Adio, ciocolata Dubai! Ciocoliva, un desert românesc, e noua senzație în bucătărie

Adio, ciocolata Dubai! Ciocoliva, un desert românesc, e noua senzație în bucătărie
Redactor Andreea Baluteanu
Joi, 17.10.2024

Un lucru e universal recunoscut: românii sunt inventivi! Dă-le sau inspiră-le o idee nouă și vor face minuni cu ea, ducând-o acolo unde alții nici cu gândul nu au gândit!

Cea mai bună cremă de vanilie cu unt

Ciocolata Dubai „a rupt” gura târgului, dar, la cât de greu e disponibilă, cu livrare numai în Dubai, de ce nu ne-am reprofila, alegând în schimb un alt desert, și nu unul oarecare, ci românesc? E clar, românii știu cum să profite de o ocazie și astfel s-a lansat Ciocoliva, tentația dulce care speră să „șteargă pe jos” cu – momentan – mai celebra invenție cu cataif și fistic!

Vezi mai jos ce conține Ciocoliva, cine sunt inventatorii ei și, mai ales, cum o poți prepara la tine acasă!

Ciocolata Dubai poate deveni istorie! Ciocoliva e gata să cucerească lumea!

Inspirați de modelul ciocolatei inventate de Sarah Hamouda, doi români care au un business cu produse tradiționale în Glasgow, Scoția, au decis să adapteze celebra rețetă realității românești. În loc de cataif și fistic, ei au folosit marele atu al gastronomiei românești, și anume coliva. Nu te strâmba, te rugăm! Să știi că străinii sunt topiți după colivă – și pe bună dreptate, trebuie să recunoști că e delicioasă - și de aceea Ciocoliva are toate șansele să devină noul trend.

Acest desert este momentan disponibil numai la Transylvania Shop and Coffee, dar creatorii săi, Dani și Alex, cei doi antreprenori stabiliți în Regatul Unit, sunt pregătiți să lanseze afacerea și în România. Desertul lor conține umplutură cu nuci și o pastă dulce pe bază de ovăz, care ne duce cu gândul la coliva clasică, fiind tradițională și modernă deopotrivă.

Uite ce au scris cei doi români gata să facă istorie pe Facebook! 

„România, here we go! Ne întoarcem acasă cu Ciocoliva noastră! (…) Hai să facem un nou trend în lume și să cucerim mapamondul cu cel mai tare desert al românilor! Vă mulțumim enorm pentru suportul acordat și vă iubim din toată inima. Haide să facem din Ciocoliva un nou trend în lume cu unul dintre cele mai bune dulciuri ale României. Vă mulțumim tuturor pentru susținere și vă iubim atât de mult.”

Nu doar gust delicios! Cât de bine arată Ciocoliva

Se știe că în lumea contemporană prezentarea e uneori cea mai importantă. De fapt, dacă stai să te gândești, designul colorat, artistic chiar, e cel care a scos în evidență și ciocolata Dubai înainte ca fanii să fie cuceriți de gustul său exotic. Dress to impress (.tr.red. – îmbracă-te ca să impresionezi) trebuie să fi gândit și cei doi tineri din Scoția atunci când au decorat Ciocoliva cu bomboane colorate, asemănătoare celor Cip, pe care le adoram în copilărie, dar care aduc aminte și de formatul clasic de colivă.

Mai mult, pentru că Transilvania e renumită în lume mai ales fiindcă e considerată sălașul Contelui Dracula, ambalajul e scos în evidență în chip magistral și cu imagini ale fiorosului și sângerosului conte. E clar că cei doi creatori știu cum să facă marketing!

Cum să prepari Ciocoliva

Normal că următoarea întrebare care ne vine pe buze este cum ne putem bucura și noi de acest dulce până ca livrarea coordonată de Dani și Alex să ne aducă Ciocoliva la noi în România. Ei bine, iată mai jos o rețetă reinterpretată de dcnews.ro!

De ce ingrediente ai nevoie? Uite!

Pentru colivă: 

  • 200 g grâu decorticat 
  • 100 g nuci măcinate 
  • 100 g zahăr 
  • 100 g biscuiți măcinați 
  • 1 linguriță esență de vanilie 
  • coaja rasă de la o lămâie 
  • 1 linguriță scorțișoară 
  • opțional: stafide, fructe confiate

Pentru stratul de ciocolată: 

  • 200 g ciocolată neagră (sau cu lapte) 
  • 50 g unt 
  • 2-3 linguri de smântână pentru frișcă (sau lapte)

Pentru decor: 

Bomboane colorate, nuci, sau fulgi de ciocolată

Modalitate de preparare

  1. Începe prin a prepara baza de „colivă”, fierbând grâul spălat bine anterior într-o oală cu apă timp de aproximativ 40-50 de minute. Grâul trebuie să fie complet înmuiat.
  2. După ce l-ai scurs de apă, lasă-l să se răcească și fă-i ulterior „cunoștință” cu zahărul, nucile măcinate, biscuiții, esența de vanilie, coaja de lămâie și scorțișoara. Mixează până ce obții un preparat uniform, apoi, dacă dorești și mai multă aromă (dar și un spor de calorii), integrează și stafidele sau fructele confiate.
  3. Separat, topește ciocolata cu unt, folosindu-te în acest scop de un cuptor cu microunde, sau pe aragaz, la baie de aburi. E indicat să amesteci pentru a preveni „prinderea”. Urmează să adaugi smântâna sau laptele pentru ca ciocolata să deprindă o textură lucioasă, mai netedă.
  4. Poți opta acum pentru formele de batoane de silicon pe care le recomandă și ciocolata Dubai sau poți să te folosești de o singură tavă mică. În partea de jos, așază compoziția de colivă. Toarnă apoi stratul bogat de ciocolată, nivelează cu o spatulă și pune la frigider pentru 1-2 ore.
  5. După ce s-a răcit, decorează cu bomboane colorate, cu nuci sau cu fulgi de ciocolată.

Nu e așa că e delicios? Ce ciocolată Dubai?

Pe piață există și alte interpretări ale ciocolatei cu colivă

Ciocoliva nu e singura ciocolată cu colivă care a surprins piața românească. În emisiunea La Măruță, fanii gustului dulceag cu aromă tradițională i-au mai descoperit pe Elian Miță și colaboratorul său Marius Ghiță. Niciunul dintre ei nu e cofetar de meserie, dar cum sunt pasionați de domeniu au adus în interesul publicului larg o interpretare proprie a „ciocolatei cu colivă”.

„Coliva a început de când am plecat în Antarctica, am zis că dacă nu ne mai întoarcem, împărțim colivă.”, au spus, în spirit de glumă, cei doi.

De asemenea, și o fostă concurentă de la Chefi la cuțite, Chef Dalia Păduraru, și-a adus propria contribuție la acest „dulce patriotic”, utilizând în acest sens grâu fiert în unt, alune caramelizate, bomboane de ciocolată, nici pecan și pastă de caramel.

Noi recunoaștem că toate aceste variante ne atrag în egală măsură.

Tu ce zici? Ești tentat/ă să încerci Ciocoliva? Crezi că are șanse să egaleze sau să depășească în popularitate celebra ciocolată Dubai?

Surse foto: TikTok, Facebook, iStock, Instagram

Surse articol: gandul, puterea, cancan

Tags: Dulciuri bune

Articolul urmator »
De ce nu trebuie să porți roșu de Revelion anul acesta. Astroloaga Roxana Cioriceanu vine cu recomandări pentru a intra cum se cuvine în 2025
De ce nu trebuie să porți roșu de Revelion anul acesta. Astroloaga Roxana Cioriceanu vine cu recomandări pentru a intra cum se cuvine în 2025
Ramona Jurubita | Vineri, 20.12.2024
Incepe quiz
Ce fel de ciocolata esti?
Ce fel de ciocolata esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (4)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cele mai bune glume cu umor negru
Andreea Baluteanu | Joi, 11.07.2024

Ne găsești pe