8 trucuri de frăgezire a cărnii pentru o friptură delicioasă

8 trucuri de frăgezire a cărnii pentru o friptură delicioasă
Luiza Andronache
Marţi, 06.02.2018

Cuprins

Cu toții am trecut cel puțin o dată prin stânjeneala de a pune în fața musafirilor un preparat din carne cu consistența... talpei de pantof. Deși ne-am străduit și am urmat rețeta întocmai, ceva nu s-a legat. Ei bine, poate că am uitat cât de importantă este textura cărnii pe care vrem să o servim.

friptura

Cum se frăgezește carnea și ce trebuie să faci pentru ca data viitoare să pui pe masă un preparat fraged și gustos? Află mai jos!

Cele mai bune trucuri pentru frăgezirea cărnii

1. Frăgezirea fizică a cărnii

Pentru cărnurile care necesită o atenție în plus la tranșare, cum este cazul antricotului de vită, un ciocan special de carne poate fi surprinzător de eficient pentru a înmuia acele fibre dure. Nu vrei ca bucata de carne să devină subțire și moale precum o ciupercă, dar trucul este să te folosești de partea aspră a ciocanului pentru a o aduce la consistența dorită. Dacă nu ai un astfel de ciocan de carne, poți folosi cu ușurință o furculiță cu care să faci mici găuri în bucata de carne.

2. Prepară o marinată

A tăia bine carnea nu este suficient pentru a obține o friptură excelentă. Prin folosirea unor ingrediente cum ar fi vinul, sucul de lămâie, oțetul sau zerul, nu numai că se adaugă aromă cărnii, dar așa se pătrund mai bine fibrele (în cazul în care avem de pregătit o carne mai dură). O carne marinată astfel este ideală pentru grătar. Totuși, ai grijă să nu lași prea mult carnea la marinat (între 30 de minute și 2 ore), pentru că va deveni prea moale și dificil de gătit.

marinata de carne

Sursa foto: Pinterest

3. Sarea este importantă pentru frăgezirea cărnii

Fie că pregătești o marinată sau nu, niciodată nu uita să sărezi carnea înainte de preparare. Sarea absoarbe umiditatea din interiorul cărnii, iar aromele se intensifică prin crearea unei soluții saline. Îți poți da seama că această metodă de frăgezire a cărnii funcționează atunci când vezi că bucata de carne (dacă este una roșie) își va intensifica nuanța. Spre deosebire de marinate, carnea poate fi ținută la sare chiar și 24 de ore.

4. Lasă carnea să ajungă la temperatura camerei

Acest lucru este foarte important, mai ales pentru carnea de vită. Lăsând carnea la temperatura camerei, timp de 30 de minute, înainte de o găti, vei obține o friptură fragedă, iar gătirea va fi mai uniformă.

5. Metoda slow cook

Poți opta pentru un slow cooker, o oală electrică în care se gătește carnea timp îndelungat. Metoda slow cook este ideală pentru păstrarea în interiorul preparatului a tuturor enzimelor și vitaminelor. Această metodă se folosește mai ales la preparatele din carne de porc, vită, oaie sau vânat, iar frăgezirea cărnii este garantată. Dacă nu ai o astfel de oală, atunci dă friptura la foc mic timp îndelungat, pentru ca toate aromele să se întrepătrundă.

carne gatita la slow cooker

Sursa foto: Pinterest

6. Măsoară temperatura internă a cărnii

Gătirea excesivă poate face carnea uscată, dar carnea insuficient gătită poate fi tare și elastică, la fel ca guma de mestecat. Nu ezita să folosești un termometru pentru carne, cu care să verifici temperatura internă a fripturii, cea care spune dacă preparatul este bine gătit.

Atenție! Pentru o măsurare corectă, ai grijă unde pui termometrul. Spre exemplu, dacă gătești o bucată mare de carne, temperatura indicată poate fi mai ridicată decât în interiorul mușchiului, dacă înfigi termometrul în partea cu mai multă grăsime.

Exemplu de temperaturi interioare ideale pentru diferite tipuri de fripturi:

- Friptură de vită/miel medie: 70-75 de grade;
- Friptură de porc bine rumenită: 78 de grade;
- Friptură de curcan/pui: 80 de grade.

7. Lasă carnea să se „odihnească” după ce este gata

După ce ai închis focul, este foarte important să lași carnea să se odihnească, altfel va deveni dură și uscată. Carnea trebuie să stea câteva minute în cuptor, oală, tigaie, farfurie, pentru a evita scurgerea sucurilor din interior. Dacă bucata de carne este tăiată imediat după ce ai luat-o de pe foc, atunci se va scurge tot sucul. Marii bucătari recomandă să aștepți până când preparatul se va îmbiba, ca să-și păstreze gustul delicios și suculent. Timpul poate varia între 5 și 15 minute.

friptura de porc la cuptor

Sursa foto: Pinterest 

8. Taie carnea perpendicular pe lungimea fibrei

Este important și cum tăiem carnea atunci când este gătită. Cel mai bine este să o tăiem în felii subțiri, perpendicular pe lungimea fibrei. În acest fel va deveni mai ușor de mestecat, iar tu te vei putea bucura pe deplin de gustul unei fripturi fragede.

Iată, așadar, cum se frăgezește corect carnea! Descoperă și 5 rețete de marinată pentru carne de porc, pe care trebuie să le încerci cât mai curând!

Vezi si
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Raluca Margean | Marţi, 06.02.2018

Surse foto: Pinterest, Pixabay

Articolul urmator »
Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
Andreea Baluteanu | Miercuri, 19.06.2024
Incepe quiz
Cât de gospodină ești? Testul care îți spune adevărul
Cât de gospodină ești? Testul care îți spune adevărul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (7)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Vineri, 05.07.2024
Macrou la cuptor cu lămâie: cea mai bună rețetă
Raluca Margean | Duminică, 08.12.2024

Ne găsești pe

top 5 divahair.ro - culinar

  1. Risipa alimentară: ce efecte are și cum o poți combate (788 vizite)