Acoperământul Maicii Domnului: semnificație, tradiții și obiceiuri

Acoperământul Maicii Domnului: semnificație, tradiții și obiceiuri

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

La data de 1 octombrie, creștinii ortodocși au zi de mare sărbătoare - Acoperământul Maicii Domnului, zi marcată în calendar cu cruce roșie.

Acoperământul Maicii Domnului

Această sărbătoare amintește de minunea din Maicii Domnului din Vlaherne (Constantinopol), în vremea împăratului Leon Înțeleptul (886-911). Într-o noapte, pe când doxologia se încheia la Vlaherne, Sfântul Andrei a văzut-o pe Maica Domnului rugându-se pentru întreaga omenire. Ea strălucea de lumină ca soarele și acoperea poporul cu cinstitul ei acoperământ, fiind împreună cu oști cerești și cu mulțimea de sfinți, care în haine albe și în cucernicie stăteau împrejurul ei. Printre aceștia erau prezenți Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Evanghelist Ioan. După moartea ei, Fecioara Maria a fost ridicată din mormânt de Fiul ei Iisus Hristos, cu tot cu trup, iar în mormântul Maicii Domnului au fost găsite brâul și acoperământul Său. Brâul a fost așezat la Chalcoprateia (poartă de bronz), iar acoperământul la Biserica Panaghia din cartierul Vlaherne.

Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului

În sfânta zi de sărbătorire a Acoperământului Maicii Domnului se dă de pomană colivă, prăjiturele fără creme, fursecuri făcute în casă, haine pe care nu le mai folosim, obiecte necesare celor săraci, ulei, făină, zahăr sau fructe de sezon (gutui, nuci).
În termeni populari, aceasta sărbătoare se numește Procroave. Potrivit tradițiilor românești, în această zi fetele cu podoaba capilară nu prea bogată se rugau în această zi Fecioarei Maria și Sfântului Procoava să le acopere capul cu păr. Fetele trebuie să țină post și să își servească rudele cu plăcinte de post. Tot în această zi sfântă, fetele se roagă să fie sănătoase și să aibă o căsnicie și o familie trainice.

În ziua de 1 octombrie se face pregătirea ogoarelor pentru iarnă, iar pământul se acoperă de brumă. Fetele se roagă pe 1 octombrie pentru a avea sănătate și o căsnicie și o familie trainice.

 

Surse foto: CrestinOrtodox

Articolul urmator
Paraclisul Maicii Domnului, cea mai puternică rugăciune de mijlocire
Paraclisul Maicii Domnului, cea mai puternică rugăciune de mijlocire
Ce spun visele tale despre tine?
Incepe quiz
Ce spun visele tale despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.