A început Postul Paștelui 2024, perioada care te poate ajuta să îți cureți trupul și sufletul, stând departe de tentații

A început Postul Paștelui 2024, perioada care te poate ajuta să îți cureți trupul și sufletul, stând departe de tentații

Ramona Jurubita

Toată lumea știe deja că Postul Paștelui nu are date fixe, ci diferă de la an la an. În 2024, data de 18 martie marchează debutul acestei perioade în care toți oamenii se pregătesc spiritual pentru ziua în care se sărbătorește Învierea Domnului. Așadar, între 18 martie și 4 mai, cei mai mulți dintre ortodocși renunță la mâncarea „de dulce” și își înfrânează anumite pofte trupești și sufletești, pentru a-și curăța mintea, sufletul și corpul.

În cultura ortodoxă, postul este văzut ca o vindecare trupească și sufletească, fiindcă ne ajută pe toți să stăm departe de tentații, să ne apropiem mai mult de divinitate și să ne gândim mai des la sacrificiile pe care Mântuitorul le-a făcut pentru noi.

Dacă analizăm cu atenție toate beneficiile pe care postul le aduce în viețile noastre, vom vedea că este și un ajutor de nădejde în lupta cu problemele de sănătate. Renunțarea la produsele de origine animală și înlocuirea acestora cu alimente vegetale contribuie la eliminarea toxinelor din organism și la îmbunătățirea sănătății fizice. În plus, renunțarea la alte vicii este un avantaj semnificativ, pentru că ne poate ajuta să ne simțim mult mai bine.

Potrivit Bisericii ortodoxe, respectarea postului este o datorie a oricărui bun credincios. Totuși, trebuie să știi că postul nu este obligatoriu. Nimeni nu te forțează să renunți la obiceiurile tale dacă nu simți să o faci sau dacă starea de sănătate nu îți permite să îți schimbi regimul alimentar. Alegerea de a-ți schimba stilul de viață pentru o perioadă depinde numai și numai de tine.

Cum se ține corect Postul Paștelui

Postul Mare le amintește creștinilor de postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei. De asemenea, această perioadă aduce aminte și de Postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească Decalogul de la Dumnezeu, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Postul Paștelui este cel mai lung post din an și durează 48 de zile. În 2024, între 18 martie și 4 mai nu se mănâncă alimente de origine animală: carne, brânză, ouă, lapte și pește. De asemenea, nu se fac nunți, nu se întrețin relații intime și se renunță la obiceiurile negative printre care amintim fumatul, consumul de alcool, bârfa, vorbitul urât, gândurile rele la adresa altora și alte lucruri care nu ne fac deloc cinste.

Așadar, postul nu înseamnă doar abținerea de la diferite mâncăruri, ci și evitarea păcatelor de orice fel. Iată ce spunea Sfântul Ioan Gură de Aur despre acest subiect sensibil:

„Există primejdia ca ținând posturile rânduite de Biserică, să nu avem nici un folos. Din ce cauză? Pentru că ne ținem departe de mâncăruri, dar nu ne ținem departe de păcat; nu mâncăm carne, dar mâncăm sufletele celor săraci; nu ne îmbătăm cu vin, dar ne îmbătăm cu pofte trupești; petrecem ziua în post, dar ne uităm la lucruri rușinoase. În felul acesta, pierdem folosul postului. De aceea, postul de mâncare trebuie însoțit de îndepărtarea de orice păcat, de rugăciune și de luptă duhovnicească.”, se arată în învățăturile sfântului (volumul „Problemele vieții” - Editura Egumenița).

Preotul Sergiu Curnic, parohul unei biserici ortodoxe din Republica Moldova, a spus ce ar putea face partenerii care nu se pot abține de la relații intime pe toată perioada postului:

„Familia are și ea niște valori, că ar trebui să se mențină și să nu se destrame. Din moment ce bărbatul cu soția sa convin că pot să postească neavând relații între ei, atunci da. În cazul în care unul dintre soți simte necesitatea aceasta trupească, atunci cealaltă parte nu are voie să refuze. În caz contrar, putem rămâne cu postul alimentar, dar se poate forma o crăpătură în familie, în care bărbatul și femeia ar privi în direcții diferite. Recomandat este ca, în cazul în care nu se pot abține, măcar să țină cont de zilele de miercuri, vineri și duminică și să se abțină.”

Din fericire, nici poftele alimentare nu sunt înfrânate în totalitate, căci există și zile cu dezlegare la pește. În postul acesta însă avem doar două astfel de date în calendar. Așadar, se poate consuma pește pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 28 aprilie, de Intrarea Domnului în Ierusalim, adică în duminica Floriilor.

Important!
Abținerea de la păcat trebuie completată de rugăciuni zilnice și de fapte bune, pe care toată lumea trebuie să le facă pentru a ține răul la distanță. După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc.

Femeie cu o eșarfă colorată pe cap, fotografiată în timp ce se roagă în biserică

Rugăciunea pe care ortodocșii o pot rosti în Postul Paștelui

Se spune că rugăciunea Sfântului Efrem Sirul îi poate ajuta pe creștini să se întărească în zilele de post și să stea departe de ispitire:

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie.
Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie, robului Tău.
Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi că să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu.
Că binecuvântat ești Tu în vecii vecilor.
Amin”.

Lăsata Secului, ziua care anunță începutul Postului Mare

Data de 17 martie 2024 a marcat ultima zi în care s-a putut mânca „de dulce”, înainte de începerea Postului Paștelui. În această zi, unii oameni se înfruptă din bucate alese și petrec alături de familie, în timp ce alții aleg să țină cont și de alte tradiții sau superstiții ale zonelor din care provin.

Familie care stă la o masă plină cu mâncăruri alese, în zi de sărbătoare

De exemplu, în Bărăgan, de Lăsata Secului, unele persoane strâng toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi le aruncă afară, spre răsărit, rostind cuvintele „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

De asemenea, în această zi, finii merg la nași cu plocon. Ploconul tradițional constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin. Pentru că vremurile s-au schimbat, nici masa aceasta de sărbătoare nu mai arată chiar așa, iar fiecare pregătește ce dorește. Tot atunci, finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut față de ei, după care se așază cu toții la masă și stau de vorbă în timp ce savurează delicioasele preparate.

Tu ai făcut deja toate aceste obiceiuri înainte să intrăm oficial în perioada Postului Mare? Indiferent de răspuns, trebuie să știi că multe dintre tradiții nu au legătură cu rânduielile bisericești și că importantă este credința. Totuși, există o mulțime de oameni care preferă să profite de ultimele zile în care se pot răsfăța cu tot felul de preparate, înainte să renunțe la micile plăceri pentru a-și curăța trupul și sufletul.

Părintele Pimen de pe muntele Athos despre românii care au animale de companie: „Două mâțe în casă și 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în fața lui Dumnezeu."

Surse foto: FreepikFreepikFreepik

Surse articol: CrestinortodoxJurnalulLibertateaAdevarulDoxologia

Articolul urmator
Care dintre cei dragi plecați poate deveni Înger Păzitor și care sunt semnele că ești sub protecția lor
Care dintre cei dragi plecați poate deveni Înger Păzitor și care sunt semnele că ești sub protecția lor
Alege un mic dejun și îți spunem care e sufletul tău pereche!
Incepe quiz
Alege un mic dejun și îți spunem care e sufletul tău pereche!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.