Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

41 citate ale Ileanei Vulpescu despre dragoste

Raluca Margean

Arta Conversației, romanul cel mai cunoscut al scriitoarei Ileana Vulpescu, este o sursă nesecată de citate despre dragoste, căsătorie, cuplu și viață, în general. Mai degrabă un monolog decât o conversație în adevăratul sens al cuvântului, cartea este plină de învățăminte și lecții de viață, aducând în discuție diverse aspecte din existența cotidiană a unei femei. Descoperă în continuare cele mai frumoase și înțelepte vorbe din această carte, dar și din alte opere literare!

41 citate ale Ileanei Vulpescu despre dragoste

Arta Conversației: despre ce este vorba?

Personajul principal este Sânziana Hangan, o femeie de aproape 40 de ani, medic de laborator. Ea a divorțat de ceva vreme de scriitorul Alexandru Bujor și îşi creşte singură fetele, pe Maria, de 16 ani şi Ana, care este la grădiniţă. Ana este un copil din flori, făcut după divorț, cu Pavel, un student la medicină. Ea îi ascunde bărbatului faptul că este însărcinată, iar el își vede de viață, se căsătorește și face alți copii. Însă, atunci când acesta află că Ana este a lui, apare la uşa Sânianei, dorindu-și să-și recunoască copilul. Când cei doi se reîntâlnesc, Sânziana îşi povesteşte întreaga viaţă în faţa lui Pavel. Monologul Sânzianei este prilejul autoarei Ileana Vulpescu de a strecura vorbe pline de învățăminte, care pot fi folosite drept citate despre iubire și ură, familie și copii, femei și bărbați, sex și sentimente și altele.

Arta Conversației de Ileana Vulpescu a fost un roman bestseller înainte de 1989 și a fost tradus în mai multe limbi internaționale, iar dacă vrei să citești romanul online, îl poți găsi integral pe site-ul academia.edu 

Alte opere ale scriitoarei Ileana Vulpescu

După Arta Conversației, Ileana Vulpescu a scris mai multe romane, printre care: Candidații la fericire, Arta compromisului, De-amor, de-amar, de inimă albastră, Viață, viață, legată cu ață , Noi, doamna doctor, când o să murim? și Preludiu, care a fost ultima sa opera literară. Ileana Vulpescu a murit în 12 mai 2021, la vârsta de 88 de ani.

Ileana Vulpescu: citate despre dragoste

Cuplu de îndrăgostiți așezați pe un fotoliu puf și o chitară lângă ei

Dragostea este cel mai pur și înălțător sentiment uman. Este sursa unde ne găsim energia, este combustibilul care ne menține în mișcare și nimic pe lumea asta nu este mai grandios și puternic decât iubirea. Iată câteva citate de Ileana Vulpescu despre dragoste din Arta Conversției și alte romane ale autoarei:

”Când acceptăm un om nu-i putem amputa bucăţi de suflet, îl luăm aşa cum e.

”Nimeni n-are dreptul să aleagă pentru altul, oricât l-ar iubi.”

”Omul cel mai iubit reprezintă superlativul absolut al unei vieţi. Oricâtă pasiune ar exista între un bărbat şi-o femeie, judecata îşi situează la un moment dat partenerul numai pe verticală. Acest moment nu poate fi evitat. Nici pasiunea cea mai mare nu absolvă pe nimeni de această poziţie esenţial umană. Nu-ţi poţi închipui cum se şterg din tine senzaţiile... E de necrezut cum uită trupul. Ceea ce-ţi rămâne dintr-un om e ceea ce-l abstrage din animalitate: gândirea lui, cuvintele, gesturile. Orizontalitatea erotică este cel mai perisabil element al unei legături. Ai să vezi într-o zi că numai spiritualitatea rămâne într-o iubire.”

”Dragostea nu cunoaşte legi, nu ţine seama de reguli şi de principii. Înseamnă abolirea oricărei "constituţii", ca la orice revoluţie.”

”Nu iubeşti cu adevărat decât pe cine respecţi.”

”Dragostea cea fierbinte, de la-nceput, nu ţine cât lumea. Important e cu ce rămâi când s-a mai stins văpaia.”

”Evoluţia dragostei e comparabilă cu evoluţia unei boli. Şi într-o boală, criza nu poate ţine o viaţă. Viaţa poate ţine de-o criză, dar criza nu ţine de-o viaţă.”

”Cât de important este ca măcar o dată cineva să-ţi fi iubit trupul şi sufletul. Şi la fel de important e ca tu însuţi măcar o dată să fi iubit un suflet şi-un trup.”

”Sufletul cuprins de harul iubirii, aureolează o fiinţă, devenind generos cu celelalte fiinţe, risipind şi spre ele firimituri de bunătate, respingând trivialitatea, grosolănia.”

”Amorul şi gripa se tratează cu patul.”

Ileana Vulpescu: citate celebre despre căsătorie

Multe rânduri au fost scrise despre căsătorie de către diverși oameni învățați, însă subiectul nu este nici pe departe unul epuizat. Întotdeauna vor exista argumente pro și contra acestei instituții, iată câteva citate celebre de Ileana Vulpescu în care autoarea își exprimă părerea cu privire la căsătorie:

”Bărbatul e stâlpul casei, nevasta e cheia.”

”O căsnicie proastă e bine să fie desfacută.”

”Căsătoriile sunt de trei feluri: foarte reuşite, care se despart doar prin moarte; foarte proaste, care se despart prin tribunal; mediocre - cele mai durabile.”

”Aşa cum unele fete rămân fete-bătrâne din jena de-a nu se fi culcat cu nimeni până pe la 30 de ani, tot aşa multe neveste rămân fidele până la sfârşitul zilelor lor din jena de a-şi permite un prim pas alăturea cu drumul, după 40 de ani.”

”O căsnicie adevărată, în care cei doi parteneri se simt indispensabili unul altuia şi de neînlocuit, o astfel de căsnicie este la fel de rară ca o operă de artă. În rest - mediocritate, minciună şi dacă nu minciună - tăcere, multă, posomorâtă, un permanent sentiment de eşec.”

”În viaţa căsniciilor, vasele cârpite nu ţin, fiindcă în ele se găteşte.”

”Oricărui bărbat, din orice categorie socială, cât de multe slugi ar avea, îi place să mănânce și ceva gătit de mâna nevestei.”

”Majoritatea soţilor şi-a soţiilor, când află de existenţa unei legături extraconjugale a partenerului, suferă din orgoliu, nu din dragoste rănită.”

Citate de Ileana Vulpescu despre cuplu

O femeie și un bărbat care se țin de mână pe malul mării

Îndrăgostiții nu trebuie neapărat să se căsătorească pentru că iubirea nu recunoaște valoarea unei hârtii. Descoperă câteva citate interesante de Ileana Vulpescu despre relația de cuplu:

”O vreme, cât o să vă iubiţi, tu ai să uiţi că el a fost strungar şi el are să uite că tu eşti intelectuală. Pe orizontală, se uită multe lucruri. Dar oamenii mai stau şi vertical. Şi n-are să treacă multă vreme, şi-n timp ce el are să uite probabil mai departe că tu eşti intelectuală, tu ai să-ţi aduci aminte tot mai des că el nu este intelectual.”

” Viața unui cuplu e complicată și fragilă ca o pânză de păianjen.”

„E o greșeală ca o femeie să se erijeze-n spital de recuperare sufletească.”

Ileana Vulpescu: citate din ”Preludiu

”Preludiu” este ultimul roman al scriitoarei Ileana Vulpescu. Scris în 2017, la vârsta senectuții și după două pierderi majore suferite în viața ei (moartea soțului și a fiicei sale), ”Preludiu” este, la fel ca Arta Conversației, mai mult un monolog cu ajutorul căruia autoarea împărtășește din experiența sa de viață și lecțiile învățate de-a lungul anilor. Dar, mai presus de toate, romanul este despre bătrânețe, singurătate, nostalgie și amintiri. Iată câteva citate memorabile de Ileana Vulpescu din ”Preludiu”:

„Singurătatea nu e un bun sfetnic. Nu cred că sînt momente în care, oricine ai fi, să nu te apese izolarea de lume.”

”Uneori ți se dau zile multe ca să duci două pietre grele, și pentru suflet și pentru materie: singurătatea și bătrânețea.”

”Memoria uită ce a învățat, uită mult, dar nu ceea ce a trăit. Dacă te iubești pe tine, îți găseşti circumstanțe atenuante pentru toate greșelile, daă nu te iubeşti, tot răul şi urâtul le duci cu tine ca pe o boală cronică de care nu se moare. Dar care te însoțeşte până în ultima clipă.”

”La bătrîneţe, cînd viaţa ta înseamnă trecutul, uneori nu ştii cum să fugi de unele amintiri; dacă le-ai putea şterge, dacă ţi-ai putea ucide trecutul... Trupul îţi rămîne de piatră, iar sufletul se face un ghem de îngrijorare.”

Ileana Vulpescu: citate despre femei și bărbați

Femeie îndrăgostită care își pune capul pe spatele iubitului ei

Chiar dacă de cele mai multe ori, femeile și bărbații nu se înțeleg întru totul, ei nu pot trăi unul fără celălalt. Iată câteva citate de Ileana Vulpescu care surprind adevărata natură a femeilor și bărbaților:

”Un bărbat nu-nşeală o femeie cu o altă femeie pentru că cea de-a doua ar fi mai tânără, mai frumoasă ori mai deşteaptă decât prima, ci pentru că e alta.”

”Se spune că nimeni nu cunoaşte aşa bine bărbaţii, cum îi cunosc curvele.”

”Nimeni nu face pasiuni pentru femei cumsecade.”

”Femeia poartă pică unui bărbat mai mult pentru ceea ce ar fi putut să fie şi n-a fost, decât pentru ceea ce a fost şi a dezamăgit-o.”

Citate Ileana Vupescu despre viață

Mesaj scris pe un perete Punch today in the face

Poți învăța multe din experiențele de viață ale unei persoane, însă adevărul este cel mai mult înveți trăindu-ți propria viață. Totuși, vorbele înțelepte ale unui om trecut mult prin viață îți pot fi de mare folos. Iată cele mai frumoase citate de Ileana Vulpescu despre viață:  

”Cu nimeni nu e bine să fii sincer cum eşti cu tine însuţi.”

”Grăbeşte-te, hotărăşte-te de la început ce vrei şi apucă-te să înfăptuieşti, că viaţa nu stă să te aştepte!

”Mai întâi trebuie să te pui în locul altuia şi după aceea să-l judeci.”

”Ce știm noi despre alții? Doar ce ne-arată ei. În tăcerile lor nu putem pătrunde. Bănuiesc că fiecare poartă-n suflet câte o cruce și că fiecare este un rezumat al sufletului celorlalți.”

”Bagă de seamă ce faci cu viaţa, că nu e veşnică.”

”Dacă nu ştii ce să ceri de la viaţă, viaţa nu ştie ce să-ţi dea.”

”Două calităţi pe lume nu pot fi simulate şi nici înlocuite ori echivalate prin procedeul "mai iei de ici, mai pui colea": inteligenţa şi bunătatea.”

”O faptă rea se-ndreaptă printr-o faptă bună, o vorbă rea nu se îndreaptă prin nimic.”

”Pe om îl cunoşti: în pat, la jocul de cărţi, la slujbă. În astea trei împrejurări îşi dă arama pe faţă.”

Toate citatele de Ileana Vulpescu sunt cu adevărat revelatoare, însă următoarele 3 sunt bune de pus în ramă:

”Omul trebuie să fie pregătit ca oricând să poată trăi singur.”

”În viaţa asta, numai pe mine contez ca partener permanent al meu însămi. Şi nu vreau să-mi fie niciodată nici ruşine şi nici scârbă de mine însămi.”

”Învaţă, că altă avere şi altă protecţie nu ai!”

Aceste citate culese din romanele scriitoarei Ileana Vulpescu îți amintesc că viața nu este ușoară, dar merită trăită în armonie sufletească și mai ales, în iubire. Reflectă asupra acestor vorbe venite din suflet și învață câte puțin din ele!

Surse foto: Unsplash.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!