți vor stârni cu siguranță curiozitatea și pofta de a descoperi mai multe despre această minunată bucătărie regională. Iată câteva lucruri interesante despre bucătăria siciliană:
10. Cannoli provine din Sicilia.

Originare din zonele Palermo și Messina, aceste tuburi delicioase și crocante sunt sinonime cu Sicilia. Deși sunt vândute turiștilor din întreaga Italie, probabil cele mai gustoase cannoli le vei găsi în Sicilia.
11. Sicilia are propria sa varietate de pizza.
Sfincione, sau pizza siciliană, este făcută cu o crustă groasă și o porție generoasă de roșii deasupra, precum și alte toppinguri, cum ar fi hamsii, ceapă și diverse ierburi.
Spre deosebire de pizza napolitană, sfincione, în general, nu are un strat de brânză care acoperă sosul de roșii, deși brânza poate fi inclusă ca unul dintre toppinguri.
12. Sicilia este cea mai importantă regiune viticolă a Italiei
Cu cele 98.000 de hectare de viță de vie, Sicilia depășește Toscana și Piemonte în producția de vin. Podgoriile de pe versanții estici ai Muntelui Etna sunt cunoscute pentru că pot produce stiluri proaspete de vin, în special din cauza apei pe care o aduc vânturile în aceste zone. Vinul sicilian are o personalitate mediteraneană distinctivă, cu o prospețime și o eleganță care îl diferențiază de alte vinuri din sud.
13. Sicilienii sunt înnebuniți după fistic
Pomii de fistic sunt cultivați pe toată insula, iar nucile verzi parfumate sunt folosite pentru a aroma înghețata, ca umpluturi dulci pentru cofetărie și produse de patiserie, în sosuri bogate de paste, în glazură pentru carne și pește. Poți chiar achiziționa borcane cu pesto de fistic, o pastă superbă de culoarea măslinei pentru a-ți impresiona prietenii de acasă.
14. Sicilienii mănâncă înghețată la micul dejun.
Un desert cremos în stil sorbet, numit Granita, este turnat într-o brioșă proaspătă coaptă și este consumat ca un deliciu de dimineață, fiind ușor și răcoritor pentru vremea caldă de vară. Vine în zeci de arome delicioase precum ciocolată, lămâie, căpșuni și chiar fistic și migdale.
15. Cafeaua este foarte tare.
Cafenelele locale sunt la tot pasul în Sicilia și există un număr mare de companii de prăjire a boabelor de cafea. În nord, localnicii preferă gustul mai dulce al boabelor Arabica, în timp ce în sud, gustul amar al Robustei câștigă.
Așadar, Sicilia este o destinație uimitoare, care oferă o experiență de neuitat. Frumoasa insulă nu este doar despre peisaje spectaculoase, este și despre gusturi și arome îmbietoare, istorie și cultură fascinante. Iar dacă ți-au plăcut aceste curiozități despre Sicilia, citește și: Vacanță în Cinque Terre: la ce să te aștepți în una dintre cele mai frumoase destinații turistice.



Surse foto: Pexels.com, Pixabay.com
Surse articol: Ourescapeclause.com, Britannica.com, Clickandgo.com