Adio, stare de relaxare?! Amenințarea făcută de autorități românilor a înghețat sângele în vene tuturor

Adio, stare de relaxare?! Amenințarea făcută de autorități românilor a înghețat sângele în vene tuturor

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Starea de relaxare nu înseamnă revenirea la normalitate, așa cum au perceput-o foarte mulți români. Un comportament iresponsabil, nerespectarea celor mai elementare norme de protecție, creșterea riscului de apariție a unor focare de infecție, toate acestea ar putea conduce la revenirea la starea de urgență. 

Conform Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, modul în care ne vom comporta în următoarele 14 zile va hotărî dacă starea de alertă continuă sau revenim la restricții mai severe sau chiar la starea de urgență. 

Nelu Tataru

Sursa foto: Pinterest

Populația și agenții economici nu respectă regulile stării de alertă

După două zile de la începerea relaxării, s-a constatat că în multe zone nu se respectă reglementările legislative specifie stării de alertă.

”Dacă am relaxat anumite domenii le-am relaxat tocmai considerând că acestea sunt cele care ar putea fi cu cele mai puţine repercusiuni. Avem două zile şi în aceste două zile am văzut că atât agenţii economici cât şi o parte din populaţia uitat să urmărească şi acele reguli de funcţionare şi desfăşurarea activităţilor odată cu reluarea activităţilor. (...) Sunt 14 zile în care noi urmărim evoluţia, dacă această evoluţie este nefavorabilă vom interveni şi vom pune restricţii. Dacă situaţia va fi favorabilă atunci putem să venim şi cu alte relaxări”, a declarat Nelu Tătaru. 

Principalul pericol este ”să avem o reluare a transmiterii comunitare.”, a mai spus Tătaru, adăugând că va fi convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a face o evaluare a situației reale după introducerea stării de alertă. 

O altă situație care trebuie gestionată mai atent este modul în care vor fi monitorizați românii care se întorc în țară, după eliminarea carantinei instituționalizate.  

Un nou val de îmbolnăviri poate suprasolicita sistemul de sănătate

Deși sistemul de sănătate pare pregătit pentru a primi noi pacienți cu COVID-19. dacă numărul de cazuri va crește prea mult, este posibil ca spitalele să nu poată face față. 

”Nu îmi este teamă în ceea ce priveşte sistemul de sănătate, sunt precauţiile care trebuie să fie mai mari. Corpul medical s-a adaptat, este pregătit în acest moment, avem resursele necesare, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne culcăm pe o ureche şi să nu respectăm precauţiile. Lumea ar trebui să înţeleagă că, dacă vom avea o suprasolicitare a sistemului medical, vor fi nevoiţi să suporte această suprasolicitare”,  a subliniat Ministrul Sănătății. 

urgenta

În cazul în care situația scapă de sub control, s-ar putea reveni la starea de urgență. 

 ”S-a luat în considerare şi acest scenariu, dacă situaţia scapă de sub control şi nu avem alte măsuri pentru a putea să reglementăm - creşterea numărului de cazuri, creşterea numărului de cazuri în terapie intensivă, creşterea numărului de decese se poate ajunge la reintroducerea stării de urgenţă”, a concluzionat Nelu Tătaru. 

Ludovic Orban: ”Trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă”

În dimineața zilei de 18 mai, după weekend-ul prim al instaurării stării de alertă - weekend în care românii nu au dat deloc dovadă de responsabilitate, în plină pandemie - a fost adoptată  Hotărârea de Guvern prin care se pune în aplicare starea de alertă.

 

"Exista temeiul anterior stabilit de Ordonanța 21, dar, după intrarea în vigoare a legii, pentru a nu avea niciun fel de comentarii și polemică privind starea de alertă, pentru ca lucrurile să fie clare și să nu avem foarte multe dispute, decizia de a institui starea de alerta prin HG în conformitate cu prevederile legii e decizia adoptată.

Anterior, am convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență. În prevederile legii 55, mai multe măsuri cuprinse în HG aferente stării de alertă trebuie adoptate la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, și am luat hotărârea 25 a Comitetului ca fundament pentru hotărârea de guvern.

Odată cu adoptarea HG continuăm starea de alertă instituită, dar, ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alerta la stare de alertă maximă, pentru că legea ne conferă toate pârghiile și instrumentele pentru a asigura respectarea măsurilor, a regulilor stabilite pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor.

Am convocat la ora 19.00 toate instituțiile statului cu drept de control pentru a pune la punct un plan amănunțit. Toate ministerele cu atribuții în cadrul stării de alerta trebuie să emită actele normative în baza legii și a HG pentru a stabili toate regulile de desfășurare a transportului public, a activității în instituții, în spațiile comerciale, de desfășurare a activității la centrele de îngrijire personală, în centrele de îngrijire a persoanelor vulnerabile.

Toate ministerele trebuie să completeze prin ordine comune cu MS toate reglementările secundare pentru a avea garanția că în fiecare loc se petrec lucrurile astfel încât să împiedice la maxim riscul de răspândire a riscului".

Surse foto: Istock, Pinterest

Articolul urmator
TU ești stăpâna propriilor vise! 12 moduri prin care să-ți învingi coșmarurile din timpul nopții
TU ești stăpâna propriilor vise! 12 moduri prin care să-ți învingi coșmarurile din timpul nopții
Ce bărbat este în stare să îți aducă luna de pe cer?
Incepe quiz
Ce bărbat este în stare să îți aducă luna de pe cer?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.